Intravel

Utazás szárazföldön Moldovába

Moldova egy sokak számára ismeretlen kis kelet-európai ország Románia és Ukrajna között. Bár az ország nem egy első számú turista célpont, azért elég sok látnivalót kínál ahhoz, hogy egy hetet az ember eltöltsön ott. Pont az ismeretlensége miatt ideális célpont lehet Moldova azoknak, akik szeretnék kicsit átélni a felfedezés izgalmát, melyet a régi földrajzi felfedezők érezhettek egy-egy teljesen ismeretlen terület meglátogatásakor. Persze a világnak még sok olyan pontja van, amiről Magyarországra elég kevés információ jut el ehhez, de ezek közül Moldova van a legközelebb, és így ez a legolcsóbb. Érdekelnek a Gagauzok, akik egy török nyelvű, de ortodox keresztény népcsoport? Érdekel a Szovjetuniót idéző utolsó államocska a földön? Érdekelnek a legkeletibb, bizonyítottan magyar eredetű települések, várak? Vagy csak elvesznél a szurdok-völgyek, vízesések és lankás dombok sokaságában? Akkor nem fogsz csalódni Moldovában!

 s6301370

Kisinyov főtere a Diadalívvel.

Jelenleg Magyarországról, sem busz, sem vonat, sem repülő nincs közvetlenül Moldovába. Szárazföldön a legegyszerűbben vonattal lehet eljutni Kisinyovba, az ország fővárosába, ám mindenképpen át kell szállnunk. Moldova, mint fentebb is írtam, Ukrajnával és Romániával határos, és igazából mindkét ország felől jól megközelíthető, ennek megfelelően mindkét irányt bemutatjuk.

Románián át

Először nézzük a kevesebb átszállást igénylő, ám drágább Románián keresztüli utat. Előnye, hogy egy egyszerű, bukaresti átszállással letudható az egész út, ha nem akarjuk, akkor még a bukaresti főpályaudvar (Gara de Nord) épületét sem kell elhagynunk. Szintén ennek az útnak az érdekessége (azoknak, akik fogékonyak a technikai különlegességekre), hogy a román-moldáv határon egy vasúti kerék-cserében is részünk lehet, a két ország eltérő nyomtávú vasútvonalai miatt. Az utazás ezen a vonalon kb. 1,5 napot vesz igénybe, és egy délutánt a román fővárosban is eltölthetünk.

s6301961

Kisinyov pályaudvara, az első vágányon, a kép bal oldalán a Kisinyov – Szent-Pétervár járat szerelvénye vár indulásra.

A hosszabb bevezető után nézzük az egyes opciókat!

Budapest – Kisinyov irány

 AB
Budapest-Keleti19:0523:10
Szolnok20:340:36
Békéscsaba21:431:34
Bucuresti-Nord érk.12:3016:35
Bucuresti-Nord ind.-19:12
Iasi-3:09
Ungheni-6:33
Kisinyov (Chisinau)-8:46

A két opció igazából a Budapest-Bukarest útban különbözik egymástól, mivel Bukarest és Kisinyov között csak egy vonat van (a Prietenia), így Bukarestből mindenképpen ezzel kell továbbutazni. Ez a járat minden nap közlekedik, de ha esetleg más időpontban szeretnétek utazni, akkor busszal is utazhattok. A buszok egész nap reggeltől este 9-10-ig kb. két óránként indulnak a Filaret buszállomásról, a menetidő Kisinyovig 9 óra, a jegy 20 euróba kerül.

s6300873

Jó reggelt (Buna Dimineata) Moldova! A vonat ablakán keresztül elénk táruló táj meglepően dimbes-dombos. 

A: Véleményem szerint ez a jobb opció, hiszen elég korán érkezik Bukarestbe ahhoz, hogy akár néhány órás késés se okozzon gondot, pontos érkezés esetén pedig még marad idő egy rövid bukaresti körülnézésre.

B: Ez az eljutás azoknak lehet előnyös, akik minél jobban ki akarják használni a szabadságukat. A Keletiből 23:10-es indulás azt jelenti, hogy akár pénteken, munka után el lehet indulni, szombaton érünk Bukarestbe, ahonnan azonnal tovább is lehet indulni a vonattal. Így már vasárnap reggel a Codru lankái között ébredhetünk. Ráadásul ez a leggyorsabb eljutás, alig 1,5 nap alatt megtehetjük a teljes utat.

s6300895

A Bukarest-Kisinyov vonat Kisinyovban.

Kisinyov – Budapest Irány

 ABC
Kisinyov (Chisinau)6:1016:56-
Ungheni8:5719:02-
Iasi-Socola érk.10:15--
Iasi ind.14:0822:39-
Bucuresti-Nord érk.21:006:02-
Bucuresti-Nord ind.5:1013:2017:45
Békéscsaba16:162:256:16
Szolnok17:253:237:25
Budapest-Keleti18:504:508:50

A: Hétvégénként van lehetőségünk nappali vonatokkal letudni a Kisinyov-Bukarest távot, egy iasii átszállással. A moldáv vonat Kisinyovból Iasi-Socola állomásig közlekedik, ami egy félreeső kis megálló a város szélén. Azért idáig, mert idáig tart a széles nyomtávú pálya, melyen a moldáv szerelvény közlekedni tud. Innen vagy taxival, vagy helyi busszal (melynek megállója néhány száz méter az állomástól) lehet eljutni a város főpályaudvarára, ahonnan a bukaresti vonat indul. Az esti bukaresti érkezés után marad egy napotok felfedezni a román fővárost, vagy úgy is dönthettek, hogy a korareggel induló nappali vonattal utaztok tovább Budapestre.

B: A Kisinyov-Bukarest éjszakai vonat és a Bukarest-Bécs között közlekedő Dacia menetrendje. Aki már nagyon unja Bukarestet, mert odaúton mindent megnézett, az választhatja ezt a verziót, igaz a budapesti érkezés elég korai.

C: A Kisinyov-Bukarest út itt megegyezik a “B” verzióval, viszont nem a Dacia-val, hanem a csak Budapestig közlekedő Isterrrel utazunk tovább Bukarestből. Ez sokkal barátibb időben ér Budapestre, mint a Dacia, így én ezt javaslom.

s6300854Vasúti kerékcsere a moldáv-román határon. Ha Bukarest felé mentek, ezt is megnézhetitek!

Mennyibe kerül?

Bukarest-Kisinyov az éjszakai vonattal, egy irányba, másodosztályon 25 euró, első osztályon 50 euró az út. A vonat szerelvényét a Moldáv Vasút (CFM) biztosítja, így hagyományos, szovjet szerelvényen utazhatunk, ágynemű biztosított, viszont étkezőkocsi nincs, így érdemes felkészülni enni- és innivalóval. Arról, hogy milyenek is a szovjet-stílusú vonatok, arról ide kattintva olvashattok bővebben. Ha busszal mentek, akkor a Bukarest-Kisinyov út ára 20 euró,

s6300809

A moldáv vasút 2. osztályú hálókocsija.

A Budapest-Bukarest szakaszra a legolcsóbb jegy 29 euró, ezért egy ülőhely jár. A nappali vonaton nem is nagyon van értelme másnak. Az odaúti „B” illetve visszaúti „C” verzió esetén, bár a vonat éjszaka is közlekedik, sajnos hálókocsi nincs, így szintén csak ülőkocsiban lehet utazni. Az odaúti „C”, visszaúti „B” verzió esetén lehetőség van olcsón fekvő-, vagy hálókocsival utazni rendre 39 illetve 59 euróért, csak időben kell foglalni. Sajnos az odaúti „D” illetve visszaúti „A” verzió esetén, bár a vonaton van fekvőhelyes és hálókocsi, arra nem lehet olcsó jegyet venni, így itt is az ülőkocsi ajánlott.

A csak hétvégén közlekedő, Kisinyov-Iasi járatra a legolcsóbb jegy 132 moldáv lei, ami kb. 6 eurónak felel meg. A Iasi-Bukarest szakaszért 94 román leit kell kifizetni, ami 21 euró, vagyis az átszállásos verzió egyáltalán nem olcsóbb a direkt útnál.

Összességében tehát egy Budapest-Kisinyov út, oda-vissza kb. 110 euróból hozható ki vonattal, és nagyon picit kevesebből busszal.

Ukrajnán át

Én magam jobban preferálom ezt az irányt, leginkább azért, mert Ukrajna nagy kedvencem, ráadásul erre olcsóbban kihozható az út. Hátránya azonban, hogy többször kell átszállni, egész pontosan 4-szer, mielőtt Kisinyovba érnénk. A különböző ukrajnai célállomásokra való eljutást bemutató oldalon már részletesen leírtam, hogy hogyan lehet Budapestről Odesszába eljutni, azt ide kattintva olvashatjátok el. Ebben a szekcióban csak az Odessza-Kisinyov útról írok részletesebben.

s6301493

Vonatunk éppen elhagyja Ukrajnát, Moldova felé. 

Budapest – Kisinyov irány

 AB
Budapest-Nyugati13:2313:23
Odessza érk.14:5114:51
Odessza ind.18:3415:30
Tiraszpol21:10-
Kisinyov (Chisinau)22:3321:15

A: Június 1.-től szeptember 1-ig naponta közlekedik az Odessza-Kisinyov vonatjárat. Az év többi részében viszont csak hétvégén közlekedik, így az év ezen időszakában ez az opció csak hét két napján működik. Öröm az ürömben, hogy ha egy teljes szabad hetünk van Moldova felfedezésére, és szombaton indulunk Budapestről, akkor pont vasárnap érkezünk meg Odesszába, így folytathatjuk az utat végig vonattal. Elméletileg át lehet szállni Rozdilna állomáson is, ami Odessza előtt az Ungvár-Odessza járat utolsó megállója, míg az Odessza-Kisinyov járat első megállója, de a tízezres kisvárosban közel sem lehet olyan jól eltölteni az időt, mint Odesszában (én egyszer voltam 3 órát Rozdilnában, épp elég volt).

s6308002

Az odesszai pályaudvar, ide érkezünk Csapról, és innen indul a vonat Kisinyovba.

B: Ha ősztől tavaszig valamiért mégis a hét elején keverednétek Odesszába, akkor sincs gond. A pályaudvartól alig 100m-re, a híres „Privoz” piac mellett találtható buszállomásról napi több busz is indul Kisinyovba, ebben a menetrendben a vonathoz legközelebbit tüntettem fel, de akár éjszakai busszal is mehettek, ezek jellemzően késő este, 23:00 körül indulnak, és korán reggel (6:00 körül, vagy akár még korábban) érnek Kisinyovba, hiszen az egész út alig 200km. Egy éjszakai szállást ugyan meg lehet vele spórolni, de nagy alvásra ne készüljetek, az idő jelentős részét a határátkelés viszi el, a maradék időben pedig nem épp a legjobb utakon halad a busz, így a folyamatos rázkódás miatt elég nehéz aludni. Én ezt az utat a másik irányba, Kisinyovból Odesszába tettem meg éjszakai buszon, nem volt egy nagy élmény…

s6301320

Buszok a kisinyovi Gara de Nord-on.

Kisinyov-Budapest irány

 AB  
Kisinyov (Chisinau)7:097:30
Tiraszpol8:24-
Odessza érk.10:5512:40
Odessza ind.21:0921:09
Budapest-Nyugati21:3221:32

A: A vonatos opció, nyáron minden nap, ősztől tavaszig szintén csak szombat-vasárnap érhető el. Egy szombat reggeli indulással vasárnap estére lehet Budapestre érni. Az Odessza-Budapest szakaszról mindenképpen olvassátok el a fent már linkelt, ukrajnai vonatos eljutásokat bemutató cikket!

s6302407

Vonatok Odesszában.

B: Ha hétköznap kell hazaindulni, akkor marad a busz. Kisinyovon belül a Gara de Nord buszállomásról indulnak az odesszai buszok (a kisinyovi buszállomásokról itt olvashattok bővebben: Kisinyovi közlekedési kisokos), ezekből naponta több is megy, én a vonathoz legjobban igazodót írtam fel. Ha másik busszal mentek, fontos figyelni, hogy a végállomás „Odesa Privoz” legyen, mert az a buszállomás található a pályaudvar mellett. Az „Odesa 7km” végállomáshoz közlekedő buszok a város szélén egy hatalmas piacon végállomásoznak, ezek a járatok a vásárolni igyekvő moldávokat szolgálják ki, míg a sima “Odesa” feliratú járatok a város központi buszpályaudvarára mennek (ami nem a Privoz :)). Ha véletlenül mégis a “7km”-nél kötnétek ki, akkor sem kell pánikba esni, mivel egy óriási forgalmú piacról van szó, rengeteg marsrutka (kisbusz) indul a városba, szinte biztos, hogy pár percen belül akadni fog egy, amelyik a pályaudvarhoz indul. Ha pedig az odesszai nemzetközi buszállomásra keverednétek, akkor az 5-ös villamossal tudtok eljutni a pályaudvarra.

s6302306

Kisinyov, Északi buszpályaudvar (Gara de Nord), innen indulnak a buszok Odesszába.

Mennyibe kerül?

Budapestről Odesszáig eljutni nagyjából 10000Ft-ból lehet. Az Odessza-Kisinyov jegy vonatra 3200 Ft, buszra 3000-3500Ft között mozog, a pontos ár persze függ az aktuális árfolyamtól. Buszon ezen felül újabban csomagdíjat is kell fizetni, ami csomagonként kb. 300Ft. A teljes, Budapest-Kisinyov utazás oda-vissza tehát kb. 30000Ft-ból jön ki, vagyis kb. 1/3-ával olcsóbb, mint a bukaresti irány.

Hasznos linkek

Az ukrán vasút honlapja, ahol a távolsági vonatok menetrendjeire lehet keresni (angolul): www.uz.gov.ua/en

A MÁV honlapja: www.mavcsoport.hu

A Moldáv Vasút honlapja (moldávul és oroszul): http://www.cfm.md/

Fontos! A fenti menetrendek, és árak tájékoztató jellegűek! Az oldalt szabadidőben, munka mellett készítjük, ezért az adatok naprakészségéért nem tudunk felelősséget vállalni. Utazás előtt mindig tájékozódjatok a hivatalos menetrendekből is!

Utoljára frissítve: 2019.12.30.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

21 gondolatok ezen: “Utazás szárazföldön Moldovába

 1. Pingback: Isztambul busszal és vonattal - Intravel

 2. dieter

  Hátööö, azért azt nem kellene kihagyni, hogy az Odessza-Kisnyov vonatút áthalad a Dnyeszter menti szakadár köztársaságon – mely mint a neve is mutatja, egy el nem ismert ország. Persze nem esznek meg, de nem árt jó orosz/román nyelvtudás, illetve egy kis kenőpénz is gyorsítja az ügyintézést.

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Szia!

   Információim szerint a Kisinyov-Odessza vonat utasait nem ellenőrzik, csak a Tiraspolban fel/le szállókat. Tehát határellenőrzés a peronon van, az átutazókat békén hagyják. Nyáron, ha minden jól megy le lesz tesztelve ez a vonat is, sajnos amikor én voltam, még nem járt.

   1. Laci

    Igen, Ruba jól tudja, az Odessza-Kisinyov járat utasait nem ellenőrzik a dnyesztermentiek. Az ukránok Kucsurgánynál léptetik ki az utasokat, a moldávok pedig Bender II-nél léptetik be. Tiraspolban csak a le/felszállókat ellenőrzik. Amikor legutóbb utaztam arra, legalábbis így működött.

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Szia! Június 1től a Bukarest-Kisinyov vonat csak kedden és pénteken közlekedik. A cikket meg azért nem frissítettük, mert mi is Moldovában vagyunk épp. Mi megszívtuk ezzel a vonattal, mert előzetes bejelentés nélkül, egyik napról a másikra ritkították ki. Ha kedden vagy pénteken utaznál, akkor szokott lenni hely az indulas napján, nem is lehet előre jegyet venni neten.

   1. Sztbeni

    Köszi az infót. A menetrend maradt ugyanaz azon a két napon, vagy ritkább lett? Mi az oka a ritkításnak? Kevesen utaztak?

     1. ruba A Bejegyzés szerzője

      A menetrend elvileg nem változott. Az okot sajnos nem tudom, én is Temesváron szembesültem vele, amikor jegyet akartam venni. Mindenesetre nem túl utasbarát intèzkedés…

 3. Zsolt

  Azt írod szurdokvölgyek, vízesések sokasága van Moldovában. Merre? Az ország legmagasabb pontja is csak 430 méter…

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsolt!

   A völgyek többsége az ország középső részén, a Codru-nak is nevezett dombságban található. E mellett kisebb völgyek, és a vízesések többsége a Dnyeszter-folyó közelében található, de az ország észak-nyugati részén a Prut mellett is akadnak kisebb völgyek. A 430m-es maximális magasság persze nem tűnik soknak, de egy 100-150m mély kanyon kialakulását még ezek a magasságok is lehetővé teszik. A leghíresebb ilyen vidék a Raut-kanyon Butuceni környékén. Vízesésekből a tipovai és a saharnai vízesések a leghíresebbek. Sajnos az oldalunkon még nincsenek írások ezekről a helyekről, de hamarosan ezt a hiányosságunkat is pótoljuk ;). Addig is had ajánljam a téma nagy ismerőjének, Lengyel László barátomnak írásait a saharnai vízesésekről, egy világvégi dzsungeltúráról és a Raut-kanyonról.

   Üdv.:
   Balázs

   1. Zsolt

    Kedves Balázs!

    Köszönöm a linkeket. Valóban, magasságát meghazudtolóan látványos a domborzata, nem gondoltam volna, hogy ebben az országban ilyen helyek is vannak!

 4. Pingback: Komrat, Moldova harmadik fővárosa - Intravel

 5. Péter

  Még egy eljutási módot tudok Budapestről Kisinyovba, ezt egy itt tanuló moldáv diáktól tudom.

  Ő busszal utazik Kolozsvárig, majd átszáll egy másik buszra, ami Kisinyovba megy direkt.

  Az útidő 20 óra, és 40 eur-ba kerül.

  Másik. Májusban voltam repülővel Kisinyovban egyik barátommal. Bukarestben szállítunk át.
  Ha érdekel titeket leírom az utunkat pár szóban.

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Szia! Köszönjük az infót, tudunk róla, hogy több módon is el lehet jutni Moldovába, Kolozsvár mellett Brassóból és Temesvárról is van busz, mi igyekeztünk a kényelmesebb vonatos eljutásokat bemutatni. Az élménybeszámolódat szívesen olvasnánk 🙂

 6. Péter

  Barátommal egy májusi hétvégén voltunk Moldovában repülővel.
  Budapestről a reggel 6kor induló Wizzair géppel repültünk Bukarestbe, ami helyi idő szerint 8ra megérkezett.
  Volt félnapunk körbenézni a román fővárosban.

  Az Airmoldova gépe Bukarestből 21:30kor indul Kisinyovba. Menetidő 50 perc. A gépen moldáv bort is felszolgálnak. A legolcsóbb jegy egyirányban 50eur.
  A reptértől taxival mentünk be a városba, mivel nem volt már közlekedés. A taxi ajánlott ára a kisinyovi reptér honlapja szerint 100 MDL. A taxis 200-at kért volna, de végül 100-ért vitt be a szálláshoz.

  A – Chill Hostel Chisina. – hostel-ben 1 éjszaka 1 főnek a 4 ágyas szobában 9 eur.
  Másnap elmentük Tiraspolba.

  Vasárnap Kisinyovot néztük meg. Majd este 8kor induló Airmoldova géppel utaztunk vissza Bukarestbe. Ezen az útvonalon a TAROM is jár.
  Elméletileg 2 busz megy ki a reptérre az A jelzésű express busz, valamint a 165-ös számú marsrutka. De ezek közül egyet sem láttunk.
  Kisinyov központjából a kórházig mentünk a 22-es trolibusszal. Onnan taxival a reptérre.

  Remélem hasznosak a fenti tudnivalók.

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Köszi a beszámolót 🙂 Mi a Retro Moldova Hostelben laktunk, az 13 eur volt kettőnknek (tehát fejenként 6,5) külön szobában.
   A PMR-ben ti tudtatok szerezni ilyen kis műanyag pénzt? Június közepétől már jár a reptérre az új, 30-as trolibusz, kb. 25 percenként, a menetrend fent van a neten 🙂

   1. Péter

    Igen, tudtunk szerezni műanyag PMR Rubelt 🙂

    Nekem egy 3 rubelesem, míg a barátomnak egy 5 és 10 rubelese van.

    A Seriffben, a pénztárostól kértük, hogy abból adjon visszajárót. Láttuk, hogy van a kasszában.

 7. Pingback: Vonattal, Budapestről Szentpétervárra - Intravel

 8. Pingback: Kisinyovi Közlekedési Kisokos - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük