Intravel

Trakai, a litván meseváros

Trakai Litvánia egyik legszebb, és legnépszerűbb kisvárosa. Rengeteg turista látogat el minden évben ide, és ez nem is csoda, rövid cikkünkből megtudhatjátok, miért is. Trakai fontos történelmi hely Litvániában, egy időben az ország fővárosa is volt. A települést ma ötezren lakják, alig 30 kilométerre van Vilniustól, ez is segíti a turizmust. Mi vonattal érkeztünk, Vilniusból napi több járat is van, így egy egynapos kirándulásra kiválóan alkalmas a hely. A vonat menetideje alig 40 perc, a jegy kb, 1,5 euró.

DSCF0467

Trakai vasútállomása.

Trakait már a fekvése is különleges hellyé teszi: Egy több tóból áll tórendszer közepén, egy keskeny földnyelven terül el a település. A földnyelv szélessége 50-300 méter között változik, a keskenyebb részeken épp hogy csak egy-egy házsor fér el a középen végigfutó út oldalán, a szélesebb részeken több utca, és nagyobb épületek is elférnek.

DSCF0355

Egy takaros kis épület Trakaiban.

A vasút a város szélén, a Bernardinu-tó partján tesz le, innen először a rendszerváltás előtt épült kis lakótelepen haladunk keresztül. A panelházak itt szerencsére nem túl nagyok, 3-4 emeletesek, így nem olyan annyira barátságtalan ez a rész.

DSCF0339

A Bernardinu-tó partja a vasútállomás szomszédságában. A városban vízi-taxi is üzemel.

Azonban az érdekes részek a lakótelep után jönnek. Az első érdekes épület az ortodox templom. Az itt élő kis számú orosz és belorusz közösség használja a kissé öreg, kopottas kis templomot. A templom után már faházak sorakoznak az út szélén. A magyar szemnek szokatlan, színpompás házak itt még újdonságot jelentettek nekünk, így alaposan körülnéztünk a környéken. Balti-körutunk végére azért megtapasztaltuk, hogy a faház nem számít ritkaságnak a régióban.

DSCF0349

Ortodox-templom.

Mivel sok időnk volt, ezért hosszan időztünk, az egyik tó parti parkban (mondjuk Trakaiban szinte minden tóparti). A tavon hattyúk siklottak békésen, egy-két vitorlás társaságában. Sok embernek csak nyaralója van valamelyik tó partján, így sok vilniusi itt tölti szabadidejét.

DSCF0370

Tipikus trakai-i utcakép.

A tóparti park után jött az igazi óvárosi rész, rengeteg régi faházzal. Trakai érdekessége még, hogy egy ma már erősen kihalófélben lévő népcsoport is él itt, ezek a karaimok (vagy karaiták). Ők olyan krími eredetű türk nyelvű népcsoport (nem összekeverendő a krími tatárokkal), akik a zsidó vallás egy ágát követik (karaita judaizmus)! Ezt add össze :)! Kipcsák-török nyelven beszélő zsidók Litvániában!

DSCF0438

Tipikus karaim faházak.

Sajnos a Karaim-ok száma erősen lecsökkent az utóbbi 1-2 évszázadban, mára világszinten csak pár ezren maradtak, közülük néhány száz él Litvániában, főleg Trakai és Panevezys városokban. Templomaikat nem zsinagógának, hanem “kenesa”-nak hívják, Trakaiban is áll egy Kenesa, szintén fából építve.

DSCF0368

Karaim kenesa.

Trakai legfontosabb látványossága a Galvé-tavon álló vár. A parttól nagyjából 150m-re lévő szigetet elnézve érthető, miért ez volt sokáig a Litván Nagyfejedelemség fővárosa: Elég nehéz lehetett bevenni a várat. Az épitkezést a XIV. század végén kezdték, a XV. századra készült el teljesen az erőd. Ma múzeum működik a vár restaurált épületében, aminek Litvániához képest kissé borsos ára van, de ez sajnos törvényszerű velejárója a turisták körében népszerű helyeknek.

DSCF0421

A város mellett egész Litvánia egyik jelképe a vár.

A vár szigetére azonban ingyen is át lehet menni. Az első fahíd egy kis köztes szigetre visz át, ezen nem sok minden van, néhány fa, és egy-két szuvenírárus él békés szimbiózisban. Erről a szigetről visz át egy következő fahíd arra a szigetre, amin maga a vár áll. A vár kapujában található a jegypénztár, az udvarra még ingyen is bepillanthatunk, de aki tovább szeretne menni, annak fizetni kell, felnőttek esetén fejenként 7 eurót, gyerekek, tanulók esetén 3,5 eurót, fotózásért további 1,5 eurót.

DSCF0390

A vár udvara.

A várat viszont szépen körbe lehet járni a szigeten, itt a turista is jóval kevesebb, a legtöbben nem járják körbe az építményt. A szigetről szép kilátás nyílik a tavakra, illetve magára Trakaira is, érdemes itt elidőzni picit.

DSCF0380

Litván nemzeti színű csónak :).

Trakaiban a legtöbb turistalehúzó egység nagyjából a várhoz vezető híd környékére települt, itt vannak a mindenféle szuveníresek, éttermek, vízibicikli- és csónakkölcsönzők. Ez a rész kissé talán túl turistás, de azért a helyzet nem vészes (közel sem annyira, mint például Tallinnban, vagy Prágában). Szintén itt van egy nyilvános wc (egy egész napos kiránduláson szükség lehet rá), akik pedig kocsival érkeznek, azok itt tudnak parkolni is.

Mi innen már nem mentünk tovább (nem is nagyon lett volna hova), utunkat a vasútállomás felé vettük. Az egyik parkban ismét ettünk egyet, pihentünk is kicsit, de még így is kicsit korán értünk a vasútállomásra. Azonban aki több múzeumba is bemegy, az tartalmasan kitöltheti a napját Trakaiban.

DSCF0448

A régi posta épülete.

Összességében Trakai egy nagyon szép kisváros, méretéhez képest rengeteg látnivalóval. Vilniushoz közeli fekvése miatt nagyon könnyen megközelíthető, így egy napos kirándulásra remek célpont, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha Litvániában jár, látogasson el ide!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük