Intravel

Vonattal Minszkbe

Minszk, Belarusz fővárosa, az egyik legkevésbé turistás hely Európában. Ezt ők is érezhették, ezért nemrég bevezették, hogy a legtöbb európai állampolgár (köztük a magyarok is) 5 napot vízum nélkül tölthetnek el Belaruszban. Sajnos az 5 napos lehetőség csak a repülővel érkezőkre vonatkozik, ezzel nyilván hátrányba kerülnek azok, akik vonattal utaznak. Ha valaki mégis így akarna eljutni az országba, annak igyekszünk segítséget nyújtani a következő cikkel..

Varsó fele

A drágább, de egyszerűbb megoldás, ha Budapestről egy varsói átszállással közelítitek meg Minszket, először ezt nézzük meg. 2017-ig decemberéig naponta volt egy külön dedikált vonat Varsó és Moszkva (és ezáltal Varsó és Minszk) között. Azóta viszont ez a vonat csak kedden, csütörtökön és vasárnap indul  Varsóból, a hét többi napján egyéb járatokkal lehet utazni, sajnos nem mindig a legideálisabb időfekvésben, és persze a visszaúton is ez a helyzet.

Odaút

 

1.lépés: Utazás Budapestről Varsóba

 

Ezen a vonalon naponta két vonat van, egy éjszakai, és egy nappali. A nappali vonat reggel 8:41-kor indul a Nyugati-pályaudvarról, és 18:31-re ér Varsó főpályaudvarára (Warzsawa-Centralna). Az éjszakai vonat este 20:25-kor indul a Keletiből, és 9:01-re van Varsóban. Én magam az éjszakai vonatot javaslom, mert a nappali vonat épp lekési a minszki járatokat, így ez esetben egy éjszakára meg kell szállni Varsóban.

DSCF9762

Lengyel fekvőhelyes kocsi Budapesten.

2.lépés: Utazás Varsóból Minszkbe

 

Mivel már nincs fix, naponta közlekedő járat Varsó és Minszk között, így az alábbi táblázatba összeszedtem, hogy a hét mely napján mikor indul vonat Varsóból Minszkbe

 hétfõkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
Warszawa-Wschodnia15:3616:3315:3616:3315:3616:333:45
Minszk-Pasz.3:044:153:044:153:044:1512:48

Sajnos az idei évtől Varsó és Minszk között már csak olyan vonatjáratok közlekednek, melyek Moszkvára vannak optimalizálva. E miatt ezek a vonatok Minszkbe nagyon korán hajnalban érkeznek, ezért én ajánlom, hogy aki kényelmesen szeretne utazni, az inkább menjen Kijev fele (erről lent olvashattok).

Mennyibe kerül?

 

Időben véve a jegyet, a Budapest-Varsó szakasz, ülőkocsiban 29 euróba, fekvőhelyes kocsiban 39 euróba kerül irányonként. Ami igazán megdobja az árat, az a Varsó-Minszk szakasz, erre közel 20000Ft egy egyirányú jegy (igaz, ezen a szakaszon csak hálókocsik közlekednek, tehát ennyi pénzért legalább hálókocsit kapunk), a pontos összeg az aktuális árfolyamoktól függ. Így a teljes eljutás egy irányba 30000Ft-tól kezdődik.

Visszaút

 

1.lépés: Utazás Minszkből Varsóba

 

 hétfõkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
Minszk-Pasz.-0:354:350:3519:200:3519:20
Warszawa-Wschodnia-8:0512:258:0523:508:0523:50

Ezen az irányon sikerült úgy megkavarni a helyzetet, hogy hétfőnként egyszerűen nincs vonat. Cserébe kedden, csütörtökön és szombaton egy úgy-ahogy elfogadható járatot kapunk, mely kicsivel éjfél után indul és reggel 8-ra van Varsóban.

DSCF2622

A minszki pályaudvar épülete.

2. lépés: Utazás Varsóból Budapestre

 

A nappali vonat Varsóból 9:39-kor indul Budapestre, ahova 19:35-re érkezik meg. Ez a másfél óra már talán elég lehet, de a biztonság kedvéért, én a visszaúton is az éjszakai vonatot javaslom, mely 19:39-kor indul Varsóból, és 8:35-re van Budapesten.

Természetesen a visszaúti jegyárak megegyeznek az odaútiakkal, így oda-vissza kb. 60 ezerből lehet megjárni az utat.

Kijev fele

Sokkal olcsóbb, ha kijevi átszállással utaztok, nézzük, hogyan, és mennyiért lehet így eljutni Minszkbe!

Odaút

 

1.lépés: Utazás Budapestről Kijevbe

 

Budapestről Kijevbe több vonattal is el lehet jutni, ezeket részletesen összeszedtem az ukrajnai eljutásokat bemutató cikkemben, melyet ide kattintva olvashattok el: “Ukrajna: vonattal legnagyobb szomszédunkhoz” . Kérem, hogy ezt olvassátok el!

DSCF3098

Kijev pályaudvara este.

2.lépés: Utazás Kijevből Minszkbe

 

Naponta egy vonat van Kijev és Minszk között, ennek neve is van, “Belij Aiszt” ami fehér gólyát jelent. Akármelyik vonattal érkezzünk is Kijevbe, ezt a járatot kényelmesen el fogjuk érni. 21:31-kor indul, és másnap reggel 8:38-ra érkezik meg Minszkbe. Fontos azonban, hogy a vonatra legkésőbb 21:06-kor fel kell szállni, mert az útlevél-ellenőrzést még indulás előtt, Kijevben megcsinálják. Ez jó, mert így az éjszaka közepén csak egyszer, a belarusz oldalon ébresztenek fel a határőrök. Erről a vonatról egy kis fotógaléria megtekinthető a belarusz vasút honlapján is: http://www.rw.by/en/passengers_services/trains/premium_service_trains/beliy_aist/

DSCF2838

Ha vonattal érkeztek Minszkbe, akkor ez a látvány fogad majd benneteket.

Mennyibe kerül?

 

A Budapest-Kijev szakasz nagyjából 8000Ft-ba kerül irányonként. A Kijev-Minszk vonatra a jegyárak a következőképp alakulnak: Ljuksz: 3538UAH, Kupe: 1891UAH és Plackart: 1103UAH. A grivnyában megadott árakat 10-el érdemes szorozni, hogy forint-árakat kapjunk. Ez alapján a teljes Budapest-Minszk út, egy irányba kb. 20000Ft-ba kerül.

Visszaút

 

1.lépés: Utazás Minszkből Kijevbe

 

Visszafelé a vonatunk 22:40-kor indul Minszkből, és másnap 7:52-re ér Kijevbe. Érkezés után itt is meg kell várnunk az útlevél-ellenőrzést, de ez, attól függően, hogy hol ülünk 5-20 perc alatt megvan. Nem kell megvárni, míg az egész vonatot leellenőrzik, aki végzett, az már leszállhat.

2.lépés: Utazás Kijevből Budapestre

 

Ha lepottyantott minket a gólya Kijevben, akkor nincs más dolgunk, mint eltölteni egy kellemes napot az ukrán fővárosban, majd felszállni valamelyik Csap felé közlekedő vonatra. A fent hivatkozott ukrajnai eljutási lehetőségeket bemutató cikkben erről is olvashattok részletesen így itt nem mennék bele a részletekbe.

DSCF2937

Kijevben akár mindkét irányba egy-egy napot el lehet tölteni, a város simán nyújt annyi látnivalót, hogy ne unjuk el magunkat.

A jegyárak a visszaúton természetesen megegyeznek az odaúti jegyárakkal, így a teljes oda-vissza út kb. 39000Ft-ból jön ki, ami sokkal barátibb, mint a varsói irány 60-ezre. Ez az ár már bőven versenyképes a repülős utak áraival, amik irányonként szoktak jellemzően 50-ezer forinttól kezdődni.

Fontos! A fenti menetrendek, és árak tájékoztató jellegűek! Az oldalt szabadidőben, munka mellett készítjük, ezért az adatok naprakészségéért nem tudunk felelősséget vállalni. Utazás előtt mindig tájékozódjatok a hivatalos menetrendekből is!

Utoljára frissítve: 2018.01.09.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Vonattal Minszkbe

    1. ruba A Bejegyzés szerzője

      Hú, köszi az infót, ezek szerint én is csak félinformációk birtokában voltam. Máris frissítem a cikket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük