Intravel

Tippek tátrai túrázáshoz

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogyan érdemes vonattal elutazni a Tátrába (ha érdekel, a cikket ide kattintva tudod elolvasni). Most lépjünk eggyel tovább, hiszen a fő attrakció a Tátrában nem a vonatozás, hanem természetesen a hegyek. Sokan síelni járnak a Tátrába, nekünk nem világunk a síelés, és a komolyabb hegymászás sem, így ezekben a témákban nem tudunk segíteni, viszont a kirándulóknak, túrázóknak talán tudunk egy-két hasznos tanáccsal szolgálni.  Ez a cikk főleg azoknak szól, akik még egyáltalán nem jártak a Tátrában, és még csak most készülnek első útjukra.

Mi legyen nálad mindenképp?

Mindig legyen megfelelő öltözéked!

A legfontosabb tudnivaló, hogy a Magas-Tátra egy magas-hegység. Bár a legkisebb kiterjedésű ilyen hegység a világon, azért a magas-hegységek jellemzői a Tátrára is igazak. Az időjárás, főleg a magasabb régiókban,  gyorsan, és kiszámíthatatlanul változhat, ezért érdemes mindig, minden időjárási körülményre felkészülni. Lehet akár 20 fokos, pólós idő is a koradélelőtti induláskor, később a nap folyamán simán 0 fok köré, vagy akár picivel az alá is eshet a hőmérséklet. Még egy egyszerűbb, profi felszerelést nem igénylő túra során is bejárhatunk akkora szintkülönbségeket, ami ilyen jelentős változásokat okozhat.

DSC_6892
Ez a kép április 20.-án készült, jól látszik, hogy még bőven van hó a hegyek között. Az elöl haladó túrázók felszerelése is ehhez igazodik.

Persze mindez fordítva is előfordulhat. Egy csípős hideg reggelen, meleg kabátban elindulva előfordulhat, hogy délután, a tűző napon akár 20 fok közlébe is emelkedik a hőmérséklet. Ezért érdemes olyan hátizsákot vinni, amibe el tudjátok tenni a meleg ruhát, ha épp nincs rá szükségetek.

lámpa, iránytű, térkép

A turistautak jól ki vannak táblázva, útközben pedig jelzések is segítik a túrázókat, de azért nem árt egy térkép, és a biztos tájékozódást segítő iránytű. Mivel nehéz pontosan belőni, hogy mennyi idő alatt tudhatunk le egy-egy túrát, bizony előfordulhat, hogy ránk esteledik a hegyen. Ezért nem árt, ha az embernél mindig van fejlámpa, hogy este se legyen gond. Persze bármilyen világító eszköz megteszi, de talán a fejlámpa a legpraktikusabb.

Étel-ital

Mindenképpen legyen nálatok megfelelő mennyiségű folyadék, ugyanis a hegyen a vízellátás esetleges. Egy egynapos túrára érdemes minimum 3-4 litert magunkkal vinni, hiszen a kaptatókon hamar megszomjazhatunk. A mászás sok energiát is kivesz az emberből, így élelemmel is bőségesen érdemes készülni, ezen felül mindig legyen a táskában egy csomag szőlőcukor, ami nagyon gyorsan ad energiát a szervezetnek.

Turista utak

A Tátra nehezebb terepe miatt aránylag kevesebb turistaút van itt, mint amennyit mondjuk egy hasonló kiterjedésű, és népszerűségű magyarországi hegységben megszokhattunk. Itt nem tobzódnak a különböző színű keresztek, háromszögek, körök, csak a sima, egyszínű sávval jelzik a turista utakat. Kék, sárga, piros és zöld, ennél több nem is kell, nem nagyon van ugyanis olyan hely, ahol 4 nél több turistaút találkozik.

DSC_6890
Télen ilyen, a hóba tűzött karók jelzik a turistautakat.

A jelzések nagyjából rendben vannak, nem igazán volt olyan, hogy kirándulás közben elbizonytalanodtunk volna, hogy merre is vezet az út, kellő sűrűséggel voltak elhelyezve a jelzések. A teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy a meredek hegyoldalakon, gerinceken, völgyekben, nem is igazán van annyi lehetőség, így azért ösztönösen is könnyebb eltalálni, hogy merre is megy az út.

A turista utak kereszteződéseinél pedig szépen ki vannak táblázva az egyes irányok, és az adott irányban található főbb nevezetességek, hegycsúcsok, települések vagy épp menedékházak távolsága. A távolság időben van megadva (tehát pl.: “Hrebienok 1:05” azt jelenti, hogy Hrebienok /Tarajka/ 1 óra 5 perc távolságra van). Ezeket az időket azonban érdemes fenntartással kezelni, kb. egy terepfutó tempójára vannak optimalizálva, így érdemes kb, 1,5-2-szeres szorzóval számolni, főleg ha nem csak végig rohannátok, hanem út közben esetleg meg is álltok gyönyörködni a tájban.

IMG_20190420_094453
Turistautak találkozásánál lévő útirányjelző tábla, becsült eljutási időkkel. Ezeket érdemes fenntartással kezelni.

A turista utak egy része télen (október közepétől június elejéig) le van zárva, ezeket a lezárásokat a túratérképek is jelzik, de a helyszínen is jelölve van, az ilyen utak bejárata fizikailag is le van zárva. A zárás oka sokszor az, hogy az adott út télen, hóban nem járható biztonságosan, de a vadvilág védelme is ok lehet a lezárásra.

IMG_20190421_124958
Egy télire lezárt turistaút bejárata.

Menedékházak

A Tátrában több menedékház is működik, ezeknek a szlovák neve chata, tehát a táblákon mindig a valamilyen chata-t kell keresni (pl: Zamkovského Chata, Zbojnícka Chata stb.). Kivétel a legrégibb tátrai menedékház a Rainer-kunyhó, melynek szlovák neve Rainerova útulna. A menedékházak fontos részei a tátrai kiránduló utaknak. Ezen helyeken lehet ételt-italt vásárolni, ami egy hosszabb túra során életmentő lehet. A házak többségében éjszakára is meg lehet szállni, így több napos túrákat is lehet tenni a hegyekben. Persze ne számítsunk nagy luxusra, egyszerű hálótermekben helyezik el az éjszakára maradókat, ahol akár 10-en is lehetnek.

20190420_143754
A Zamkovszky-menedékház (Zamkovského-Chata).

A házak általában viszonylag borsos áron kínálják az ételeket-italokat, ám ennek oka igen egyszerű: Több házhoz a mai napig gyalogosan, serpák segítségével kerül fel az áru, és ők is viszik le a termelődött szemetet. Mi is találkoztunk ilyen serpákkal, az egyiket meg is kérdeztük, hogy mennyi súlyt visz, és a válasz 50kg volt! El lehet képzelni, hogy milyen kemény fizikai munka lehet ekkora terhet felvinni Tarajkától (Hrebienok 1300m) például a Téry-menedékházhoz (Téryho Chata 2015m) közel 10 km-t gyalogolva, 700m szintemelkedést leküzdve.

Ezzel nyilván arányos a serpák megbecsülése és fizetése is, amit bizony nekünk is meg kell fizetni, ha 2015m magasan szeretnénk élvezni egy pohár baracklevet. Hiszen abban a baracklében szinte szó szerint egy ember verejtéke is benne van. A serpákról bővebben egy másik blog cikkjében ide kattintva olvashattok.

Túraútvonalak megközelítése

A túraútvonalak mind nagyjából a Tátrai Villamos vasút vonalától indulnak felfelé, A Tátrai Villamostól lefelé nem igazán vannak kijelölt utak. Az útvonalaknak többsége 3 helyről, a Csorba-tótól, Ótátrafüredről és Tátralomnicról indulnak, ezek a legnagyobb csomópontok. Egy-egy kevésbé ismert út azonban más, kisebb helyekről is indul, például ilyen a Tátraerdőfalva (Tatranska Lesna) megállótól induló sárga turistaút.

20180430_134500
Csorbató (Strbske Pleso) állomás.

Mint írtam, a turista utak a villamos vasút vonalától indulnak felfelé, de a nagyobb településeken az olyan puhányoknak, mint mi vagyunk, van lehetőségük valamilyen közlekedési eszközzel a felfelé (vagy lefelé) vezető út egy részét megtenni.

A Tátrai Villamosvasút vonalán a legmagasabban a Csorbató fekszik, majd 1300m-en, innen egy ülőszékes felvonóval a Solisko-menedékházhoz lehet felmenni 1840m-ig. Ótátrafüredről siklóvasút visz fel Tarajkára, ez 30 percenként jár, végül pedig Tátralomnicról lanovkával lehet felmenni a Kőpataki-tóig, vagy még tovább a Lomnici-csúcsig.

Az Ótátrafüred-Tarajka siklóvasút

Nagyjából ezek a (szerintünk) legfontosabb tudnivalók egy kellemes tátrai kiránduláshoz. Reméljük hasznát veszitek majd némelyiknek!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük