Intravel

Elég-e a személyi?

A cikk címében szereplő kérdést rengeteg utazós oldalon, Facebook-csoportban látom. Leginkább környező országok kapcsán teszik fel ezt a kérdést. Mivel gyakori jelenségről van szó, így úgy gondoltam, megosztom veletek véleményemet a kérdésről.

E mögött a kérdés mögött igazából ugye az húzódik meg, hogy kell-e útlevelet csináltatni egy adott utazáshoz, vagy nem. Nos én azt gondolom, hogy már az eleve hibás elgondolás, hogy az embernek ne legyen útlevele. Az útlevél olyan alap irat kéne, hogy legyen, mint a személyi: Amint lejár, újat csináltatunk magunknak. Miért?

  • Az útlevél egy a személyazonosság igazolására Magyarországon belül is alkalmas irat. Mivel sokan a személyi igazolványukat és a jogosítványukat egy helyen tartják, ha ezek elvesznek, akkor nem marad olyan okmányuk, amivel igazolni tudnák magukat (oké, anyakönyvi kivonat, de azért érezzük, hogy az nem a legszerencsésebb). Erre jó megoldás, ha otthon lapul egy érvényes útlevél, amivel addig is igazolhatjuk magunkat, amíg nem pótoljuk az elveszett okmányokat. Én az útlevelemet utazások kivételével mindig otthon tartom, így ha (ne adj isten) elhagynám a személyimet, az útlevelem megmaradna.
  • Ha csak azokba az országokba utazunk, ahova “elég” a személyi is, azzal rengeteg jó helyből kizárjuk magunkat. Ma Magyarországról szinte egész Európát bejárhatjuk személyivel, tehát nem mondhatjuk, hogy ez olyan nagyon kis terület lenne, de így is rengeteg szép és érdekes hely van a világon, akár hozzánk elég közel is (pl Lviv), ahova csak útlevéllel lehet elutazni. Ha mindig van útlevelünk, akkor nem egy út előtt kell ezt mérlegelni.
  • Még azokban az országokban is, ahova elég a személyi, valójában nem árt útlevelet is magunkkal vinni, arra az esetre, ha elhagynánk a személyit. Sajnos olvastam már olyan történetet, hogy valaki Boszniában ragadt, mert a határon egy személyivel kevesebbet kaptak vissza. Útlevelük nem volt, és azért valamilyen irat kell a határ átlépéséhez, tehát utazhattak vissza Szarajevóba a követségre ideiglenes útlevelet csináltatni. Persze végül minden megoldódott, de több napjuk kiesett az útból, rá kellett fizetni a szállásra, idegeskedés stb.

kozteskep

Határellenőrzés a bosnyák-montenegrói határon.

  • Gondolhatnánk persze, hogy jó-jó, Boszniában elkelhet, de hát a Schengeni-övezetben még határellenőrzés sincs, ugyan minek bajlódjak útlevéllel! Nos alap esetben valóban nincs határellenőrzés, de bármikor, bármelyik ország bevezethet ideiglenes ellenőrzést a határain, illetve szúrópróba szerű ellenőrzésre is bármikor sor kerülhet. Mindkettő alkalmazására bőven láthattunk példát az utóbbi évek menekült-parája közben.
  • Ha már írok a témáról, megjegyzem, hogy olyan országokba, ahova útlevéllel lehet csak menni, szintén érdemes elvinni a személyit is. Persze az országot, ha elveszne az útlevelünk nem hagyhatjuk el vele, de egy magyar követségen mégis egyszerűbben igazolhatjuk magunkat.

+1: Évek múlva, mikor előkerül egy-egy régi útlevél, lehet benne nézegetni a pecséteket, és visszaemlékezni az útra 🙂

Összességében tehát azt gondolom, hogy az útlevélre igen is szükség van, akár annak is, aki nem is utazik külföldre, de ha valaki külföldi nyaralást tervez, annak mindenképpen érdemes kiváltani az útlevelet is!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük