Intravel

Napijeggyel a Balaton körül

Ahogy korábbi cikkünkben ígértük, leteszteltük a MÁV-Start idei évben bevezetett új termékét, a balatoni napijegyeket. Ezekből kettő féle van, egy 24 órás és egy 72 órás jegy, mi utóbbit vettük, lévén több napra mentünk le a Balatonra.

20200708_132847
Balaton-expressz vonat szerelvénye Keszthelyen.

Technikai részletek

Mivel a napijegyek csak az alap viteldíjra jók, pót- és helyjegyeket nem helyettesítenek, ezért arra figyelni kell, hogy hova és milyen kocsiban utazunk. A legtöbb balatoni vonaton ugyanis közlekednek IC-kocsik is, ezek természetesen csak IC-helyjeggyel vehetők igénybe, a balatoni napijeggyel csak a gyorsvonati kocsikban lehet utazni.

20200710_173005
A Balaton-expressz (bal oldalon) szerelvénye is vegyesn IC- és gyorsvonati kocsikból van kiállítva. A napijegyekkel csak a gyorsvonati kocsikba lehet felszállni.

Azonban itt is vigyázni kell, mert Budapest felé egy idő után ezek már csak gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. Vonatonként eltérő a határállomás, hogy honnantól kell pótjegyet venni. Aki biztosra akar menni, és nem akar belebonyolódni, az elég ha azt megjegyzi, hogy az északi parton Balatonalmádiig, a délin pedig Siófokig mindegyik vonat pótjegy nélkül igénybe vehető. Ha valaki ettől a két állomástól csak nyugatra utazik, akkor csak arra kell figyelni, hogy ne IC kocsiba szálljon fel. Azok kedvéért, akiket esetleg érdekel, a cikk végén külön összeszedem, hogy melyik vonatot meddig lehet igénybe venni ezekkel a jegyekkel, itt most nem fárasztanák mindenkit vele 🙂 .

balaton_24-72_napijegy_2020_a3_01-2_2020-05-27 határral
A Balaton napijegyek érvényességi területe. Ha valaki nagyon tuti biztosra akar menni, és nem akar bajlódni a pótjegyekkel, annak egy diszkrét piros vonallal jelöltük a határt, amitől nyugatra bátran lehet vonatozni.

Ezeket a napijegyeket nem lehet akárhol megvenni, csak applikációból és a vasútállomásokon pénztárból vásárolhatóak meg, on-line illetve automatákból nem kapható. Kalauztól a vonaton is megvásárolható elméletileg, amennyiben a felszállás állomásán nincs se pénztár, se automata. Itt persze van egy kis ellentmondás, mert bár automatából ezt a fajta jegyet nem lehet megvenni, mégis, ha olyan állomáson szállunk fel, ahol csak automata van, akkor a kalauz a napijegyet csak pótdíj mellett tudja kiadni. Ez van, szerintem a legcélszerűbb applikációból megvenni a jegyeket, egyszerű gyors, és olcsóbb is (10%-al), mint a pénztári vásárlás.

20200710_122150
Vonat Balatonfenyves állomáson.

Applikációból úgy lehet előhívni ezt a jegyet, hogy azt ember beír egy tetszőleges utat, ami a balatoni napijegy érvényességi területére esik (pl.: Balatonszárszó-Balatonboglár). Itt a jegyvásárlásnál ajánlja fel a különböző áru opciókat (sima egyúti menetjegy, Balaton 24 órás és Balaton 72 órás jegy), ezek közül kell kiválasztani a nekünk szimpatikus napijegyet. Itt csak annyira kell figyelni, hogy a kiválasztott út kezdőidőpontja előtt ne szálljunk vonatra, hiszen akkortól kezdődik a jegy érvényessége (tehát pl. ha reggel indulnánk, akkor ne egy délutáni vonatnál vegyük meg a napijegyet, mert akkor a jegyünk csak délutántól lesz érvényes).

20200709_151046
Vonatok találkozása Sümegen.

Az applikációból megvett napijegy ez után a jegyek között mindig úgy fog megjelenni, hogy ezt az első utat fogja mutatni (tehát pl.: Balatonszárszó-Balatonboglár), ettől függetlenül természetesen minden viszonylaton érvényes lesz a kezdő időponttól 24 vagy 72 óráig.

A 24 és a 72 órás érvényesség egyébként azt jelenti, hogy ügyesen sakkozva az egyes jegyek gyakorlatban 2 ill. 4 napon is használhatók. Például első nap reggel lemegyünk Budapestről Siófokra normál jeggyel, itt elidőzünk picit, majd ez után koradélután továbbutazunk egy 72 órás jeggyel Keszthelyre, ahol megszállunk. A következő 2 napban fel, s alá utazgatunk a Balatonnál. Végül utazásunk negyedik napján dél előtt még akár el lehet utazni Keszthelyről tapolcai átszállással Balatonfüredre, ahol kis nézelődés után már egy normál jeggyel utazhatunk haza Budapestre.

20200711_122713
Tapolca vasútállomásán egy Kék Hullám sebes (jobb oldalon), és egy Tekergő gyorsvonat.

A jegy, mint az a fenti térképen is látszik, nem csak közvetlenül a Balaton-part mentén jó, északon Sümegig is fel lehet vele utazni, ezt mindenképp ajánlom, Sümeg nagyon jó kis hely, nekünk nagyon tetszett. Délen pedig a balatonfenyvesi kisvasútra ülhetünk fel vele. Mi ezt is kipróbáltuk, ez már véleményes, ugyanis látnivaló nem nagyon van a kisvasút mentén. Ha valakit maga a vonatozás élménye érdekel, akkor jó lehet egy kört menni vele, de ha önmagában ez nem elégít ki, akkor nem igazán érdemes felülni rá.

20200710_111315
A Balatonfenyvesi kisvasúton legfeljebb a vonatozás élménye iránt rajongóknak érdemes egy kört menni.

Fontos tudnivaló még, hogy bár keleten a jegy Szabadbattyánig jó, ez a gyakorlatban nem sok mindenre használható. Ugye a térkép alapján gondolhatnánk, hogy itt át lehet szállni az északi- és a déli part vonatai között, de sajnos az északi partra menő vonatok közül csak kettő áll meg itt, egy hajnali 4-kor, egy meg este 11-kor. Szóval aki a két part között utazna, az vagy a nyugati oldalon, Keszthely-Tapolca fele kerül, vagy hajózik Siófokról Balatonfüredre (erre persze nem jó a jegy) esetleg sétál egy jó 5km-t Balatonaliga és Balatonakarattya állomások között.

Untitled
Siófok: Innen lehet áthajózni Balatonfüredre, ha valaki nem akar Keszthely-Tapolca fele elvonatozni.

Aki kerékpárt, vagy kutyát vinne magával, annak a napijegy mellett minden egyes út előtt külön meg kell vennie a kerékpárjegyet, vagy az élőállat jegyet, ezekre a kategóriákra ugyanis nincs napijegy. Mi egy kutyussal utaztunk, de nem ez nem okozott gondot, az állomáson, az applikációból pár perc alatt meg tudtuk venni mindig a következő jegyet a kutyának.

Tapasztalataink

Mint fent is írtam, mi a 72 órás jegyet vettük. Mivel mind az északi-, mind a délipart felé való utazás lehetőségét meg akartuk hagyni magunknak, ezért Keszthelyen foglaltunk szállást, innen viszonylag egyszerűen elérhető ugyanis mindkettő. Végül Sümegre, Tapolcára, a balatonfenyvesi kisvasútra és Fonyódra utaztunk el. Jól látszik, hogy közel sem jártuk be az egész Balatont, de ez nem is volt cél, 3 nap alatt nem is lehet mindent megnézni, főleg, hogy azért elég meleg volt, tehát szerettünk volna mindenképpen legalább egy, inkább strandolós napot tartani.

20200710_163256
Fonyód állomása.

Azonban hiába, hogy nem hagytuk el a tó nyugati harmadát, még így is bőven megérte nekünk ez a jegy. Ha minden útra külön-külön vettünk volna jegyet, akkor fejenként 5600Ft-unkba fájt volna ennyi utazgatás, így meg megúsztuk 2241Ft-ból (ezek az applikációs árak). A kutya jegyeire kb. 1800Ft-ot kellett költenünk, így ha négylábú kedvencünket is visszük magunkkal, az sem taszít minket anyagi csődbe 🙂 .

20200709_184433
Sümeg hangulatos állomása.

A jegyvizsgálók (kalauzok) is ismerték ezt a jegytípust, sehol nem volt belőle gondunk (ok, persze ez alap, de gondoltam azért megemlékezem róla). A vonatokon mindig találtunk magunknak helyet, zsúfoltságot nem tapasztaltunk. Elméletileg bizonyos vonatokon előfordulhat, hogy valakinek oda szól a jegye, ahova leültünk, de mi ilyen problémával sem találkoztunk. Ez például a Balaton-expresszen fordulhat elő, ha mondjuk felszállunk Keszthelyen, hogy átmenjünk Siófokra, ott lehet olyan, hogy valaki teszem azt felszáll Balatonbogláron, aki Budapestig utazik, ezért az ő jegyén már van helyszám is. Ilyen esetben illik átadni a helyet, de ez ne szegje senki kedvét, szerintem túl sokszor ilyen nem fordulhat elő. Plusz ugye a Balaton-expresszen egy hosszabb úton eleve érdemes az étkezőkocsiban fogyasztani valamit, oda senkinek nem fog szólni a jegye :).

20200712_092408
Az idei évben is érdemes betérni az étkezőkocsiba :).

Összességében én tudom ajánlani a jegyet mindenkinek, aki szeretne egy kicsit mászkálni a Balaton körül. Ilyenkor, a nyári főszezonban mindenhol, egész nap, kb. óránként legalább egy vonat megy, de néha még sűrűbben is jönnek a járatok. Így a jegy nyújtotta szabadság könnyedén, és jól kihasználható. Szeptember 30-ig lehet megváltani egyébként ezt a jegyet, tehát akár még az utószezonban is be lehet vele járni a térséget.

20200710_101950
A Balatonfenyvesi kisvasút talán a legritkábban kiszolgált vonal a jegy érvényességi területén, mindössze két óránként van egy vonat.

Szárazabb információk

Ígértem, hogy összeszedem az egyes vonat-típusokkal felár mentesen igénybe vehető szakaszokat, ezt az alábbi táblázatban láthatjátok:

vonat nevefelármentes szakaszmegjegyzés
Balaton-expresszSiófok-Keszthely
Tópart-expresszSiófok-NagykanizsaA napijegy csak a Siófok-Balatonszentgyörgy szakaszon érvényes
Déli->Parti sebesvonatSzékesfehérvár-BalatonszentgyörgyA napijegy csak a Szabadbattyán-Balatonszentgyörgy szakaszon érvényes
Jégmadár sebesvonatBalatonaliga-Balatonszentgyörgy
BagolyvonatokTeljes útvonalán felármentes
Kék HullámBalatonalmádi-Tapolca/CelldömölkA Tapolcától Szombathelyig továbbközlekedő vonatok Celldömölkig felármentesek, így a napijeggyel Sümegig használhatók.
Tekergő gyorsvonatSzékesfehérvár-TapolcaA napijeggyel gyakorlatilag a Balatonakarattya-Tapolca szakaszon utazhatunk
Katica-SebesvonatSzékesfehérvár-BalatonfüredA napijeggyel gyakorlatilag a Polgárdi-Balatonfüred szakaszon utazhatunk
Aranypart-expresszBalatonaliga-Balatonszentgyörgy
Aranyhíd-expresszBalatonaliga-Keszthely
Ezüstpart-expresszBalatonaliga-Balatonszentgyörgy
Napfürdő gyorsvonatSzékesfehérvár-FonyódA napijegy csak a Szabadisóstó-Fonyód szakaszon érvényes

A fentieken kívül néhány személyvonat közlekedik a Balaton környékén, ezek a jegy érvényességi területén végig felár megfizetése nélkül vehetők igénybe. További információk a MÁV-Start oldalán ide kattintva olvashatók

20200708_123506
Ezüstpart-expressz Balatonszentgyörgyön.

Remélem hasznosnak találtátok ezt a kis beszámolót. Jó utat a Balatonhoz!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Napijeggyel a Balaton körül

  1. Pingback: A Balaton vonattal 2020 nyarán - Intravel

  2. Pingback: Kutyával vonatoztunk a Balaton körül - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük