Intravel

Moldova egyik legszebb kirándulóhelye: Saharna

Magyarországon kevesen ismerik Moldovát, és a többség nem is igazán tudja elképzelni, hogy mit érdemes ott megnézni. Pedig Moldova telis-tele van érdekes látnivalókkal, ezekről már mi is jelenítettünk meg egy rövid képválogatást (ide kattintva megnézhetitek, ha még nem láttátok volna). Mai cikkünkben az egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyet mutatjuk be, ez pedig nem más, mint az ország észak-keleti részén fekvő Saharna.

DSC_1546

Turistaút az erdő mélyén, a patak partján.

Az alig 1300 lelkes Saharna 110km-re északra található az ország fővárosától, Kisinyovtól. A falutól kb. 5km a 11 ezresjárási székhely Rezina. Ha Kisinyovban szállunk meg, akkor busszal Rezinába érdemes utazni, mert Saharnába csak napi egy közvetlen busz van Kisinyovból, ezzel szemben Rezinába 1-2 óránként indul járat (hogy Kisinyovon belül honnan indulnak a rezinai buszok, arról itt olvashattok bővebben). Rezinából szintén 1-2 óránként van helyi busz Saharnába. Fontos, hogy ez a busz nem a rezinai buszállomásról indul, hanem a főút (Str.27 August 1989) és a Str. Sciusev sarkán lévő buszmegállóból. Ez kb. 300m a buszállomástól.

DSC_1524

A Saharnai Kolostor egyik hagymakupolája

Saharna egyszerre lehet érdekes a kultúra iránt érdeklődőknek, valamint a természetbe vágyóknak. A kis falu a Dnyeszter-folyó partján fekszik, a folyó meredek partfalába itt egy mélyen benyúló völgy nyílik. A völgy bejáratánál fekszik a Szentháromság Kolostor (de a legtöbben csak Saharnai Kolostor /Manastirea Saharna/ néven emlegetik), Moldova egyik legfontosabb kolostora, 1776-ban alapították.

DSC_1515

A kolostor bejáratánál ez a kép fogadja a látogatókat.

A szovjet időkben egy ideig még megmaradhatott a hitélet, de 1964-ben végül bezárták a kolostort, és egy pszichiátriai klinikát rendeztek be. Az újranyitásra Moldova függetlenedésének során kerül sor 1991 áprilisában (az ország függetlenségét hivatalosan 1991 augusztusában kiáltották ki, így technikailag a kolostor még a Szovjetunió részét képező Moldáv SzSzK-ban nyílt meg). Ezzel az első kolostorok között volt az országban melyet újra birtokba vehettek a szerzetesek.

DSC_1528

Templom bejárata. Bent tilos fotózni, ezt mi tiszteletben tartottuk.

A kolostor területe szépen gondozott, mindenfele virágágyások, fák, szépen rendben tartott pázsit öleli körül a házakat. A kolostor területén egy sárga templom található, ezen kívül lakóházak és közösségi épületek találhatók itt. Mindegyik szépen felújítva és rendben tartva. A szerzetesek galambtenyésztéssel foglalkoznak, és egy házi hattyú is van a kolostor vége felé.

DSC_1632

A kolostor udvara turisták tömegével :).

A kolostor épületei változatos színekben pompáznak, kék, sárga, zöld és terméskő falú házikókat találunk. Az udvaron sok a turista (már persze moldáv viszonylatban 🙂 ), és néha felbukkan egy-egy szerzetes földig érő, fekete csuhában. A hely ennek ellenére alapvetően békés, nyugodt hangulatot áraszt.

DSC_1519

Ez a cica sem zavartatta magát :).

A felső részen még egy kicsi temető rész is található, ahova az itt elhunyt szerzeteseket temetik. A kolostortól külön részen található egy rituális fürdőmedence, ahol a megtisztulásra vágyók merülhetnek alá. Az itteni forrásból vezetik az ivóvizet a kolostorba, a szerzetesek tehát nem vezetékes vizet isznak, hanem friss forrásvizet :).

DSC_1605

A medence.

Ha már kijöttünk a kolostorból, akkor neki is láthatunk a völgy bejárásának. Bár Moldovára nem mint a hegyek országára gondolunk, azért egész kellemes kis túrát lehet itt tenni a völgy alján futó patak partján. Turista-jelzésekre senki ne számítson, de eltévedni nem nagyon lehet, egy jól kitaposott ösvény vezet végig a völgy alján.

DSC_1544

A turista-út első pártíz métere jól kiépített.

A völgy fő látványossága a két vízesés, ezek közül az első az, ami könnyebben megközelíthető, itt nyáron szabályosan sorba kell állni, hogy mi is odaférjünk egy kicsit a víz-függöny mögé. A vízesés még a legnagyobb nyári kánikulásban sem szárad ki, persze vízhozama meg sem közelíti a csapadékos tavaszi időszakokét.

DSC_1590

A vízesésnél nagy a jövés-menés, mindenki szeretne egy közös fotót.

A vízeséseken kívül a völgy fölé benyúló sziklafalak, a gazdag természet miatt érdemes végigsétálni a völgyön. Nem egy kimerítő túra, nagyjából fél kilométert kell sétálni a kolostortól az első vízesésig. Útközben egy kis vízlépcső mellett is elhaladunk, ne lepődjetek meg, nem ez a kb. fél méter magas kis vízesés A vízesés :).

DSC_1589

Az út fölé benyúló réteges sziklafal is érdekes.

Szintén a Saharnai kolostorhoz tartoznak a Moldovában megszokott sziklacellák. Én magam sajnos nem másztam fel ezekhez, mivel Butuceniben és Tipovában már láttam ilyeneket, itt meg időszűkében voltam picit, akinek viszont van ideje és még nem látott sziklába vájt szerzetesi cellákat, mindenképpen nézze meg ezeket is.

DSC_1615

A völgyből felfelé vezető ösvény már nem olyan árnyékos, mint a völgy alján, a vízeséshez vezető út. 

Egy másik ösvény a völgyből felfelé vezet. Ezen is érdemes végigmenni, már csak azért is, hogy a hosszú kaptatón átgondoljuk, hogy mennyit is tudunk az itthon unalmas síkságnak tartott Kelet-Európa és Moldova földrajzáról :). Az emelkedő tetején egy rétre érünk, ahol egy erősen kopottas emlékmű áll.

20170610_132331

A pici emlékmű nem túl érdekes…

Azonban nem az emlékmű az, ami miatt ide igazán érdemes felmászni, hanem a lélegzetelállító kilátás, ami a völgyre nyílik. A zöldellő völgy közepén megbúvó kolostor fenséges látvány. Háttérben a Dnyeszter vize kéklik, a völgy túloldalán pedig a meredek falakon itt-ott kibukkan a fehér szikla. A mező csendjébe halványan felhallatszik a keresztelő-medence körüli zsibongás.

DSC_1622

…viszont a kilátás annál jobb.

A rezinai buszhoz visszafelé menet még egyszer keresztezzük a kolostort, ekkor érdemes a visszaútra friss forrásvizet vételezni, illetve, ha valaki szeretne, akkor vásárolhat kegytárgyakat az ajándékboltban.

DSC_1638

A kolostort visszafele is érinteni kell.

A legtöbben innen vissza, Kisinyov felé veszik az irányt, én magam 3-szor jártam Saharnán, és ebből kétszer én is így tettem. Azonban ha valaki igazán elhivatott, akkor egy kisebb dzsungeltúra (merthogy Moldovában dzsungeltúrára is van lehetőség :)) keretén belül átsétálhat Tipovára. Ezt a túrát én egyszer csináltam meg, egy jó barátommal, Lengyel Lászlóval, aki meg is írta a túra történetét, ezt ide kattintva az ő blogján olvashatjátok.

DSC_1608

Függőhíd a keresztelő-medencéhez vezető úton.

Saharna tehát összességében egy nagyon jó kis egy napos program, ha valaki Moldovában jár, akkor mindenképpen ajánlom, hogy egyik napra ütemezze be!

DSC_1522

Akár gyerekkel is lehet jönni a kolostorba 🙂

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

3 gondolatok ezen: “Moldova egyik legszebb kirándulóhelye: Saharna

  1. Pingback: Kisinyovi Közlekedési Kisokos - Intravel

  2. Pingback: Ohrid - Intravel

  3. Pingback: A Raut-völgy, Moldova Grand-Canyonja - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük