Intravel

Kamjanec-Pogyilszkij

Ukrajna telis-tele van történelmi kis- és nagyvárosokkal. Több településen is maradtak fenn középkori várak, erődítmények. Ezek közül Magyarországon természetesen a kárpátaljaiak, Ungvár, Munkács vagy épp Huszt vára ismert. Ezen kívül azonban van egy másik komoly végvár rendszer, amely a Dnyeszter-folyó mentén húzódik végig. Ennek egyes részei Moldovában vannak (pl.: Soroca, Bender), más részei viszont Ukrajna területére esnek (pl.: Hotin, Belgorod-Dnyesztrovszkij vagy épp mai cikkünk témája Kamjanec-Pogyilszkij). Ezen végvárak, akárcsak magyar testvéreik, főleg az Oszmán Birodalom távoltartására épültek, ezt a feladatot aztán több-kevesebb sikerrel végezték. Ma ezen várak közül az egyik legszebbről lesz szó, és természetesen Kamjanec-Pogyilszkij egyéb látnivalóit is bemutatjuk.

dscf 760

Kamjanec-Pogyilszkij látképe.

A városba vonattal érkezve az utazó nem sokat tapasztalhat a város szépségéből. A tipikus szovjet lakótelep szélén álló állomásépület a 60-as, 70-es éveket idézi. Az itteni látkép alapján akár Ukrajna legunalmasabb városa is lehetne Kamjanec-Pogyilszkij. Az egyetlen árulkodó jel, a váróterem ablakát díszítő festettüveg-kép, melyen a vár látható.

dscf 901

Festettüveg-ablak a vasútállomáson.

Az állomástól jó 4,5km-t kell sétálni a várig. Az út eleje egy lakótelepen vezet keresztül, majd a tipikus, szovjet-kori városközponton kell átvágni. Itt a nem túl izgalmas városháza-tankemlékmű-októberi forradalom emlékmű szovjet-szentháromság látható. Aki még egyáltalán nem volt az egykori Szovjetunió területén és még nem látott ilyeneket, annak esetleg érdemes ezen a részen is körülnézni, de egyébként ez a része a városnak hanyagolható. Én személy szerint már annyi tankos emlékművet láttam, hogy azokkal egy közepes országot le lehetne győzni, így nem szenteltem túl sok időt ezeknek az emlékműveknek.

dscf 863

A városháza kifejezetten unalmas…
dscf 653

A szovjet idők emléke a mai napig működő városi dicsőségfal :).

Innen viszont már nincs messze a történelmi óváros, melyet szinte teljesen körülölel a Szmotrics-folyó. A folyó egy közel 40 méter mély szurdokban folyik, az ezt szegélyező drámai sziklafalak tetején ül a város. A szurdok felett egy 136m hosszú, 38 méter magas viadukt ível át, ezen átkelve meg is érkezünk az óvárosba.

dscf 844

Viadukt az óvárosba.

Az óváros egy kb. 300mX600m-es magaslaton terül el, melyet, mint fentebb is írtam, szinte teljesen körülölel a Szmotrics-folyó kanyonja. A pici területen rengeteg érdekes látnivaló található. A város a történelem nagy részében hol Lengyelországhoz, hol Oroszországhoz tartozott, így elég erős a lengyel hatás. Ezt a sok katolikus templom is jelzi, a kis területen 5-6 templom található. Ezek közül az egyik, a Szentháromság Templom rögtön a hídfőnél fogadja a városba látogatót.

dscf 837

A Szentháromság templom részlete.

Bár a Szentháromság Templom is érdekes, középkorias megjelenésével, az óvároslegérdekesebb katolikus temploma a Péter és Pál katedrális. Ez az épület ugyanis nagyon szép lenyomata a város történelmének. Kamjanec-Pogyilszkij ugyanis rövid időre oszmán uralom alá került (egész pontosan 1672-től 1699-ig volt a Podóliai Vilayet székhelye). Ekkor a templomot átalakították mecsetté, ezt úgy oldották meg, hogy a templom tornyát lebontották, és helyére egy minaretet emeltek. Mikor később a lengyelek visszakapták a területet, ők nem bontották le a minaretet, csak a félholdat vették le a tetejéről, helyére pedig Szűz Mária aranyozott szobra került.

dscf 819Katolikus katedrális, Szűz Máriás minarettel…

Magyarországon azt tanítják, hogy az Egri Minaret az Oszmán Birodalom legészakibb építészeti emléke. Ez nem igaz, ugyanis Kamjanec-Pogyilszkij nagyjából Kassával fekszik egy vonalban, tehát ha csak kicsivel is, de északabbra található mint Eger, tehát az itteni minaret torony a világ legészakibb oszmán építészeti emléke. A katolikus templomhoz épített minareten álló Szűz Mária szobor ráadásul a történelmi korok egymásra rétegződésének is szép példája. Persze maga a templom többi része is szép, de annyira nem különleges, mint a minaret. Azért persze érdemes benézni.

dscf 810

A világ legészakibb oszmán építészeti emléke.

Ha elég volt már a templomokból, akkor is van még mit nézni az óvárosban. A régi városháza (melyre ma is lengyel néven, “Ratus”-ként hivatkoznak) is megér egy misét :). A városháza körül egy kis parkban pihenhetünk egyet.

dscf 805A régi városháza.

Pihenés után érdemes még kicsit sétálgatni az óvárosi utcákon. A házak nagy része középkori, vagy kora-újkori eredetű. A történelmi hangulatba sajnos itt-ott belerondít egy új építkezés, de összességében így is csodálatos a város képe. A macskaköves utcákon 1-2 órát simán el lehet csavarogni.

dscf 790

Óvárosi utca.
dscf 785

Középkori épületek, és sok-sok Lada…

Az óváros után jön Kamjanec-Pogyilszkij fő attrakciója a vár. Már a megközelítése is lélegzetelállító. Kibukkanva az óvárosból, egyszer csak a szemünk elé tárul, a szűk viadukt, ami az óvárost a várral összeköti, mögötte pedig a vár. Mint fentebb írtam, a Szmotrics folyó szinte teljesen körül öleli az óvárost. Nos ez annyira így van, hogy a folyó önmagától alig 20 méterre folyik, a két ág között csak a 24-28 méter magas, 7 méter széles, 86 méter hosszú Zamkovi-Miszt nevű híd áll.

dscf 775

A város fő attrakciója, a vár.
dscf 640

Az óváros, és a vár elhelyezkedése, valamint az ezeket körbefolyó Szmotrics.

A híd mögött pedig a vár tornyai, bástyái és falai uralják a látképet. Nagy Péter orosz cár kétszer is ellátogatott a városba, és lenyűgözte a vár látványa. Nos, egyet kell értsék a nagy uralkodóval :). A várnak azonban magyar vonatkozása is van, ugyanis Báthory István lengyel királyként megerősíttette azt.

dscf 749

A vár tornyai.

A vár nagyon jó állapotban maradt fenn, ennek oka, hogy bár Lengyelország második felosztása után elvesztette védelmi jelentőségét, a komoly erődítményt nem akarták feladat nélkül hagyni, így 1816-tól 1914-ig börtönként működött. A vár kiemelkedő történelmi értéket az amúgy történelem-rombolásban erős Szovjet vezetés is felismerte, így már 1928-ban kiemelkedő történelmi-kulturális emléknek nyilvánították a várat. Az 1930-as évek elején döntöttek egy múzeum kialakításáról, és a rövidesen megnyíló múzeumot már az 1930-as évek végén évi 300.000 látogató látogatta!

dscf 741

A vár udvara, a jobb oldali épületekben működnek a különböző múzeumok.

A párszáz forintos belépőt magyarként kigazdálkodni gyerekjáték, így mindenképpen megéri bemenni. A várban alapvetően a középkori várakban megszokott íjászkodás/kirakodóvásár/múzeum vonalon mozognak a programok. A múzeum a vár és a város történetét mutatja be, a legújabb kori ukrán politika ízlésének megfelelően erősen kihangsúlyozva a szovjet “megszállás” korát. Ez már csak azért is kényelmes, mert ebből a korból érhető el a legtöbb tárgyi emlék :). Azért persze érdemes benézni a múzeumba, mikor én voltam plusz pénzt sem kértek érte, így a Lenin utca tábla, és a Junoszty tévé nézegetése belefér.

dscf 732

Lenin-sugárút táblája a múzeumban.

A várban természetesen fel lehet mászni a falakra és a bástyákba is. Innen remek kilátás nyílik Kamjanec-Pogyilszkijra, és a Szmotrics-folyó kanyargós völgyére. A várban simán el lehet tölteni akár 3-4 órát is. Vigyázni kell azonban, ugyanis az ukrán viszonyok között rengeteg turistára rárepültek a lehúzós vállalkozók is, akik leginkább mindenféle állattal való együtt-fotózkodásért kérnek el pofátlanul sokat. Nem kell azonban tartani tőlük, nem agresszívek, csak érdemes résen lenni, és nem igent mondani olyan szolgáltatásra, amit nem feltétlenül akarunk, vagy aminek nem tudjuk a pontos árát.

dscf 744

Kilátás a várból az óvárosra.

A várfalon kívül az egykori erődítéshez tartozó sánc-rendszer található. Erre is érdemes rászánni egy kis időt, ugyanis innen is remek kilátás nyílik a várra, valamint a mögötte elterülő óvárosra. Sokkal tovább azonban nem érdemes sétálni, innen kifelé már csak jellegtelen kertes-házas külvárosi utcák következnek mindenféle érdemi látnivaló nélkül.

dscf 677

Reggel, mikor megérkeztünk, a vár még sejtelmes ködbe burkolózott. A kép akár Skóciában is készülhetett volna :).
dscf 755

Miután felszállt a köd, csodálatos látványban lehetett részünk.

A vártól visszafele a vasútállomáshoz (vagy a buszállomáshoz) nem nagyon van más út, mint amin jöttünk (illetve ami van az elég nagy kerülő). Ez nem is baj, így még egyszer végig lehet menni a történelmi utcákon, át lehet kelni a bámulatos szurdokvölgy felett átívelő hidakon, és a város számtalan parkjának egyikében is meg lehet még egyet pihenni visszaindulás előtt.

dscf 778

Visszafele ismét az óvároson keresztül vezet utunk.

Összességében Kamjanec-Pogyilszkijban simán el lehet tölteni egy teljes napot, nem fogtok unatkozni! Az alig 100 ezres várost leginkább Kijevből lehet megközelíteni éjszakai vonattal, illetve a megyeszékhely Hmelnickijből van napi két-három elővárosi vonat, illetve temérdek busz. Arról, hogy hogyan juthattok el Kijevbe, vagy épp Hmelnickijbe, itt olvashattok bővebben: Ukrajna, vonattal legnagyobb szomszédunkhoz .

dscf 804

Óvárosi utcarészlet.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Kamjanec-Pogyilszkij

  1. Pingback: Bender - Intravel

  2. Pingback: A "kommunista Transzinsztria", avagy a "Szovjetunió utolsó darabja" mítosz - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük