Intravel

Hungary Card: Egy kártya Magyarország felfedezéséhez!

Nem csak külföldi utakhoz szeretnénk tippeket adni, kis hazánk felfedezését is szeretnénk megkönnyíteni, hiszen itthon is rengeteg érdekes helyre el lehet jutni. Tapasztalataim szerint aránylag kevesen ismerik a Magyar Turizmus Kártyát, más néven Hungary Cardot. Pedig ezzel egész sokat lehet spórolni, így érdemes megfontolni a megvásárlását.

Általános tudnivalók

 

A Hungary Card mindig egy évig érvényes, január 1.-től a következő év január 31-ig (tehát az év első hónapjában az előző évi kártyáról megmaradt kedvezményeket még le lehet használni). Év közben is bármikor megvásárolható, de akkor is csak következő év január 31-ig érvényes, így érdemes év elején venni, hogy legyen időnk kihasználni a kedvezményeket.

A kártya névre szól, az interneten kell regisztrálni az érvényesítéséhez. Bár névre szól, nem csak az az ember veheti igénybe a kedvezményeket, akinek a nevén van a kártya. Ha például egy kártyához egy bizonyos kedvezmény 4-szer vehető igénybe, akkor a kártya tulajdonosa azt felhasználhatja 4 különböző alkalommal, vagy akár úgy is, hogy egy alkalommal kiváltja mind a 4 kedvezményt önmagának, illetve 3 másik embernek.

A kártyának két verziója van, egy “Basic” és egy “Plusz”. Én úgy gondolom, hogy a “Basic”-nek nem sok értelme van, annyival kevesebb kedvezményt lehet vele igénybe venni, hogy nem igazán éri meg ezt választani. A “Basic” verzió 6000 Ft, a “Plusz” 12000 Ft, tehát az árkülönbség kétszeres, viszont a megtakarítási lehetőségek sokszorosan jobbak a “Plusz” esetén. Basic-et talán csak akkor éri meg venni, ha valaki csak egy adott helyen, például egy étteremben szeretné használni, ahova rendszeresen jár, és ahol adnak kedvezményt a kártyára. A továbbiakban a “Plusz” csomagról fogok írni, mivel mi is azt vesszük, így erről tudok érdemben nyilatkozni, minden lenti információ tehát arra vonatkozik.

DSC_1008elmosodott

Vonattal is olcsóbban utazhatunk Hungary Carddal.

Minden kártyához tartozik egy szelvényfüzet, ebben a limitált számban elérhető kedvezményes kuponok kapnak helyet. Ezen kívül a kártyához tartoznak úgynevezett “e-szelvények” is, ezeket az interneten, a kártya regisztrálása után lehet igényelni. Ezek szintén limitált számban érhetők el, a különbség csak annyi, hogy ezeket nekünk kell kinyomtatni az e-szelvény megigénylése után. Ezeken kívül vannak olyan helyek, ahol korlátlan számban felhasználható kedvezményekre, kizárólag a kártyát kell felmutatni.

A nagyobb kedvezményeket persze jellemzően korlátozott számban adják, tehát míg például a legtöbb étteremben korlátlan számban kaphatunk 10% kedvezményt, addig a Fővárosi Állatkertbe már csak 2 alkalommal lehet féláron bemenni. A kedvezményeket alapvetően 3 nagy kategóriába tudnám besorolni: Vannak az utazási kedvezmények, a kulturális belépőkre nyújtott kedvezmények és a vendéglátóhelyek (szállodák és éttermek) kedvezményei.

DSC_0049

A kártya, a hozzátartozó szelvényfüzet, alul pedig a katalógus, ezeket kapjuk a boltban, ha kiváltjuk a kártyát.

Utazási kedvezmények

 

A legjobbak, és a legszélesebb körnek fontosak talán az utazási kedvezmények. Lehet, hogy valaki nem szereti annyira a múzeumokat, vagy épp a színházért nincs oda, pazarlásnak tartja az étterembe járást, vagy esetleg csak egy napos utakat tesz, így nincs szüksége szállásra. Viszont a turizmus elengedhetetlen velejárója az utazás, így ez az a kategória, amit talán a legtöbben, és a leginkább kihasználnak, mi is ezt a kategóriát merítettük ki a legjobban.

Nézzük most ezeket részletesen! A legtöbb kedvezmény vonatra jár, 4 alkalommal lehet 50%-os, míg 8 alkalommal 33%-os kedvezményű jegyet venni a MÁV vagy a GYSEV járataira. Ügyesen összeválogatva a célpontokat már az 50%-os jegyeken behozhatja az árát a kártya. 4 alkalommal ingyen vihetünk magunkkal kerékpárt, és a MÁV-START klubkártyára is kapnánk 3000 Ft kedvezményt, ha kiváltanánk. A buszos kedvezmények köre nem ily bőséges, a Volánok járatain 2 alkalommal vehetünk 50%-os jegyet. Ezt én elég kevésnek találom, a vonatos kedvezményekhez képest szinte semmi, de egyszer ezt is ki lehet használni. Alapvetően én Budapestről utazom, innen elég sok helyre kerül 4-5 ezer forintba a jegy, ezeken azért már elég sokat lehet spórolni az 50%-os, de még a 33%-os kedvezménnyel is. Szintén utazási kedvezmény, hogy több magyarországi nagyvárosban (pl.: Szeged, Miskolc, Debrecen stb). vehetünk 2 db ingyen napijegyet, vagy féláron 3 napos jegyet a helyi tömegközlekedésre.

S6302648

A vonatos kedvezményekkel akár már egy kétszemélyes záhonyi retúr utazáson bejöhet a kártya árának nagy része (a képen Záhony állomás).

Kevésbé lehet véleményem szerint kihasználni a különböző hajózási kedvezményeket, leginkább a magyarországi hajójáratok nagyon kis száma, és relatív szűk célterülete miatt (a Balatonon kívül gyakorlatilag a Budapest-Dunakanyar útvonal létezik), de ha valaki szeretne hajókázni, akkor ezzel a kártyával azt is megteheti.

20151226_145438

A buszos utazást viszont nem igazán támogatják bőkezűen…

Kulturális belépők

 

A kártya nagyon sok múzeumba, galériába biztosít olcsóbb, de sok esetben akár ingyenes belépést is. Ezek a kedvezmények is igen jók, és egy-egy város felfedezését teljesebbé tehetjük az ilyen élményekkel.

Ebben a kategóriában a legjobbak szerintem a városi “múzeumbérletek”, ezek egy, vagy több napig érvényesek, és teljesen ingyen kiválthatóak a kártyával. Velük egy-egy város több múzeumába is be lehet menni, több magyar város közül választhatunk, többek közt Pécs (8 múzeum), Kaposvár (3 múzeum), Kecskemét ( 4 múzeum), Miskolc ( 4-5 múzeum) és Szentendre ( 12 múzeum) múzeumai is megtekinthetőek ezzel a bérlettel.

Bizonyos színházakba, fesztiválokra, rendezvényekre is olcsóbban bejuthatunk adott esetben Hungary Carddal. Színházakat leginkább Budapesten lehet olcsóbban igénybe venni, de itt sem érvényes túl sok helyre a kártya (Újszínház, Pesti Magyar Színház, Bethlen Téri Színház). Vidéken többek közt Szegeden és Nyíregyházán fogadják el színházi belépőre a kártyát.

DSC_0519

Az Állatkertet nem lehet megunni. A Hungary Carddal szezonon kívül 50%-os, szezonban 33%-os kedvezménnyel lehet bemenni 2 alkalommal 2 főnek. De akár a háttérben álló Széchenyi-fürdőbe is fél áron lehet menni.

Vendéglátás

 

Talán a legkevesebbet a szálloda- és étteremkedvezmények adják, mivel itt jellemzően 10% kedvezmény jár HC-ra (persze vannak kivételek). Ezek kicsit olyanok, hogy ha ketten elmentek étterembe, és otthagytok 14000 Ft-ot, akkor bár jól jön az az 1400 Ft kedvezmény, azért ez nem olyan sok. Véleményem szerint étterem és szálloda esetén csak akkor éri meg a HC-ot használni, ha egyébként is az adott étterem vagy szálláshely mellett döntenél. Csak azért beszűkíteni a lehetőségeket, hogy aztán 10%-ot megspórolj, nem igazán éri meg, mert lehet, hogy egy másik szállodában kedvezmény nélkül is kevesebbet fizetsz, és a színvonal is rendben van. Van egy-két étterem és szálloda, ahol ennél a 10%-nál nagyobb kedvezményt adnak, ezeket érdemes fontolóra venni. Mi eddig nem is igazán használtuk ki ezt a szegmenst, de idén lehet, hogy ezt is kipróbáljuk.

Megéri-e?

 

Alapvetően szerintem, ha már egy-két hosszú hétvégét eltöltesz Magyarországon belül valahol, akkor megéri. Budapestieknek talán egy fokkal könnyebb rentábilisra kihozni a kártyát, mert jóval több kulturális program igénybe vehető vele elutazás nélkül, mint vidéken. Mi a 2016-os Hungary Carddal 24650 Ft-ot spóroltunk, maga a kártya ugye 12000 Ft-ba került, így 12650 Ft pluszba jöttünk ki a végére. A fenti számhoz még figyelembe kell venni, hogy az év első felében szinte alig utaztunk, így ennél többet is kihozhattunk volna a kártyából, ha több programot szervezünk magunknak.

DSC_0378

Veszprém vára.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló, ha érdekelnek további infók a kártyáról, akkor a http://www.hungarycard.hu/ weboldalon tájékozódhattok!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

3 gondolatok ezen: “Hungary Card: Egy kártya Magyarország felfedezéséhez!

    1. ruba A Bejegyzés szerzője

      Köszi az infót, erről nem tudtunk. Ha egyébként van már kártyád, akkor következő évtől szintén 20% kedvezménnyel veheted az új évre szóló kártyát 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük