Intravel

Moszkva olcsón, vonattal

Moszkva nagyon sokáig elérhető volt közvetlen kocsival Budapestről. A nagy múltú Tisza Expressz, régen egy egész, hosszú vonat volt 8-10 ukrán és orosz kocsival. Később a járat néhány közvetlen kocsira apadt, és a szerelvény egyre jobban fogyott el, ahogy a politikai légkör elmérgesedett Oroszország és nyugat-Európa között. Az ukrajnai események tették be végképp a kaput a járatnak, a Moszkvából Kijeven át Budapestre közlekedő kocsinak nem volt maradása. Az oroszok 2016-ban próbálkoztak feltámasztani a járatot, egy Moszkva-Minszk-Varsó-Pozsony-Budapest útvonalon közlekedő közvetlen kocsival, ám ez egy év után megszűnt. Nem is csoda, ha a repülőnél is drágább ár nem lett volna elég elrettentő, akkor ott volt az a tény, hogy a vonat Belaruszon keresztül ment, ahova magyar állampolgároknak vízum kell. Így érthető, ha nem tolongtak a magyar utasok a járatra. Az orosz oldalról pedig a rubel jelentős gyengülése vetette vissza az utazó kedvet. Azonban szerencsére továbbra is el lehet jutni Budapestről Moszkvába vonattal, igaz, csak átszállással. Nézzük a részleteket!

Budapest-Kijev-Moszkva irány

1.lépés: Utazás Budapestről Kijevbe:

 Azt, hogy Budapestről hogyan lehet eljutni Ukrajna különböző nagyvárosaiba, köztük Kijevbe,  azt az “Ukrajna: Vonattal legnagyobb szomszédunkhoz” című cikkben (melyet itt a címre kattintva érhettek el) már összefoglaltam. Ezt a cikket elolvasva megtudhatjátok, hogyan kell Kijevig eljutni.

dscf 165

Érkezés a kijevi pályaudvarra.

2.lépés: Utazás Kijevből Moszkváig:

Az alábbi táblázatban szedtem össze a fontosabb vonatokat, melyek a Kijev-Moszkva vonalon közlekednek. Ezen kívül néhány egyéb szezonális járat még előfordulhat, de ezeket nem tüntettem fel az egyszerűség kedvéért. A Csap/Munkács felől érkező vonatok reggel 7 és 11 között érkeznek Kijevbe, így a 4 vonat mindegyike kényelmesen elérhető ezekkel. Aki a Budapestről jövő közvetlen kocsival jön, annak is 3 lehetősége van, köztük a minden nap fixen közlekedő Kijev-Moszkva járat.  Nézzük a menetrendet!

ÁllomásABCD
Lviv--12:02-
Odessza---15:08
Kijev14:2319:3622:581:25
Konotop17:2522:422:184:43
Brjanszk23:414:158:4810:03
Moszkva (érk)5:2210:1414:2615:55

A: A legkorábbi vonat a 341-es Kisinyov-Moszkva járat, melyet a Moldáv Vasút a CFM üzemeltet. Ez aránylag sok helyen megáll, így a korai indulás ellenére is csak másnap érkezik meg Moszkvába. Az 5:24-es érkezés nem túl baráti, de ha valamiért nagyon korán szeretnétek Moszkvában lenni, ez a ti vonatotok!  Orosz vízum igénylésénél figyeljetek, hogy még arra a napra kérjétek a vízumot, amelyik nap felszálltok a vonatra, mert ez a járat még aznap, este 9-kor eléri a határt! Mivel ez egy moldáv tranzitjárat, nem biztos, hogy lehet rá foglalni jegyet Kijev-Moszkva utazáshoz, erről sajnos nincsenek biztos információim.

S6301961

A Kisinyov-Szentpétervár járat szerelvénye Kisinyovban. Ilyen zöld kocsik közlekednek Moszkvába is. 

B: A legoptimálisabb ez a kifejezetten csak Kijev és Moszkva között közlekedő, “Ukrajina” nevet viselő járat. Ez a két főváros között csak két helyen áll meg, régen az útlevél-ellenőrzést is a két végállomáson végezték, így éjszaka sem kellett felkelni. Az utóbbi idők elmérgesedett orosz-ukrán viszonyában ezt a szokást nem folytatták, ezért ma már a határokon megáll a járat.  A jegyárak erre a járatra a következő képen alakulnak: Ljuksz (1. osztály): 5330 UAH, Kupe: 2730 UAH, Plackart: 1580UAH.

C: A harmadik járat a Lviv-Moszkva vonat. Sajnos 2020-tól ez már csak minden második napon közlekedik (páros napokon indul Lvivből és Kijevből) Erre akár Lvivben is felszállhattok, ha Moszkva megtekintését, Kijev helyett, inkább Lviv felfedezésével kötnétek össze. Egy kupe jegy 4500 UAH egy plackart hely pedig 2645 UAH a teljes Lviv-Moszkva útra.  A Kijev-Moszkva árak megegyeznek a “B” opció áraival.

D: Nem túl ideális az indulási ideje ennek a járatnak, de ez is egy lehetőség. Ez a vonat egyébként Odesszából jön, kalandkedvelők esetleg úgy is mehetnek, hogy Csapról Odesszába mennek, és ott szállnak fel erre a járatra. Csak páratlan napokon indul Odesszából (Kijevben páros napokon éjjel 1-kor jár). A jegyek ára ezen a vonaton a következő kép alakul, ha Oesszából mennétek Moszkvába: Ljuksz: 8360 UAH, Kupe: 4350 UAH, plackart: 2585 UAH. A Kijev-Moszkva árak megegyeznek a “B” opció áraival.

S6301425

Az Odessza-Moszkva járat Rozdilna állomáson. Ekkor a szerelvényt még az oroszok biztosították, jelenleg viszont ukrán szerelvény közlekedik ezen a vonalon is.

Jelenleg egy ukrán grivnya (UAH) 12,46 Ft, tehát ha a fenti árakat 13-al szorozzátok, akkor egy jó közelítő értéket kaptok. Fontos azonban tudni, hogy a FÁK országok nemzetközi vonatjegyei svájci frankban adott árakkal rendelkeznek, ezért a svájci frank árfolyamának változása akár egyik napról a másikra is jelentősen megváltoztathatja a jegyárakat.

Hogy miért a svájci frank? A Szovjetunió felbomlásakor mind a 15 utódállam saját nemzeti valutát vezetett be. Az addig belföldi viszonylatok egy része hirtelen nemzetközi lett (bár érdekesség, hogy a legtöbb poszt-szovjet ország a mai napig kissé elkülönítve kezeli az egykori Szovjetunión belülre és azon kívülre közlekedő járatokat), így felmerült a kérdés, hogy az addig szovjet rubelben meghatározott jegyárat mely valutában határozzák meg, hiszen volt nem is egy olyan járat, amely 3-4 országot is érintett. Az oroszok javaslata az orosz rubel volt, mondván ez a szovjet rubel “jogutódja”. Ezt azonban a többi 14 ország elvetette, attól féltek, hogy ezzel tulajdonképpen Moszkvából tudnák befolyásolni a jegyárakat. Így lett végül konszenzusos megoldásként a svájci frank a poszt-szovjet országok nemzetközi vasútjainak elszámoló valutája, gondolván, hogy egy stabil, megbízható valutáról van szó. Ezzel 2008-2009-ig aztán nem is volt nagy baj, ám a válság hatására ezen országok valutája jellemzően gyengült, míg a frank elég sokat erősödött, így az addig többé-kevésbé megfizethető jegyárak iszonyatosan elszálltak. Így lehet az, hogy a 872km-es Kijev-Moszkva útra 12-szer annyiba kerül egy plackart jegy, mint a 832km-es Kijev-Csap útvonalra…

Mennyibe kerül?

Persze erősen függ a választott kocsiosztálytól, illetve az aktuális árfolyamoktól, de egy Budapest-Moszkva út, egy irányba nagyjából 30000Ft-ból kihozható (ebből Budapest-Kijev kb. 10000Ft, Kijev-Moszkva kb. 20000Ft). Ez a legolcsóbb verzió, záhonyi és csapi átszállásokkal végig harmad osztályon (az egykori Szovjetunió vasútjain jellemző kocsiosztályokról itt olvashattok bővebben: A Gördülő hoteltől a gördülő kollégiumig: kocsiosztályok az egykori Szovjetunió éjszakai vonatain ). A másik véglet, ha valaki a Budapest-Kijev közvetlen kocsival, majd az “Ukrajina” első osztályú kocsijával utazik, ez esetben az út egy irányba 90000Ft-ra jön ki. A legolcsóbb verzió viszont simán versenyképes a repülős út árával, kb. ennyiből jönnek ki a legolcsóbb közvetlen jegyek is, ha az ember csak egy kis kézipoggyászt visz magával. Így viszont ennyi pénzért kb. akkora bőröndöt vihetünk magunkkal, amekkorát csak bírunk, nem kell hónapokra előre foglalni és nyerünk egy nap kijevi városnézést is (Kijev pedig nagyon jó hely, erről is írtunk már: Kijev, a hagymakupolás katedrálisok városa).

SAM_7287

Moszkva, Kijevszkaja pályaudvar. A jobb oldali vonat most érkezett Kijevből. (A képet Némethy András készítette)

Moszkva-Kijev-Budapest irány

1.lépés: Utazás Moszkvából Kijevbe

Az alábbi táblázatban szedtem össze a fontosabb vonatokat, melyek a Moszkva-Kijev vonalon közlekednek. Ezen kívül néhány egyéb szezonális járat még előfordulhat, de ezeket nem tüntettem fel az egyszerűség kedvéért. Kijevből Magyarország felé a vonatok 14 és 22 óra között indulnak. Ehhez a 4-ből 3 vonat kényelmesen csatlakozik, az egyik azonban éppen lekési ezeket. Nézzük a menetrendet!

ÁllomásABCD
Moszkva10:4117:4119:3520:41
Brjanszk17:1923:211:363:18
Konotop20:223:183:305:32
Kijev (érk)23:216:267:028:58
Odessza (érk)---19:50
Lviv (érk)-17:07--

A: A 341-es Moszkva-Kijev-(Kisinyov) járat az egyetlen, amely lekési a csapi vonatokat, így ez esetben Kijevben kell éjszakáznunk. Jó hír, hogy ebben az irányban határozottan lehet jegyet venni az RZSD honlapján. A jegyár kupe kocsiban 7300 rubel, míg plackarton 4230 rubel.

B: Ez a Moszkva-Lviv járat, áraiban megegyezik a az odaúti “C” opció áraival.

S6307667

Lviv-Moszkva járat szerelvénye Lvivben.

C: Az “Ukrajina” visszaúti árai is megegyeznek az odaúti “B” opcióban bemutatottakkal.

D: Legutoljára a Moszkva-Odessza vonat indul Moszkvából, így már bőven benne járunk a délelőttben, mire Kijevbe érünk.

2. lépés: Utazás Kijevből Budapestre

Megint nem megyek bele a részletekbe, a Kijev-Budapest útról részletesen olvashattok a fent is hivatkozott, ukrajnai eljutási lehetőségeket bemutató cikkben.

A költségek természetesen a visszaúton is megegyeznek az odaúti költségekkel, így nagyjából egy teljes, oda-vissza út Budapesttől Moszkváig felfelé kerekítve 60 ezer forintból hozható ki. Ebbe belefér még 1-1 nap kijevi városnézés is.

Fontos tudnivaló, hogy az Ukrajnából Oroszországba közlekedő vonatokra (szemben a legtöbb helyen megszokott 45 nappal) csak 30 napra előre lehet jegyet foglalni!

Fontos! A fenti menetrendek, és árak tájékoztató jellegűek! Az oldalt szabadidőben, munka mellett készítjük, ezért az adatok naprakészségéért nem tudunk felelősséget vállalni. Utazás előtt mindig tájékozódjatok a hivatalos menetrendekből is!

Utoljára frissítve: 2019.12.30.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Moszkva olcsón, vonattal

  1. Pingback: Kisinyovi Közlekedési Kisokos - Intravel

  2. Pingback: Vonattal, Budapestről Szentpétervárra - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük