Intravel

Isztambul busszal és vonattal

Bár a legtöbb szárazföldi utazást bemutató írásban főleg a vonatos eljutási lehetőségeket mutatom be, Isztambul esetén a buszról is szó lesz. Ennek oka, hogy a balkáni vonatközlekedést olyan szinten igyekeznek ellehetetleníteni az érintett országok, hogy megfontolandó az út busszal történő megtétele. Nem mondom, hogy lehetetlen, de elég nehézkes jelenleg vonattal végigmenni Isztambulig. Előbb a vonatos, majd a buszos eljutási lehetőségeket mutatom be. Az eddigiektől eltérően nem táblázatos formában lesz a menetrend beillesztve a cikkbe. Ennek oka, hogy itt irányonként 1-1 járat van, így felesleges táblázatot készíteni.

Vonattal

 

Az utóbbi években erősen ellehetetlenítették a vonatos utazást a Balkánon, több vonatot töröltek, vagy azok csak időszakosan közlekednek. A lenti leírásokban a nyári menetrendet mutatom be, mert értelmesen csak ekkor lehet vonattal eljutni Isztambulba. Ősz elejétől tavasz végéig a lentebb olvasható buszos eljutást ajánlom mindenkinek.

Bukarest felé

 

Két irányból közelíthetjük meg Isztambult vonattal. Egy ideig ez, a kicsit északra kerülő út volt az egyszerűbb, mert csak egy átszállást tartalmazott.

Odaút

1.lépés: Utazás Budapestről Bukarestbe.

Ezen a vonalon jelenleg napi 2 vonat van, ezek menetrendjéről részletesebben olvashattok a moldovai utazási lehetőségeket bemutató bejegyzésben, melyet ide kattintva olvashattok: Utazás Szárazföldön Moldovába. A két vonat 12:05-re  és 16:10-re érkezik Bukarestbe. A korábban érkező Ister-ről elméletileg át lehet szállni a 12:45-kor induló isztambuli vonatra, de ez a csatlakozás annyira szoros, hogy én azt javaslom, hogy iktassatok be inkább egy éjszakát Bukarestben, és nézzétek meg a várost.

S6300792

Egy napra Bukarestben is érdemes körülnézni

2. lépés: Utazás a Bukarest-Isztambul vonattal

Június 1-től október 1-ig minden nap közlekedik közvetlen kocsi (egy török fekvőhelyes kocsi, ülőkocsi, tudtommal nincs) Bukarestből Isztmabulba. 12:45-kor indul a bukaresti Gara de Nord-ról, és másnap reggel 6:49-re ér Halkaliba. Ez az állomás Isztambul nyugati szélén található. A régi Sirkeci pályaudvarra török vasút (TCDD) vonatpótló buszt közlekedtet, ez 7:30-kor indul, és 8:30 körül érkezik meg, a vonatjegyek érvényesek rá. Ha azonban akartok, akkor  innen már isztambuli helyi busszal (BN1), vagy taxival is tovább utazhattok a belváros irányába.

DSC06159

A Duna Rusze és Giurgiu között. Itt kel át a Bukarest-Isztambul vonat Romániából Bulgáriába.

Visszaút

 

1.lépés: Isztambul-Bukarest.

Minden este 21:30-kor indul a TCDD vonatpótló busza a Sikreci pályaudvar mellől Halkaliba, ahova nagyjából 22:25-re érkezik meg. Innen 22:40-kor indul a vonat Bukarestbe, ahova másnap 19:00-ra érkezik meg.

iran 074

Török fekvőhelyes kocsi utastere nappali üzemmódban.

2. lépés Bukarest-Budapest.

Ezen az irányon mindenképpen lekésitek a két, Budapestre induló vonatot (14:00 és 17:45), így egy éjszakát mindenképpen be kell iktatni Bukarestben.

S6300754

 

Bukarest főpályaudvara a Gara de Nord 

Mennyibe kerül mindez?

A Budapest-Bukarest út, a jegyeket időben megvéve ülőkocsiban 29, fekvőhelyes kocsiban 39 euró.Az Isztambul-Bukarest kicsit trükkös, Bukarestben vásárolva a jegyet a Bukarest-Isztambul irányra 42 eurót kell fizetni, míg Isztambulban az Isztambul-Bukarest jegy csak 39 euró. Ezek az alap árak, ezen felül meg kell fizetni a hálókocsi felárakat, ez fekvőhelyes kocsiban 10 euró. Összesen tehát kb. 160 euró egy oda-vissza út, és ezen felül kell még ugye számolni két éjszaka bukaresti szállással is. A Balkan Flexipassal lehet esetleg spórolni, erről a balkáni bérletről itt írok bővebben: Balkan Flexipass, a balkáni vonatbérlet

Belgrád-Szófia fele

 

Szintén csak nyáron, egész pontosan június 15-től szeptember 17-ig használható az alábbi eljutás.

Odaút

1.lépés: Utazás Budapestről Belgrádba

A két város között naponta 3 vonat közlekedik, ebből érdemes az éjszakait választani, mert ez tökéletesen csatlakozik a napi egy Belgrád-Szófia járathoz. Ez a vonat 22:15-kor indul Budapestről a Keleti pályaudvarról, és másnap 6:28-ra ér Belgrádba. Ha a nappali vonatok egyikével jöttök, akkor egy éjszakára meg kell szállni Belgrádban, ezt akkor javaslom, ha még nem voltatok Belgrádban, egy napot az a város is megér.

DSCF6722

A Budapest-Belgrád éjszakai vonat Belgrádban.

2. lépés: Utazás Belgrádtól Szófiáig

A napi egyetlen Szófia-Belgrád járat reggel 9:06-kor indul Belgrádból. A reggeli budapesti vonat érkezése után tehát kényelmes 2,5 órátok van jegyet venni. Ebbe még az is belefér, hogy esetleg a Budapestről érkező vonat késik egy-másfél órát, akkor sincs gond (Tapasztalatom szerint egyébként 10-15 percnél többet általában nem késik ez a járat). Ha a vonat pontos, akkor pedig egy kicsit lehet mászkálni Belgrádban. A 9:06-ös Belgrád-Szófia járat egy kellemes, egész napos út után 20:10-re ér Szófiába.

Figyelem!

Ez a vonat Topcider állomásról indul, míg a budapesti vonatok Beograd Centar állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. A két állomás közötti átjutásról ebben a cikkben olvashattok bővebben: Belgrád vasútállomásai: Útmutató

S6302299

A Belgrád-Szófia vonat szerelvénye dél-Szerbiában.

3.lépés: Utazás Szófiából Isztambulba

Elméletben az előző vonatról el lehet érni a napi egy Szófia-Isztambul vonatot, hiszen az 21:15-kor indul. De! Az 1 óra a Balkánon nagyon necces, főleg, hogy még jegyet is kell venni Szófiában erre a vonatra. Ezért én itt mindenképpen azt ajánlom, hogy töltsetek el egy éjszakát Szófiában, és másnap induljatok tovább, Szófia is megér egy napot. A Szófia-Isztambul vonaton több török fekvő- és hálókocsi, valamint egy bolgár fekvőkocsi is igénybe vehető. A vonatról, az éjszaka közepén úgy éjjel 2 körül le kell szállni a török határon az útlevél-ellenőrzés miatt, és utána lehet visszaszállni. Ez a járat másnap reggel 7:40-re ér Halkaliba. Halkali egy kis elővárosi vasútállomás Isztambul szélén, innen akár már a helyi közlekedéssel, akár taxival is bejuthattok a város központba, azonban kifejezetten ehhez a vonathoz csatlakozva indul egy pótlóbusz, mellyel kb. 1 óra alatt be lehet érni a Sirkeci pályaudvarhoz, a vonatjegyek jók erre.

iran 064

Az Isztambul-Szófia kocsi Szófiában.

Visszaút

1.lépés: Utazás Isztambulból Szófiába

A pótlóbusz az isztambuli Sirkeci pályaudvar előtti parkolóból indul este 20:30-kor. Ez a busz 21:20-ra ér Halkali állomásra, ahonnan az Isztambul-Szófia vonat 21:40-kor indul. Éjjel 2-3 körül ér a vonat Kapikule-be a török határhoz, akárcsak az odaúton, le kell szállni, és lepecsételtetni az útlevelet, majd vissza a vonatra. Reggel 8:50-re érkezik meg ez a járat Szófiába. Akárcsak az odaúton, itt is elméletileg megcsinálható az aznapi továbbutazás, hiszen a Szófia-Belgrád vonat 9:40-kor indul. De, ahogy azt fent is kifejtettem, erre nem alapoznék, inkább töltsetek el egy kellemes napot Szófiában, és másnap reggel induljatok tovább.

iran 3754

Bulgáriában haladunk az Isztambul-Szófia vonattal.

2.lépés: Utazás Szófiából Belgrádba

A napi egy vonat tehát 9:40-kor indul és 18:26-ra érkezik meg Belgrádba. A vonaton csak másodosztályú ülőkocsik közlekednek.

3. lépés: Utazás Belgrádból Budapestre.

Akárcsak az odaúton, a szófiai vonat itt is kényelmesen csatlakozik a Belgrád-Budapest éjszakai vonathoz. A 21:47-es indulás tökéletesen alkalmas arra, hogy akár komolyabb 1-2 órás késés se okozzon gondot, de nem olyan sok, hogy túl sokat kelljen várni a két vonat között, ha pontosan megérkezünk Belgrádba. Ez a vonat másnap 5:50-re ér Budapestre.

Mennyibe kerül mindez?

 

Budapest-Belgrád oda-vissza 26 euró. Ehhez nem is kell előre foglalni, mindössze annyi a megkötés, hogy ez a jegy nem módosítható. Ha ülőkocsiban szeretnétek tölteni az éjszakát, akkor ennél nem is kell többet fizetni. A fekvőhelyes kocsiért irányonként 8 eurót kell fizetni, ha oda-vissza ezt veszitek igénybe, akkor összesen tehát 42 euró lesz a Budapest-Belgrád szakasz díja. A Belgrád-Szófia útra sajnos eltérő adatok állnak rendelkezésre, ezek 20-30 euró között mozognak, irányonként. A Szófia-Isztambul szakasz 20 euró, és ha éppen fekvőhelyes kocsi közlekedik, akkor további 9 euró felárat kell megfizetni.

Busszal

 

A fentiek után nézzük meg, hogy hogyan lehet ezt az utat busszal megtenni. Ezt érdemes választani, ha ősszel, télen vagy tavasszal utaznátok. Itt csak egy út van, amit érdemes választani, az pedig Szófián át vezet. Ha busszal mentek, akkor egy-két éjszakát mindenképpen buszon kell töltenetek, amire nem árt felkészülni. A buszos éjszakai utazásról ide kattintva olvashattok .

Odaút

 

1.lépés: Utazás Budapestről Szófiába

A hét minden napján van egy busz Budapestről Szófiába. Bizonyos napokon kettő járat is közlekedik, ám az egyszerűség kedvéért csak a naponta közlekedő járatról lesz szó az alábbiakban. A busz minden nap este 6-kor indul Budapestről és reggel 6-ra ér Szófiába. A járatot egy bolgár társaság üzemelteti, modern nyugati buszokkal. A busz a Népligeti buszállomásról indul, és a Volánbusz honlapján lehet rá jegyet váltani.

2. lépés: Utazás Szófiából Isztambulba

A két város között naponta 5 buszjárat közlekedik. Az első reggel 9-kor indul tovább, ha nagyon siettek, akkor ezzel érdemes tovább menni, ez még aznap 17:30-ra Isztambulba ér. Én azonban javaslom, hogy hagyjatok egy kis tartalék időt arra az esetre, ha a budapesti busz kicsit késne, és menjetek a 12:00-ás busszal, még ezzel is aznap Isztambulba lehet érni, 22:15-re. Ha szeretnétek körülnézni Szófiában, akkor két éjszakai buszból választhattok, az egyik 20:30-kor, a másik 23:00-kor indul, mindkettő másnap reggelre ér Isztambulba. Ezen a négy járaton kívül még egy busz indul 17:00-kor, ezt azonban nem javaslom, mert Isztambulba éjjel 2:30-ra érkezik meg (hogy mi értelme ennek? Ez a járat tovább megy Bursaba, oda, 5:30-ra ér).  A buszokat az egyik legnagyobb, és legszínvonalasabb török busztársaság a Metro Turizm üzemelteti. A buszok kényelmesek és egy kis nassolnivaló is mindig jár az utasoknak. A buszok a hatalmas “Otogar”-ra érkeznek, ahonnan metróval érhető el a belváros.

iran 182

Buszok az Otogar sorompója előtt várakoznak az áthaladásra: A hatalmas buszállomáshoz hatalmas forgalom dukál.

Visszaút

1.lépés: Utazás Isztambulból Szófiába

A napi 5 busz indulása és érkezése így alakul: Az első járat reggel 9-kor indul (érkezés: 18:00), a következő 12:00-kor indul (érkezés 21:30), 20:30 (érkezés 6:05), és végül az utolsó járat 23:00-kor indul (érkezés 8:30). Fontos, hogy a busz indulása előtt szerintem legalább fél, de inkább egy órával kiérjetek az Otogar-ra, mert a buszállomás hatalmas, és nem biztos, hogy elsőre könnyen megtaláljátok majd azt a kocsiállást, ahonnan a ti buszotok indul. Pánikra egyébként semmi ok, a törökök kedvesek, és segítenek!

iran 176

Isztambul, Otogar, részlet.

2. lépés Utazás Szófiából Budapestre

A napi egy busz délelőtt 10:00-kor indul Szófiából, és este 22:00-kor érkezik Budapestre. A fentiekből látszik, hogy igazából az Isztambulból este induló buszok csatlakoznak jól ehhez a járathoz, én a legkorábban, 6:05-kor érkező járatot javasolnám használni, hogy legyen egy kis tartalék idő a tervben. A nappali buszok közül talán a reggel 9-est lehet érdemes választani, ha szeretnétek kicsit körülnézni Szófiában, ez esetben persze meg kell szállni egy éjszakára.

Mennyibe kerül mindez?

A Budapest-Szófia szakasz egy irányba 10000-14000Ft között mozog, attól függően, hogy mennyire előre veszitek meg a jegyet. A Szófia-Isztambul szakasz ára irányonként 85-92 török líra között mozog (6500-7000Ft).

A fentieket akár variálni is érdemes lehet. Például vonattal elmentek Szófiáig, onnan pedig az este 23:00-kor induló busszal mentek tovább Isztambulba.

Fontos! A fenti menetrendek, és árak tájékoztató jellegűek! Az oldalt szabadidőben, munka mellett készítjük, ezért az adatok naprakészségéért nem tudunk felelősséget vállalni. Utazás előtt mindig tájékozódjatok a hivatalos menetrendekből is!

Utoljára frissítve: 2018.07.02.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

13 gondolatok ezen: “Isztambul busszal és vonattal

 1. Szlevente

  A bolgát vasút a nemzetközi menetrendjében meghirdette az isztambuli vonatot a főszezonban a teljes útvonalra, pótlóbusz nélkül. Nem tudjátok, ez csak balkáni pontatlanság, vagy a törökök addigra elkészülnek a vonallal?

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Igen, ezt mi is láttuk, sőt ugye a Belgrád-Isztambul is meg van hirdetve. Azért nem tettük itt még közhírré, mert biztosat mi sem tudunk. Sajnos elég sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, igyekszünk kideríteni, hogy mi a valós helyzet. Az egészen biztos, hogy ha el is indul a vonat, Isztambulban csak Halkali állomásig fog közlekedni. Biztató, hogy a törökök már üzemeltetnek egy nappali vonatot Halkali-Edirne-Kapikule vonalon, tehát a pálya Halkaliig biztos járható. Szerintem biztosat majd csak április elseje után fogunk tudni mondani, akkor derül ki, hogy ez komoly volt, vagy csak áprilisi tréfa. Ha bármit megtudunk, akkor természetesen frissítjük az oldalt.

 2. Pingback: 10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol! - Intravel

 3. Pingback: Szárazföldön a Kaukázusba - Intravel

 4. Zsolnai Olivér

  Üdv Utazók!

  Nagyon gyorsban kellene egy részletes útmutató: Isztambulból – Budapestre.

  Sajnos a visszjegyünket a repülőre, elbaltázta az utazásszervező. Igy vonattal indulnánk haza, 18.-án, azaz holnap már kikell csekkolni a hotelből. Várom az infót. Köszönöm

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Kedves Olivér! A legegyszerűbb megoldás az Isztambul-Bukarest fekvőhelyes kocsival utazni el Isztambulból. A vonat Halkaliból indul, ide busszal, vagy taxival lehet kijutni. Bukarestből már napi több járat van Budapestre. Konkrétabb kérdésre esetleg könnyebben tudunk válaszolni.

   1. ruba

    Még annyi, hogy jelenleg információink szerint van közvetlen kocsi Isztambulból Bukarestbe, így ez a sok átszàllós mizéria nincs.

 5. Zsuzsi

  Budapest-Belgrád Belgrád-Isztambul vonattal ezt az útvonalat néztem.Kérdésem milyen a közbiztonság ezen a vonalon? Egyedül fogok utazni.A jegyeket megtudom venni magyarországon a vissza útra is?

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Szia!

   A Belgrád-Isztambul vonat jelenleg nem közlekedik, a Belgrád-Szófia is már csak néhány napig. Ezért én azt javaslom, hogy ha végig vonattal szeretnél menni, akkor inkább Románia fele utazz. A közbiztonság egyébként elfogadható, semmi különösebb veszélyforrás nincs. A Budapest-Belgrád jegyet meg lehet venni mind az oda, mind a vissza útra, és ugyanígy van a Budapest-Bukarest jegyekkel. A Bukarest/Belgrád-Isztambul jegyeket viszont csak Bukarestben/Belgrádban lehet megvenni, de ott akár a visszaútra is tudnak jegyet adni információim szerint. Ha bármi további kérdésed van, tedd fel nyugodtan, igyekszem segíteni!

 6. Pingback: Belgrád, a Balkán kapuja - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük