Intravel

Budapest rejtett csodája: A járdakiállítás

Sokszor nemhogy Magyarországot, még lakóvárosunkat sem kell elhagyni ahhoz, hogy igazi kis csodákra bukkanjunk. Budapesten sétálgatva teljesen véletlenül botlottunk bele (szinte szó szerint 🙂 ) a járdakiállításba. Most biztos arra gondoltok, hogy valamit szívunk, pedig a járdakiállítás egy valóban létező dolog!

DSC_0073Íme a járdakiállítás egy részlete

Hivatalos neve persze nem ez, hanem “Útburkolat Bemutató” és a Népligetben található. 2004-ben készült el, de azóta sem lett a főváros világraszóló nevezetessége. Ebben bizonyára szerepet játszik, hogy a nem túl jó hírű Népliget egy kissé félreeső részén fekszik. Nappal azonban kiváló program lehet a pénzszűkében lévő turistáknak a járdakiállítás.

DSC_0067Az egész nem túl nagy, kb. 10 méter hosszú.

A koncepció egyszerű volt: A Magyarországon jellegzetesen előforduló útburkolati elemekből egy-egy nagyjából fél méter széles csíkot leraktak egy egyébként kb. 1,5 méter széles út helyére.

DSC_0090Az egyik csík a sok közül.

A kiállítás a kis kockakövekkel kezdődik, megtalálható benne a tipikus gránit kockakő, a keramit, mely ma már egyre kevesebb magyarországi utat fed. Az ilyen közönséges elemek után jönnek a középkori hangulatot megidéző össze-vissza kövek, melyeket nyilván a történelmi belvárosok helyreállításakor használnak.

DSC_0091Óvárosi hangulatba jöhetünk ezen a fél méteren.

A kiállítás vége (vagy másik irányból nézve eleje) fele kicsit mintha elkezdett volna elfogyni a lelkesedés. Az addig szép szabályos sávok helyett a különböző elemek kesze-kusza össze-visszaságba mennek  át, különböző széles sávok váltják egymást, sőt sokszor a sávon belül is különböző elemek  találhatóak!

DSC_0084Itt már kicsit átláthatatlanabb a helyzet, a félméteres blokkba két féle elem is került, ráadásul a jobb felső sarokban valami piros kő is van, ami meg egyáltalán nem passzol ide.

A vége felé már egészen sokkoló gondatlanságnak lehetünk tanúi. Az még csak-csak elfér, hogy egy sárga kaviccsal szórt sáv is van (végül is ez is egyfajta útburkolás), de hogy ennek szélére beraktak egy sor szegélykövet (!), az már mindennek a netovábbja, hiszen annak a szegélykő-kiállításon lenne a helye! 😉

DSC_0083A sárga kaviccsal felszórt szakasz, és a szegélykő.

A kiállítás végül néhány ad hoc kővel zárul, melyek közül kettőbe belevésték, hogy mi is ez tulajdonképen, és kik, mikor készítették.

DSC_0065Itt megismerhetjük a készítőket.

A fentiektől függetlenül remek szórakozás a járdakiállítás! Érdemes többször végigjárni az egészet, mindkét irányból megcsodálni az egyes típusokat! Nézni a keramit sárga ragyogását, ahogy szinte világít a szürke gránitkockák között! A márványlapok elkoptathatatlan báját szemlélni a lemenő nap fényében! Rácsodálkozni a magyarok nagy kedvencének, a viacolornak varázslatos geometriájára!

DSC_0063A 90-es és a 2000-es évek nagy kedvence, a viacolor, sem maradhatott ki.

Többször végigsétálva, megfelelően vékony talpú cipőben tapinthatóvá válik a különbség az egyes típusok között. Az ember legszívesebben levenné a cipőjét, és mezítláb esne neki kiállítás végigjárásának. Ezt azért nem ajánljuk, bár jó lenne ennyiféle felületen tapodni.

DSC_0095A keramitos szakasz.

A bemutatónak van azért egy-két gyenge pontja, ezekről sem szabad megfeledkezni. Egyrészt látszik, hogy nem nagyon tartják karban, így a széleit már elkezdte benőni a fű. Ez egy-két ritkább elem élvezhetőségét rontja, a második félben, ahol már nem mindegyik elem tesz ki egész csíkot, van, hogy nem látunk rendesen egy típust.

DSC_0082A föld, és a növényzet egyre jobban ellepi a kiállítást (ezt a többi képen is megfigyelhetitek).

A bemutatót nem aktualizálják. 2004-ben rakták le, és azért az azóta eltelt 13 évben volt egy-két új útburkolati elem, ami nagy karriert futott be hazánkban, és emiatt megérdemelne egy csíkot itt a Népligetben. Ilyen például a Kálvin-téren is használt K-kő, amelynek itt nyoma sincs.

DSC_0089Ez a kis fehér kő nekem nem is merős, ti hol találkoztatok vele?

A koncepció sem teljesen tiszta, hiszen nem derül ki, hogy autóutak, vagy járdák burkolóelemeit óhajtották-e kitenni. Mi a járdákra gyanakszunk, de van egy-két gyanúsan autó-utas burkolati elem is sorban (ugyanakkor több tipikus autóút-burkolat hiányzik).

DSC_0088A gránit kockakő inkább autóutakról lehet ismerős.

A kiállítás kis területe, és alacsony látogatottsága miatt sajnos nincs túl sok szolgáltatás, amit a látogatók igénybe vehetnének. Van kirakva egy kuka, a bátrabbak esetleg elmehetnek wc-re egy közeli bokorba, de se egy büfé, se egy kiülős hely nem tartozik a kiállításhoz, így nehéz igazán sokat elidőzni itt.

DSC_0086A kiállítás szolgáltatásai egy képen: A kuka, és az esetleg wc-nek használható bokor (ez utóbbit nem ajánljuk!).

Vannak viszont egyértelmű pozitívumai is a helynek, ezeket is fontosnak tartjuk hangsúlyozni. A kiállítás ingyenesen megtekinthető, és ez nagy szó. A másik fontos dolog, amiért megéri ide eljönni, hogy másnap elmesélheted a barátaidnak, munkatársaknak vagy a családnak, hogy egy járdakiállításon voltál. Eleinte el se fogják hinni, hogy ilyen létezik.

DSC_0097A kiállítás egyik végén pici kockakövek vannak. Vigyázat! Az aszfaltozott járda már nem a kiállítás része!

Az egyébként nem túl attraktív Népligetet legalább egy kicsit feldobja ez a bemutató. Azt a körülbelül 5-10 percet mindenképpen megéri rászánni, amíg az ember A-tól Z-ig végigtanulmányozza az egészet.

DSC_0096Zárjuk ezzel a szép fehér lappal a képek sorát.

Azoknak különösen jó időtöltés lehet, akiknek egyébként is dolguk van a Népligetnél (busszal utazók, Fradi-szurkolók), de esetleg túl korán értek ki, és nem tudják mivel üssék el az időt.

Itt találhatjátok meg a kiállítást, ha ti is megnéznétek:
hol

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

5 gondolatok ezen: “Budapest rejtett csodája: A járdakiállítás

  1. Tekla

    Nagyon érdekes írás. Ki gondolta volna, hogy ilyen apró kis csodák rejtőznek a Népligetnél. Köszi, hogy bemutattátok. 🙂

  2. Pingback: 4X4 érdekesség a 4-es metróról. - Intravel

  3. Pingback: Egy kellemes meglepetés: Zombor - Intravel

  4. Gergő

    Ez nagyon érdekes látszik,hogy nem kell külfödre menni ahhoz ,hogy szépségekre vagy ilyen érdekességekre bukkanjuk mint a “járdakiállítás” köszönöm nektek ,hogy kinyitottátok a szememet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük