Intravel

Kedvenc ukrán iparvárosom, Zaporizzsja

A címben szereplő “ukrán iparváros” szókapcsolat bizonyára nem hangzik túl biztatóan, és ez érthető is, az ukrán (orosz, belarusz és egyéb ex-szovjet) iparvárosok többsége nem túl szívderítő látvány. Egy-két gyár, és a köréjük felhúzott lakótelepek, illetve hivatalok lélekölően jellegtelen szürkesége jellemzi az ilyen városok többségét. De azért akadnak üdítő kivételek is, ahol azért akad látnivaló is. Persze ezek a városok még így sem Párizzsal vagy Rómával vannak egy ligában, de egy kellemes napra jók lehetnek. Ezek közé tartozik Zaporizzsja (oroszosan: Zaporozsje) is, ahova mondjuk azért nászútra nem mennék, de azoknak bátran tudom ajánlani, akik alaposabban fel szeretnék fedezni Ukrajnát.

S6301713

Zaporizzsja, városháza.

Zaporizzsja igazi szovjetes nehézipari központ, van itt vegyipar, alumínium-kohászati üzem, autógyár (Zaporozsec ugyebár :)), repülőgép-hajtóműgyár és a közelben található Európa legnagyobb atomerőműve, valamint az egyik legnagyobb európai vízerőmű is a városban található. Ezek alapján nem gondolnánk, hogy túl sok látnivaló akad a városban, pedig, mint fentebb is írtam, egy napra könnyedén leköthetjük magunkat a városban!

S6301610

Vízerőmű a Dnyeperen.

Jó eséllyel vonattal érkezünk, így az első látnivaló adja is magát: A vasútállomás épülete igazi szocreál alkotás az 50-es évek elejéről. Érdekesség, hogy bár az átadásra 1954-ben került sor, a homlokzaton “1953” olvasható, ennek oka, hogy a tervek szerint ’53-ra kellett volna elkészülni az építkezéssel, de egy évet csúszott az átadás. A homlokzatra eddigre már felkerült az ominózus felirat, amit nem piszkáltak, így maradt azt egy év csalás :).

S6301538

A vasútállomás egy felhős reggelen.

A város fő tengelye a “proszpekt Szobornyij” mely kicsiben a nagy moszkvai sugárutak szocreál világát idézi. Persze nem olyan pompás, és széles, mint Moszkva nagy sugárútjai, de a hangulat ahhoz hasonló. A legtöbb közintézmény ezen az úton található, és az épületek többsége egész ízléses. A nagy, széles sugárutat mindkét oldalról fák szegélyezik, a házsorokat sok helyen töri meg egy-egy park, szinte mintha egy erdőben sétálnánk.

S6301707

A proszpekt Szobornyij.

A pályaudvar felől leginkább a 3-as trolival érdemes érkezni (a pályaudvar kissé messze van a belvárostól, így mindenképpen ajánlott trolira, vagy villamosra szállni), ez az egész sugárúton végigmegy, de villamossal is eljuthatunk a központba. A troliról a “Fesztivalna” térnél előbb nem igazán kell leszállni, itt a megyei tanács épülete található, nem egy nagy szám, de nagyjából innentől kezdődik a központ, így ha valaki az egészet végig akarja járni, akkor itt kezdjen.

S6301723

A megyei tanács épülete annyira nem szép (és akkor még finoman fogalmaztam)

A sugárút másik végén szinte nekimegy a Dnyepernek. Régen az út végén Európa legnagyobb Lenin-szobra állt, ezt azonban 2016 tavaszán eltávolították, ma csak a szobor talapzata van meg. Én még 2010-ben jártam itt, így volt szerencsém megtekinteni az azóta megdöntött Lenint.

S6301584

A néhai Vlagyimir Iljics Lenin néhai szobra.

Azonban Lenin nélkül is megéri eljönni az út végére, hiszen itt emelkedik a város egyik legérdekesebb látnivalója a DnyeproGESZ vízerőmű. Nem az tipikus városi nevezetesség, de a hatalmas építmény az emberi technológia egyik csúcsteljesítménye. A 61m magas, 800m hosszú gátnak egy 33köbkilométeres víztározó feszül neki. Az erőmű teljesítménye óriási, a Paksi Atomerőmű 3 blokkjával egyenértékű (mindezt vízenergiából!). Építésekor (1927-32) ez volt egész Európa legnagyobb vízerőműve, és ma is legnagyobbak között van.

S6301612

Az impozáns vízerőmű.

Az erőmű gátján egy híd is vezet át, amin gyalogosan is át lehet kelni, bár kissé ijesztő (a híd szerkezete eléggé remeg az elhaladó teherautók,buszok alatt, mivel csak a gát felőli oldalról van alátámasztva), ne hagyjuk ki a lehetőséget! Bár a gát maga “csak” 800m, a (néhai) Lenin-szobortól a túlpartig kb. 2,5 km-t kell sétálni, forró nyári napokon érdemes reggelre időzíteni ezt az átkelést, vagy ha ez nem megy, akkor bőségesen feltankolni vízzel.

S6301632

Régen ez is Leninről volt elnevezve, mára ezt a feliratot is leszedték. Háttérben a víztározó végtelen víztükre.

A gátról szép kilátás nyílik a Dnyeper-folyóra, illetve a Horticja-szigetre. A Dnyeper egykor zúgókkal és szigetekkel tarkított medrét mára elnyelték az egymást érő víztározók, nagyon kevés helyen maradt meg valami a régi Dnyeperből. Az egyik ilyen folyószakasz épp ide, Zaporizzsja területére esik.

S6301611

A Dnyeper.

Átkelés után már elég közel van a Horticja-sziget, amit szerintem kötelező felkeresni a városba érkező turistáknak. A szigeten ugyanis egy középkori kozák faerőd másolata, azon belül pedig egy kozák falu van felépítve, gyakorlatilag egyfajta kozák skanzenként. A “Zaporizszka Szics” néven futó intézménybe alig 250Ft a belépő. A régi parasztházak mellett egy templom is van az erőd udvarán, de az átlagos skanzennél azért érezhetően egy kicsit harciasabb vonalat képvisel ez a múzeum: a falakon őrtornyok, kívül akadályok belül ágyuk tarkítják a képet.

S6301672

A kozák faerőd udvarán.
S6301684

Parasztházak.

Az erőd az átlagos skanzeneknél azért kissé kihaltabb, nincs minden sarkon egy házikenyér-sütés, egy íjászkodás vagy épp egy népi hangszerbemutató (nem úgy, mint a fantasztikus lvivi skanzenben). A háttérben viszont tökéletesen rálátunk a DnyeproGESZ-re. Ez egyfelől jó, mert sokkal jobban átlátható innen az egész építmény, mint a hídról, másfelől viszont egy középkori erőd hátterének nem annyira autentikus egy 1500MW-os vízerőmű vasbeton gátja :). A kontraszt mindenesetre érdekes :).

S6301693

A skanzen udvara, háttérben a vízerőmű.

Sajnos az erőd megközelítése nem túl jó, tömegközlekedéssel nem nagyon lehet eljutni, a legközelebbi trolimegállótól 2,2km az erőd bejárata. De hát a kozákok élete sem volt egyszerű! Az út nagyobb része ráadásul erdőben vezet, így nem olyan vészes.

S6301663

Az erőd falai kívülről.

Ha mindezeket végigjártátok, akkor nincs sok hátra, a nagyon fanatikusok még találhatnak egy-két emlékművet a városban, illetve múzeumokban sincs hiány. Aki az űrkutatás iránt érdeklődik, az pedig egy szputnyik-csúszdán élheti ki érdeklődését (viszont ennek helyét nem árulom el, keressétek meg :)).

S6301010

A magyar delegáció megtekinti az Interkozmosz zaporozsjei kiképzőközpontját :). (Csizmadia Réka fényképe)

Ha a városnézéssel végeztetek, akkor jöhet a megérdemelt pihenés a strandon. Merthogy Zaporizzsja lakóit egy igen nagy, és teljesen ingyenes, homokos strand szolgálja a Dnyeperen. A víz kellemes, a homok puha, jól esik egy fárasztó nap után csobbanni egyet a vízben! A strand trolival is megközelíthető, a 13-as és 14-es trolik “Naberezsna” végállomásától 200-300 métert kell sétálni. A Szoborna sugárúttól 5 megállót kell utazni, de persze ezt a távot le is lehet sétálni.

S6301718

A strandon is jól érezhetjük magunkat :).

Zaporizzsja régen tökéletes egynapos megállóhely volt félúton Kijev és a Krím-félsziget között, ma már sajnos ilyen kombinációban nem lehet utazni, így aki el akar látogatni ide, annak mindenképpen célzottan ide kell utaznia. Legegyszerűbben, és legolcsóbban vonattal lehet eljutni ide, menetrendekről, árakról “Ukrajna: Vonattal legnagyobb szomszédunkhoz” című cikkünkből tájékozódhattok. Jó utat!

S6301700

A Szobornyij proszpekt egyik épülete.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Kedvenc ukrán iparvárosom, Zaporizzsja

  1. Pingback: Ukrajna: Vonattal legnagyobb szomszédunkhoz - Intravel

  2. Pingback: Harkov, Ukrajna második legnagyobb városa - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük