Intravel

Kisinyovi Közlekedési Kisokos

Ha az ember rászánja magát Moldova felfedezésére, akkor óhatatlanul megfordul Kisinyovban. Moldovának azonban az igazán érdekes nevezetességei vidéken találhatóak, így mindenképpen ki kell jutni valahogy a városból, ám erre több busz- és egy vasútállomás áll rendelkezésre. Ezen kívül a nemzetközi járatok sem egy helyről indulnak, így az országból való távozáskor is jól jöhet, ha tudjuk, mi honnan megy. A több buszállomás útvesztőjében könnyű eltévedni, és néha azt sem árt tudni, merre van a vasútállomás. Ezen kívánunk segíteni ezzel a cikkel, melyben röviden bemutatjuk az egyes állomásokat, leírjuk, hogy melyik merre található a városon belül, és hova indulnak onnan járatok .

DSC_1009

Moszkvai vonat vár indulásra a kisinyovi állomáson.

Repülőtér (Aeroport)

 

Nem vagyunk nagy repülősök, de a teljességhez hozzá tartozik, hogy megemlékezzünk a repülőtérről is. Belföldi repülőjáratok Moldovában nincsenek, a nemzetközi járatokat pedig a millió meg egy repjegykereső oldalon bárki könnyedén megtalálhatja. Kisinyov repülőtere a Botanica városrész szélén található, a belvárosból az új 30-as trolibusszal érhető el, mely egész nap kb. 25 percenként közlekedik. A város főterétől 5:16-kor indul az első és 22:29-kor az utolsó, a repülőtérről a város felé 6:00-kor indul az első és 23:08-kor az utolsó járat.

Vasútállomás (Gara)

 

A vasút szerepe eléggé korlátozott Moldovában, de aki nagyon elvetemült egy-két helyre eljuthat vonattal is az országon belül. Belföldi járatok Ungheni (Calarasi érintésével), Bender és Basarabeasca (csak hétvégén) felé vannak. A nemzetközi felhozatal már egy fokkal jobb. A napi bukaresti járatot mi is ajánljuk a moldovai eljutási lehetőségeket bemutató cikkünkben (ide kattintva olvashatjátok). E mellett naponta minimum egy de néha kettő vonat van Moszkvába is, ezek érintik Kijevet is. Minden második nap van vonat Szentpétervárra, és hétvégén van járat Odesszába, valamint a romániai Iasiba.
DSC_0992

A kisinyovi pályaudvar kijelzőjén sokszor a nap összes vonatja elfér.

A vasútállomás a belváros szélén található, a Stefan cel Mare sugárút végétől 1-2 km-re. Rengeteg trolibusz, ami végigmegy a Stefan cel Mare sugárúton, érinti a vasútállomást is, ezek az 1-es, 4-es, 5-ös és 8-as járatok. Ezen kívül a város egyéb részeiről a 17-es és a 20-as trolik érintik a vasútállomást.

DSC_1014

Moszkvai vonat, indulás előtt pár perccel, a vasútállomáson.

Buszállomások

Az igazi katyvasz buszállomás fronton van a városban. Mivel a legfőbb közlekedési eszköz országon belül, és nemzetközi viszonylatban is a busz, így rengeteg járat indul a városból. Ezek, mivel egy helyen nem férnének el, több buszállomás között oszlanak meg. Fontos infó, hogy amikor a cikk további részében azt írom, hogy “busz”, akkor nem feltétlenül a Magyarországon megszokott buszra kell gondolni, ami nagy, 40-50 férőhelyes. Moldovában a belföldi buszok túlnyomó többsége, de a nemzetközi járatok számottevő része is, olyan kisbuszokkal üzemel, amelyekbe 12-20 ember fér el. Jellemzően Mercedes Sprinterek és Ford Transitok szolgálnak buszként Moldovában. Másik ismert orosz neve ezeknek a buszoknak a marsrutka. Persze előfordulnak normál nagy buszok is, de nem jellemző. A lenti cikkben a kétféle busz-szolgáltatást nem különböztetem meg egymástól.

20170606_171018

Orhei-Kisinyov viszonylatú kisbusz érkezik Kisinyovba.

Központi Buszpályaudvar – Elővárosi buszállomás (Gara Centru – Gara Suburban)

 

A két buszállomás, bár menetrendi keresőkben külön szerepel, gyakorlatilag egynek tekinthető. Neve nem csak a városon belüli központi elhelyezkedésére utal, hanem a kiszolgált területre is: Főleg Moldova középső részét szolgálják ki az innen induló buszjáratok, illetve természetesen a Kisinyov környéki elővárosok felé is innen indulnak a buszok. Néhány nemzetközi járatnak is ez a végállomása.

S6301731

Menetrendi tábla a Központi Buszállomáson, 2011-ben. Látszik, hogy rengeteg járat indul.

A turisztikailag érdekesebb belföldi célállomások, ahova innen lehet eljutni: Bender, Milestii Mici, Tiraszpol (a Dnyesztermenti Köztársaság fővárosa), Dubasarii, Orhei, Trebujeni/Butuceni (Raut-kanyon), Causeni. A nagyobb települések felé nagyon gyakran, akár 20-30 percenként is indulhatnak buszok. Nemzetközi járatokból főleg a Románia felé menőket szolgálja ki ez az állomás. Naponta többször Bukarest felé indulnak buszok (ezek többsége érinti az Otopeni repülőteret is), de eljuthatunk innen Moszkvába, Isztambulba, Aradra, Constantába, Mangaliába, Sinaiába, Temesvárra és Bákóba (Bacau).

20170611_081741

A központi buszállomás csarnokát 2017-re felújították, de az eredeti, szovjet-kori mozaikot meghagyták a falon.

A Központi Buszállomás a Mitropolit Varlaam és a Tighina utcák sarkán található, közvetlenül a központi piac mellett. Ezekben az utcákban nem közlekedik troli, ám két irányban is egy-egy utcával odébb fut két fontos út a Stefan cel Mare sugárút és az Ismail sugárút. Ezeken rengeteg troli közlekedik, így szinte az egész városból, átszállás nélkül elérhető ez a buszállomás.

20170611_081737

A felújított, kissé steril csarnok.

A Stefan cel Mare sugárúton a Str. Tighina/Magazinul Universal Central megállóban kell leszállni, ide az 1-es,  2-es, 4-es, 5-ös, 8-as és 22-es trolibuszokkal lehet eljutni. Az Ismail sugárúton 3 troli közlekedik, ezek a 9-es, 13-as és 17-es számot viselik, róluk a “Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint” megállóban kell leszállni. A belváros nagy részéről azonban gyalogosan is könnyedén elérhető ez a buszállomás.

20170611_195006

Nappal óriási a pörgés, de kora este (a kép 7 óra körül készült) már csak egy-két buszos vár indulásra itt.

Déli Buszállomás (Gara de Sud)

 

Gyakorlatilag a város legszélén található ez a buszállomás, a Hincesti úton. Moldova déli területei fele indulnak innen a buszjáratok, illetve nemzetközi járatok főleg Moldovától nyugatra eső célpontokra.

20170612_094046

A Gara de Sud épülete egyelőre nem kapott alaposabb felújítást.

Moldáv belföldi célpontok, melyek innen induló buszokkal érhetőek el, többek közt Basarabeasca, Cahul, Comrat (Gagauzia fővárosa), Hincesti, Vulcanesti és persze az ország legdélibb települése Giurgiulesti. Nemzetközi viszonylatokból is egész sokaság áll rendelkezésre innen. Románia nagyon sok városába indul innen közvetlen busz járat, többek közt Iasi, Szováta, Marosvásárhely, Kolozsvár érintésével Nagybányára, Brassóba, Galatiba, Iasiba kb. óránként, Nagyváradra, Nagyszebenbe, Suceava-ba, valamint Déva és Arad érintésével Temesvárra.

20170613_100816

Comrat felől Kisinyov felé tartó busz táblája. Középen az orosz mellett a gagauz zászló.

Románián túli célpontokból is elég bőséges a felhozatal. Görögország (Athén, Thesszaloniki), Németország (Aachen, Magdeburg, Hanover, Essen, Bréma, Berlin, Hamburg, Dortmund, Köln), Lengyelország (Varsó, Poznan), Csehország (Brno, Prága), Bulgária (Várna, Szófia) és a törökországi Isztambul mind-mind elérhetőek innen, igaz, nem mindenhova indul minden nap busz, sok célállomásra csak heti 1-2 járat van.

Ukrajna budzsáki régiója, mely Moldova déli részével szomszédos szintén innen közelíthető meg, Bolhrad, Izmail és Reni is elérhető közvetlen buszokkal, ez főleg azoknak lehet érdekes, akik a Duna-delta ukrán oldalára szeretnének ellátogatni. Mivel ez a buszállomás a város legszélén van, ide már nem közlekedik túl sok troli, csak a 9-es és a 17-es vonalak érintik. Ezek közül a 9-es megy közvetlenül a belváros felé, így ezt érdemes használni. Legyalogolni nem érdemes, tényleg nagyon messze van. A megálló neve, ahol le kell szállni: Gara Auto Sud-Vest.

Északi buszállomás (Gara de Nord)

 

A belváros szélén egy ipari övezet mellett található a harmadik nagy kisinyovi buszállomás. Neve is mutatja, hogy főleg az ország északi területei felé biztosít kapcsolatot, de innen indulnak az egykori Szovjetunió országai felé menő nemzetközi járatok is.

20170610_070325

Buszok és utasok a Gara de Nord-on

Moldován belül talán a legtöbb érdekes látnivaló innen érhető el, én magam is innen induló buszokkal mentem legtöbbször. Az ország második legnagyobb városa, Balti mellett Soroca, Rezina (Saharna felé utazóknak fontos), Tipova, Ocnita, Otaci, Edinet és Lipcani.

20170610_072001

A Gara de Nord reggel: Nagy a jövés-menés, sok a busz és sok az utas is.

Nemzetközi járatok egész garmadája várja az utazókat ezen a buszállomáson. Moldovának ma is erős kapcsolata van az egykori Szovjetunió utódállamaival. Magyaroknak a legfontosabbak az ukrajnai járatok lehetnek, hiszen Magyarországról ez a másik tranzitország. Az egyik kiemelt irány Odessza, ide nagyon sűrűn vannak járatok, bár igazából két nagyobb “kirajzása” van az odesszai buszoknak. Egy nagyobb adag indul reggel, szinte negyedóránként indul egy járat 6 és 8 között, illetve éjszaka indul nagyon sok járat, hogy másnap reggelre érjen Odesszába, ezek jellemzően este 10 és éjfél között kelnek útra. Napközben kicsit ritkásabbak az indulások, de 1-2ó óránként egy busz szinte biztos van, késő délutánig. Utána már csak az esti roham van, koraeste nem indulnak buszok, mert azok az éjszaka közepén érnének Odesszába.

20170610_181917

Gara de Nord, nemzetközi peron.

Ukrajnán belül számos további célállomás elérhető: Kijev, Lvov, Csernyivci, Hmelnickij, Zaporozsje, Zsitomir, Poltava, Szkadovszk, Truszkavec, Kamenyec-Podolszk, Dnyipropetrovszk stb. Oroszország felé is erősek a kapcsolatok, napi 4-7 busz van Moszkvába, 2-3 Szentpétervárra, ezek mellett vannak járatok Szocsiba, Voronyezsbe, Lipeckbe, Kurszkba, Sztarij Oszkolba de még Volgográdba is. Érdemes még megemlíteni az innen induló párizsi és isztambuli/ankarai járatokat is.

20170610_073755

Oroszországi járatok hirdetményei a Gara de Nord-on. 

A Gara de Nord, bár aránylag közel található a belvároshoz, megközelítése kissé nehézkesebb. Trolibuszok közül a 9-es, 13-as és 20-as trolik szolgálják ki a Gara Auto Nord megállót, ezek közül a 9-es és 13-as keresztezi a Stefan cel Mare sugárutat. Ezen kívül a 7-es trolibusz “Asociatia Tutun-CTC” megállója található elég közel a buszállomáshoz, ez a járat érinti a főteret is, így a belvárosból jövőknek lehet ideális választás.

20170610_072015

Kisinyov-Isztambul-Ankara, és Kisinyov-Párizs járatok reklámja a Gara de Nord-on

Vasile Alecsandri utcai buszvégállomás

 

Kisinyov törül több kis település is található, melyek közigazgatásilag még Kisinyovhoz tartoznak. Ezekbe a falvakba, városokba a kisinyovi helyi buszjáratok járnak ki, kb. úgy kell elképzelni, mint nálunk régen a BKV törökbálinti, gyáli vagy budaörsi járatait. Ezen buszjáratoknak több kisinyovi végállomása is van, mi csak az egyiket emelnénk ki, azt amelyik az Alexander cel Bun és a Vasile Alecsandri utca sarkán található. Ennek oka, hogy innen indulnak buszok Cricovába, Moldova egyik leghíresebb borászatához (a 2-es járat köti össze Cricovát Kisinyovval).

20170608_095031

Buszok a Vasile Alecsandri utcában.

Ez a buszvégállomás csak gyalog közelíthető meg, a Stefan cel Mare sugárúttól, az ott közlekedő trolikról a str. Armeneasca megállóban kell leszállni. Aki nem akar sétálni, az a cirkusznál lévő trolimegállóban (Circul) is átszállhat a 7,10,11,16,24,25-ös trolibuszokról a 2-es buszra.

20170608_095036

2-es járat várja indulását Cricova felé.

Sculeni buszállomás (Gara Sculeni)

 

A legkisebb, és legkevésbé hivatalos buszállomás Kisinyovban. Helyileg a Calea Ieselor-on található, nem messze a Stefan cel Mare sugárút végén található Dimitre Cantemir tértől. Kisinyovtól nyugatra eső néhány előváros felé indulnak innen buszok, főleg a calarasi-i és a straseni-i járásba. Azért került a listára, mert a híres Capriana-kolostor felé innen indulnak a marsrutkák. Megközelíthető az 5-ös, 8-as, 11,-es és 23-as trolikkal.

S6301665

Gara Sculeni: Bár kisebb, mint a többi buszállomás, itt is rengeteg kisbusz fordul meg naponta.

Moldova_busz

Moldova átnézeti térképe: Bejelöltük rajta az egyes buszállomások által kiszolgált területeket. Ezek persze csak nagyvonalakban fedik a valóságot, indulás előtt azért érdemes a konkrét célállomásnak utána nézni a menetrendi keresőben (moldovai buszmenetrend kereső itt és itt).

Hogyan lehet eljutni egyik állomásról a másikra?

 

Ha az ember két vidéki célpont között utazna, akkor előfordulhat, hogy a városon belül nem pont onnan indul a továbbutazáshoz szükséges busz, ahova érkezünk. Az alábbiakban röviden leírom, hogy az egyes állomások között melyik járattal lehet utazni. Fontos, hogy a legkevesebb átszállást tartalmazó útvonalat írom le, ami nem feltétlenül a leggyorsabb, viszont így van a legkisebb esélye annak, hogy valaki, aki nem ismeri a várost eltévedjen.

20170606_100452

Az egyes állomások között trolival érdemes közlekedni.

Gara de Nord – Gara Centru – Gara de Sud: Mindhárom buszállomást érinti a 9-es trolibusz, így bármelyikről bármelyikre is kell átmenni, ez a nyerő választás.

Gara de Nord – vasútállomás: 20-as troli

Gara de Sud – vasútállomás: 17-es troli

Gara Centru – vasútállomás: 1-es, 4-es, 5-ös, 8-as trolik

Gara Sculeni – Gara de Nord/Gara de Sud: 5-ös és 8-as trolik majd 9-es troli

Gara Sculeni – Gara Centru/vasútállomás: 5-ös és 8-as trolik

A busz- és vasútállomás(ok) átnézeti térképe. A kék vonal a 9-es trolit, a piros vonal az 5-ös és 8-as trolik központi, cikkünk szempontjából lényeges, szakaszát jelöli.

Általánosságban elmondható, hogy a troliközlekedés Kisinyovban minden reggel olyan 5:30 és 6:00 között indul, és egészen este 11-ig üzemelnek a vonalak. Én azt javaslom, hogy ne tervezzetek utazást úgy, hogy a busz reggel 7:00 előtt indul, hacsak nincs gyalogtávon belül a szállástól a buszállomás. 6:20-6:30 előtt nem nagyon lehet trolival kiérni egyik buszállomásra sem, és utána még a megállóból el kell jutni az állomásra, és meg kell találni a megfelelő buszt, erre is rá lehet számolni egy 10-15 percet. Éjszakai járatoknál, még ha éjfél körül indul is a busz, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kiérkezést, mert az utolsó trolik sokszor csak az útvonal egy részét teljesítik, utána a garázsba mennek. Én azt tanácsolom, hogy inkább érjetek ki fél11-11 között.

Remélem a fenti kis útmutató nektek is segítségetekre lesz, hogy eligazodjatok Kisinyovban!

S6302306

A Gara de Nord kora este.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

3 gondolatok ezen: “Kisinyovi Közlekedési Kisokos

  1. Pingback: Utazás szárazföldön Moldovába - Intravel

  2. Pingback: Bender - Intravel

  3. Pingback: A Raut-völgy, Moldova Grand-Canyonja - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük