Intravel

Odesszai közlekedési kisokos

Odessza a magyarok körében is egyre népszerűbb célpont. A milliós tengerparti város egyaránt érdekelheti a kultúra iránt érdeklődőket, és a lazább tengerparton pihenős nyaralásra vágyókat. Mivel egy komoly kikötővárosról beszélünk, így rengeteg közlekedési eszközzel megérkezhetünk a városba, melyeknek sokszor egynél több állomása van Odesszában. Ráadásul Magyarországról Moldova felől/felé is az egyik legjobb választás odesszai átszállással utazni. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy a fontosabb állomások merre találhatóak a városban, és hogyan lehet/érdemes ezeket megközelíteni. “Dva Sztolba”, “Privoz”, “7km”? A cikk végére egyik se lesz rejtély :).

S6302311
Odessza vasútállomása.

Vasútállomás

A legtöbb turista még ma is vonattal érkezik a városba. A vasútállomás a történelmi városközpont szélén, gyakorlatilag a város közepén található. Mivel a tömegközlekedési hálózatnak gyakorlatilag az origója a vasútállomás, így minden további állomásra való eljutást innen fogunk bemutatni. Számos villamosvonal, autóbusz (marsrutka) és trolibuszjárat egyik végállomása a pályaudvar, és néhány átmenő villamosjárat is érinti, így gyakorlatilag a város minden pontjáról átszállás nélkül elérhető a pályaudvar. A város legkülső részeiről érkezőknek esetleg szükségük lehet egy átszállásra.

S6308002
Az odesszai pályaudvar gyönyörű épülete.

A vasútállomásról induló vonatjáratokkal Ukrajna összes nagyobb városa elérhető, de nemzetközi járatok is közlekednek innen Lengyelországba, Oroszországba, Fehéroroszországba és Moldovába. Egy kényelmes, munkácsi átszállással elérhető Magyarország is, így magyaroknak is érdekesek lehetnek az innen induló járatok. A vonatos eljutási lehetőségeket bővebben is bemutatom az ide kattintva olvasható cikkben. Akik nyáron, a fő nyaralószezonban kelnek útra, azok az év többi részén megszokottnál is bővebb kínálattal találkozhatnak a rengeteg nyaralóvonatnak köszönhetően.

DSC_2042
Megérkezett a vonat valamelyik ukrán nagyvárosból.

Autóbuszállomások

Míg a közeli Kisinyovban a buszállomások a szerint osztják fel egymás közt a forgalmat, hogy az ország melyik részét szolgálják ki, addig Odesszában inkább a távolról érkező utasok városon belüli célpontja számít. Így többé-kevésbé minden buszállomásról mindenhova indulnak buszok, e szerint tehát nem lehet elkülöníteni a buszállomásokat.

20170610_072005
Kisinyov, Gara de Nord: Innen indulnak a buszok, marsrutkák Odessza különböző buszállomásaira.

Privoz

A híres Privoz piacról kapta nevét ez a buszállomás. Közvetlenül a vasútállomás és a hatalmas piac mellett található. Mivel nem túl nagy kapacitású, ezért a legtöbb busz nem innen indul, inkább elővárosi járatok végállomása, de pl. Kisinyovból is jönnek ide buszok. Ha valahol odesszai buszra szállnátok, és van olyan, aminek a végállomása a Privoz, akkor érdemes azt választani.

block_175035
A Privoz-buszállomás épülete. (kép forrása: Wikipédia)

A Privoz-buszállomás, hasonlóan a vasútállomáshoz (hiszen gyakorlatilag azzal szemben található), kiváló tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. Gyakorlatilag ugyanazon villamos- és trolivonalakkal közelíthető meg, mint a vasútállomás, maximum néhány járattól picit többet kell gyalogolni.

DSC_2044
Villamosok a pályaudvar és a Privoz közötti villamos-végállomáson.

Központi Buszállomás (Avtovokzal)

A belvárostól keletre található a város központi buszpályaudvara. A legtöbb távolsági, és nemzetközi járat innen indul, és ide érkezik. Nagyjából ez a legjobban felszerelt buszállomás, mosdó, büfék, váróterem állnak az utasok rendelkezésére.

Erről a buszállomásról két járattal is el lehet jutni a város központjába, a pályaudvarhoz. Az egyik az 5-ös villamos, melynek egyik végállomása konkrétan a buszállomás előtt található, nem lehet eltéveszteni a nagy hurkot leíró villamossíneket. A másik járat a 8-as trolibusz, ennek egy köztes megállója van a buszállomásnál, a belvárosi végállomása pedig a pályaudvarnál. Itt figyelni kell, melyik irányba szállunk fel, nehogy a fantasztikus nevű “Szuperfoszfát-gyár”-nál lyukadjunk ki :). A troli a villamos fordítóhurka mögött futó utcán áll meg, kb. 50 méterre a buszállomás bejáratától.

Автовокзал_Одесса_центральный_вход
A központi buszállomás épülete. (A kép forrása: Wikipédia)

Én inkább a villamos használatát ajánlom, egyszerűbb a végállomáson felszállni, nem lehet elrontani az irányt, hely is jobban van még rajta. Aki pedig esetleg egyből a strandra menne, annak jó hír, hogy az 5-ös villamos másik végállomása a híres Arkadija-strandnál van.

7Km

Talán furcsa az elnevezés, a 7km-es piacról kapta a nevét ez a “buszállomás”, bár igazi buszállomásról jelen esetben nem beszélhetünk, a piac hatalmas parkolójában állnak meg a buszok. A 7km-es piac pedig nem a méretéről (bár Európa egyik legnagyobb piaca), hanem onnan kapta a nevét, hogy a 7-es kilométerkőnél nőtt ki a földből. A hatalmas piacra igyekvő rengeteg embert szolgálják ki azok a távolsági, és elővárosi buszok, melyeknek ez a végállomása, turistáknak nem igazán van értelme azonban ide megérkezni, vagy innen indulni.

S6302307
A “7km” parkolója kora reggel, ide érkeznek a buszok is.

Érdemes odafigyelni, hogy amikor Odesszába veszünk buszjegyet, akkor a konkrét járat hova megy. Én már jártam úgy, hogy nem ismervén az odesszai buszállomások kusza rendszerét, vettem egy jegyet, és reggel 6-kor itt ért véget az utazás (Kisinyovból jöttem ekkor). Ha így járnátok, akkor pánikra semmi ok, a piac természetesen nem csak a környékbeliek, hanem az odesszaiak körében is népszerű, ezért rengeteg marsrutka (kisbusz) jár a városba.

A vasútállomásra a 171-es számú marsrutka jár, a piachoz igazodva 4:50-től 17:00-ig, átlag 3 percenként, úgyhogy túl sokat nem kell várni. Aki valamiért a központi buszállomásra szeretne eljutni az a 8-as marsrutkával közvetlenül eljuthat oda, ez a járat 10 percenként jár.

“Dva Sztolba”

Ez tulajdonképpen nem is buszállomás, csak egy körforgalom. A “Dva Sztolba” név annyit tesz “két oszlop”, feltételezésem szerint a körforgalom közepén található “emlékműről kapta a nevét, mely bár három oszlopból áll, a legtöbb irányból kettő látszik. A város határán lévő körforgalomtól néhány elővárosi marsrutka indul, ezek közül turistáknak leginkább a Kucsurgan-ba, az ukrán-moldáv (PMR-es) határra induló járat lehet érdekes, ha esetleg Tiraszpolba indulnának, de nem jó nekik a napi néhány, közvetlen járat. Ide a városból a 233-as marsrutka jön ki, 5:50 és 21:00 között 10 percenként. Ez a járat nem közvetlenül a vasútállomásra megy, de attól kb. 200m-re a Puskin utca és Mala Arnautszka valmaint Velika Arnautszka utcák sarkán ál meg.

dva-stolba
Odessza-Kucsurgan viszonylatú marsrutka várja indulását a “Dva Sztolba” névre hallgató körfogalom mellett (forrás: Google Streetview).

Kikötő

Az egészen extrém megoldásokat kedvelők akár hajóval is megközelíthetik Odesszát, vagy épp hajóval is folytathatják útjukat Odesszából. Ma gyakorlatilag két fontosabb célpont közelíthető meg hajóval Odesszából, az egyik a törökországi Isztambul, a másik a grúziai Batumi. Ezen kívül Samsun, Konstanca, Várna és Poti fele vannak hébe-hóba hajójáratok. Tudni kell, hogy ezek leginkább a kamionosokat megcélzó kompok, nem luxus sétahajók. Én magam még sosem használtam ilyen kompot, de tervben van egyszer 🙂 .

dscf 032
A régi odesszai kikötő a belvárosban. Ma már sajnos csak városnéző hajók indulnak innen.

A város közepén, a híres Patyomkin-lépcső előtt fekszik a “Morszkoj Vokzal”, azaz a “Tengeri Pályaudvar”. A szovjet időkben innen indultak a belföldi és a nemzetközi hajójáratok. Sajnos ma már innen csak városnéző hajójáratok közlekednek, illetve gazdagok jachtjai parkolnak a móló mellett. A kompok ma már az Odesszán kívüli Csornomorszk kikötőjéből indulnak. Ide a pályaudvar mellől induló 25-ös számú elővárosi marsrutkával tudtok kijutni. Ez a járat 6:30-tól 22:30-ig félóránként jár, végállomása Csornomorszk, de nekünk nem kell addig elmenni, a “Parom” (“komp”) nevű megállóban kell leszállni.

S6302354
A belvárosi kikötő terminál-épülete belülről.

Repülőtér

Ha valaki véletlenül repülővel érkezne a városba, akkor is könnyű dolga lesz. A reptér terminál-épülete előtt található a 14-es trolibusz végállomása, ez egyenesen a pályaudvarra viszi az utasokat (figyelem! 2020 március 31-ig felújítás miatt nem jár ez a trolibusz).

1228051
A 14-es trolibusz, mely a reptér és a vasútállomás között közlekedik.

Utazás az egyes állomások között

Ha valakinek mondjuk az egyik buszállomásról kell a reptérre eljutnia, netán a kikötőből akar a buszállomásra eljutni, akkor a legegyszerűbb a vasútállomásra bemenni, és onnan a megfelelő járattal kimenni. Bár vannak egyéb járatok, de tapasztalatlan turistáknak nem annyira ajánlom a külvárosi marsrutkákkal való bolyongást. A város villamos és trolijáratai jellemzően reggel 6-tól este 10-11-ig közlekednek.

DSCF3093
Troli- és villamos-végállomás Odesszában.

Végül nézzük ezeket a különböző állomásokat egy térképen:

Remélem a fenti térkép segítségével ti is könnyedén eljuttok majd a kívánt állomásra!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük