Intravel

Újvidék, a Vajdaság fővárosa

A Szerbia északi részén található Vajdasági Autonóm Tartomány gasztronómiájáról írtam legutóbb (ide kattintva olvashatjátok, ha még nem tettétek volna meg :)), most jöjjön a főváros, Újvidék (szerbül Novi Sad) bemutatása!

Kezdjük a száraz tényekkel: Újvidék Szerbia második legnagyobb városa, 250 ezer lakossal, elővárosokkal együtt pedig közel 350 ezren lakják. A magyarok többsége, ha egyáltalán elutazik a Vajdaságba, akkor leginkább csak Szabadkáig jut el, esetleg Zenta, vagy Zombor még játszhat, de Újvidékre elég kevesen mennek el. Ez nagy hiba, mert ez a város is elég sokat nyújthat, egy napot simán el lehet tölteni ezen a környéken!

DSC_4933

Újvidék látképe.

Újvidéken kétszer voltam, egyszer vonattal mentünk ketten, szerzőtársammal, Ágotával, legutóbb pedig csak én utaztam a Szerbia Magyarul szervezésében, akik egy profi idegenvezetőt is biztosítottak. Általában magam szervezem útjaimat, de meg kell hagyni, hogy egy helyi idegenvezető sok munkát megspórolhat az embernek. Mert persze az információknak magunk is utána járhatunk (bár sok apró, érdekes részletet ismernek az idegenvezetők, amiket nem feltétlenül lehet a neten, vagy könyvekben megtalálni), de azért ez elég hosszadalmas munka. Jó volt tehát megspórolni ezt az utánajárást, és úgy felfedezni a várost, hogy nem kellett túl sokat agyalnom :).

DSC_5115

A főtér részlete.

Egy rövid érdekesség: A főoldal fejlécében lévő borítókép is Újvidéken készült. Azért ezt a képet választottuk, mert ez volt Ágotával az első közös külföldi útunk első állomása, így Újvidék különleges helyet foglal el mindkettőnk szívében. Azóta persze sok más helyen megfordultunk együtt, ezekről sokat olvashattatok is, de közös utazásunk szimbolikusan Újvidéken kezdődött egy korahajnali órán, amikor kissé kómásan leszálltunk az éjszakai vonatról :).

DSCF6092

Az ominózus kép teljes terjedelmében :). Állványunk még nem volt, így egy még zárva lévő étterem asztalát vettük kölcsön állványnak. Háttérben látszik a városháza.

Ha ti is vonattal érkeztek Újvidékre, akkor a vasútállomástól egy jó 10-15 perc séta a belváros. Az út eleje egy széles sugárúton halad, amit két oldalról jugoszláv panelházak szegélyeznek. Ez a rész annyira nem érdekes, bár a 70-es 80-as évek jugoszláv panelépítészetének széles spektruma tekinthető meg az út két oldalán, ha ez valakit lázba hoz. A pályaudvartól induló sugárútról a Futoska utcánál kell lefordulni balra. Itt már régebbi épületek között vezet utunk, elhaladunk a zsinagóga mellett, majd a Színháztérbe torkollik utunk. Ez már a belváros, a téren átvágva pár méter csak a Szabadság-tér.

S6302229

Ez a nem túl biztató kép fogadja a vonattal Újvidékre érkezőket.

A belváros nem túl nagy, ugyanis maga Újvidék (ahogy a neve is utal rá) nem túl régi város. Csak a török uralom alóli felszabadulás után kezdtek emberek letelepedni a péterváradi erőddel átellenben, a Duna túlpartján (leginkább az erőd építésén dolgozók). A központ az előbb említett Szabadság-tér (Trg Slobode), itt található a városháza és a Szűz Máriáról elnevezett katolikus katedrális, valamint több más, szép régi épület.

DSCF6074

A városháza.

Innen indul a sétálóutca, ahol rengeteg étterem, kávézó, cukrászda és bár várja az embereket. Mivel turisták alig vannak, leginkább a helyiek korzóznak itt. Ez nem olyan rossz, a helyek így legalább nem olyan drágák. Kora este abszolút pezseg az élet, szinte egy mediterrán országban érezhetjük magunkat.

DSC_5091

Az élettel teli sétálóutca.

A sétálóutcát az ortodox pátriárka palotája zárja le. Mögötte a szerb ortodox templom emelkedik, melynek érdekessége, hogy barokk stílusban éült, szemben a legtöbb ortodox templommal. Ennek oka, hogy ez a templom még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, így a birodalomban akkor elfogadott templom-építési stílus volt az irányadó itt is. Belülről azért már jobban látszik, hogy ortodox templomban járunk (nincsenek székek, és oltár helyett ikonosztáz van), de belülről is érdekes stílus-keveredéseket figyelhetünk meg.

DSCF6108

A pátriárka palotája.

A korzózók fő csapásiránya azonban nem a templom felé vezet, hanem a Duna-utcán folytatódik (mely, mint a neve is mutatja a Dunához vezet le). Az utca elején található a városi könyvtár, ahol rögtön megtapasztalhatjuk, milyen toleráns vidék is a Vajdaság: Az intézmény neve a tartomány mind a 6 hivatalos nyelvén (szerb, magyar, horvát, szlovák, román és ruszin) ki van írva. A régi házakkal szegélyezett Duna utca rövidesen a belváros legszebb parkjába, a Duna-parkba torkollik.

DSCF6113

A Duna utca ódon házai.

A Duna-park remek lehetőséget biztosít egy kis kikapcsolódásra, pihenésre. Ha megfáradunk a városnézésben, akkor egy padon ülve pihenhetjük ki magunkat. Akinek nincs pénze esetleg a sétálóutca valamely éttermében enni, az a közeli kisboltban vett ételeket itt kulturált, és kellemes környezetben fogyaszthatja el. A park közepén lévő tóban kacsák is élnek, bár csábító a gondolat, hogy pár falatot nekik is dobjunk, inkább ne tegyük!

DSC_5132

A Duna-park közepén lévő tó.

A parkon átkelve a Vajdasági Parlament épületéhez juthatunk ki. A hatalmas épület 1939-re készült el, akkor az éppen “bánság”-okra osztott Szerb-Horvát-Szlovén királyságon belüli Dunai Bánság központi adminisztrációja számára építették, melynek székhelye Újvidék volt. Az épület egy hajóra emlékeztet, utalva ezzel a Dunára, és az azon folyó hajózásra.

DSC_5121

A Vajdasági Parlament épülete.

Ha már ennyiszer szóba került, folytassuk utunkat a Duna felé! A parlament előtti sugárút egyenesen a folyóhoz vezet, ahol a Váradi-hídon (Varadinski Most) kelhetünk át Péterváradra. A belvárosi híd az egyik legrégebbi Újvidéken (már ha a híd előző reinkarnációit is számoljuk), az első híd 1921-28 között épült, ez 1945-ben semmisült meg. Az új híd már 45 végére elkészült, ezt 1999-ben bombázták le ismét. 2000-ben nyílt meg a 3-ik híd ezen a helyen. Annyiban szerencsés volt a harmadik újjáépítés, hogy a korábbi két híd igen alacsony volt, a Duna magas vízállása esetén ellehetetlenítette a hajóközlekedést. Az új híd már elég magas, így a hajók kényelmesen elférnek alatta. A híd egyből Pétervárad történelmi városrészébe visz minket.

DSC_4920

Kilátás Újvidékre a péterváradi várból.

A kis, középkori házak első, 2014-es látogatásomkor még igencsak romos állapotban voltak. Szerencsére azonban az elmúlt 1-2 évben komoly felújítások kezdődtek az óvárosban, mostani látogatásom alkalmával néhány ház már kész volt, a többség pedig nyakig beállványozva, serénykedő munkások kezei által szépült éppen. Ha a lendület nem törik meg, akkor még 2-3 év, és az egész óváros szépen fel lesz újítva.

DSCF6133

Pétervárad még 2014-ben.

Már itt, az óvárosban is érdemes egy kört tenni, nem túl nagy, de sokkal régebbi, mint Újvidék belvárosa. Mindössze pár utcát lehet megtenni, a főúton tovább haladva egy várkapu után rövidesen egy tök átlagos szerb kisvárosba érhetünk, erre már nem igazán van látnivaló (legalábbis Péterváradon belül, mert azon túl található Karlóca (Sremski Karlovci), de erről majd egy másik cikkben). Irány tehát az erőd!

DSCF6138

Ekkor még az épületek nagyrésze elég romos állapotban volt…

Az erődbe két út vezet fel, egy gyalogos, és egy autós, aki saját autóval jön, az egész a várba is felmehet. Aki viszont gyalog jön, az ízelítőt kaphat abból, milyen kihívás lehetett megostromolni a várat :). A felvezető út a várhegy oldalán gondozott parkon vezet keresztül. Akárhogy is érkezzünk, mindenképpen megéri felmenni a várba, véleményem szerint egész Újvidék legszebb, és legérdekesebb látnivalója a péterváradi vár, melyet a “Gibraltár a Dunán” jelzővel is illettek utalva a Dunán betöltött katonai jelentőségére.

DSC_4956

Pétervárad 2018-ban már egészen más képét mutatja: A házak felállványozva, az utcák felásva, gőzerővel zajlik a munka a történelmi részek helyreállításán.

Ezt mások is így gondolhatják, ugyanis itt, a vár területén tartják meg évente Szerbia legnagyobb (és Európában is jelentős) könnyűzenei fesztiválját az Exit fesztivált. A fesztivál a vár vastag falait használja ki, a különböző színpadok a vár különböző, egymástól falakkal elválasztott részein kapnak helyet. Elgondolkodtató, hogy az Exitre egy négynapos jegy 21500Ft, míg a Szigetre 3 napért 59900Ft-ot kell fizetni. Nem csoda, hogy az Exitre még az újvidékiek is nagy számban járnak ki.

A várból szép kilátás nyílik az alant elterülő Újvidékre, a Dunára, valamint az azon átívelő hidakra. Pétervárad ódon utcáira is új perspektívából tekinthetünk be, a háttérben pedig Bácska zöldellő tájai sejlenek fel. Másik irányba kitekintve pedig a Tarcal-hegység (Fruska Gora) lankáiban gyönyörködhetünk.

DSC_4917

Pétervárad, háttérben az egyik újvidéki híd.

A vár érdekessége az óratorony, ami két szempontból is szokatlan. Egyrészt elég apró toronyról van szó, ennek oka, hogy már eleve egy szikla tetején épült, így nem kellett túl magasra építeni, hogy az egész városból jól látszódjék. Másrészt a megszokottól eltérően itt az óramutató a hosszabb, és a percmutató a rövidebb. Ennek oka, hogy az óra egyik célja volt, hogy a Dunán elhaladó hajósok lássák az aktuális időt, viszont lévén, hogy az akkori hajósok nem annyira siettek, így nekik elég volt azt tudni, hogy hány óra van, ezért az óramutatót csinálták nagyobbra, hogy azt jobban lehessen látni.

DSC_4912

Az óratorony igen népszerű a turisták körében.

Az óra másik érdekessége, hogy a helyiek “részeges” óraként is hivatkoznak rá, ugyanis az óra vasszerkezete a hőtágulás miatt nem a legpontosabb, télen késik, nyáron pedig siet. Az óratorony melletti bástyáról nyílik talán a legszebb kilátás a környékre. A várban ezen kívül éttermek, helyi művészek műhelyei egy hotel és egy múzeum is helyett kapott, így egész sok időt el lehet tölteni csak a várban is.

DSC_4951

Ottjártunkkor sem volt teljesen pontos :).

Újvidék már éppen olyan messze van Budapesttől, hogy akár egy napra is le lehet ugrani éjszakai vonatokkal, igaz kissé korán kell kelni, és elég későn lehet visszaindulni, de megfontolandó, hogy cserébe mondjuk egy pénteki munkanap végén esti indulással szombat hajnalra le lehet érni, szétnézni a környéken, és még aznap este visszaindulva a vasárnapot már otthon tölthetitek. Ez úgy néz ki, hogy Budapestről 22:15-kor indul a “Beograd” gyorsvonat, ami 4:44-re van Újvidéken. Vissza ugyanez a vonat 23:32-kor indul Újvidékről és 5:50-re van Budapesten. A retúrjegy 20 euró, ezen felül a hálókocsifelár irányonként 8 euró, ha igénylitek az ilyen luxust :). Egy ilyen hosszú napba Újvidék és Pétervárad mellett akár a szomszédos Karlóca (Sremski Karlovci) is beleférhet.

DSCF6244

Az újvidéki vasútállomás csarnoka.

Ezt persze azoknak ajánlom, akik idő- és pénzszűkében vannak, hiszen valójában egy napnál azért bőven többet is el lehet a Vajdaságban/Szerbiában. Akár Belgrád felé egy fél-egynapos megállónak is kiváló választás lehet Újvidék. Akárhogy is, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább egy napra látogasson el ide!

DSCF6069

Újvidéki utcarészlet, háttérben a Szűz Mária székesegyház.

A cikk megjelenését a Vajdasági Turisztikai Hivatal, a Szerbia Magyarul , a Balkaninfo és az Alpha Travel SEE támogatta. 

 

DSC_5090

Zajlik az élet Újvidéken.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Újvidék, a Vajdaság fővárosa

  1. Pingback: Zenta, a Vajdaság legmagyarabb városa - Intravel

  2. Pingback: Karlóca, a szerb Szentendre - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük