Intravel

Bender

Bender a Moldova keleti részén található szakadár, Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság ( egyéb nevei: Transznisztria, Pridnyesztrovje, PMR, a cikkben a továbbiakban PMR-ként fogok hivatkozni rá) második legnagyobb városa. Aránylag kevesen ismerik, de ez ugye egész Moldovára igaz 🙂 . Viszont a legtöbb ember, aki elutazik Moldovába az a PMR-be is ellátogat, Kisinyovból a PMR fővárosa, Tiraszpol felé pedig pont útba esik Bender. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is érdemes pár órára megállni a kb. Szolnok méretű városban.

DSC_1304

A “világhírű” benderi vár fala.

A PMR-be a legtöbben az egykori Szovjetunió hangulata miatt utaznak, sokak szerint az egész ország nem más, mint félmillió ember, akik szovjetuniósat játszanak. Ebben aztán a turisztikával foglalkozók is meglátták a piaci rést, és igyekeznek úgy eladni az “országot”, hogy itt aztán 30 évet visszarepülhet a látogató az időben, és belecsöppenhet a szovjet mindennapokba. Nos ez ma már azért elég messze áll a valóságtól, vannak persze olyan dolgok, amik nem változtak az elmúlt 30 évben ( a sarló-kalapácsos címer és zászló, a parlament előtti Lenin-szobor stb.).

S6301882

Lenin-szobor Bender egyik parkjában.

Viszont a mindennapi élet azért már itt is inkább a poszt-szovjet, kelet-európai vadkapitalizmus jegyében zajlik. A boltok tele vannak áruval, rengeteg márka elérhető, az emberek okostelefonokat nyomkodnak az utcán, a legtöbb autó ma már nyugati márkájú, a határon a határőr egész jól beszél angolul és Tiraszpolban nem kell túl sokat keresni, ha pl. pizzát szeretnénk enni. Aki tehát a 80-as évek Szovjetuniójára kíváncsi, az legfeljebb az akkori kor árnyékát láthatja ma a PMR-ben, valódi időutazásra senki se számítson.

uj2

Benderi utcakép: Ma már itt is a nyugati márkák dominálnak. Az autókon a PMR saját rendszámtáblái láthatók. A PMR-es rendszámot hivatalosan csak Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország, Abházia és Dél-Oszétia fogadja el, tehát ilyen autóval csak ezekre a területekre lehet utazni. A gyakorlatban azért Moldovában is bőven látni PMR-es rendszámú autókat. Ezen kívül viszont máshova nem érvényesek ezek a rendszámok, tehát pl. Budapesten aligha találkozhattok velük.

Ezek után talán nem meglepő, hogy Bender (szerintem) legérdekesebb látnivalója a középkori vár. A Benderi-vár csak pár éve látogatható, előtte katonai terület volt. A várat Mimar Sinan oszmán-török építész tervezte az 1500-as évek közepén. A vár a Dnyeszter egyik kanyarulatánál fekszik, nem messze a Tiraszpol felé vezető út és vasút hídjától.

20170607_104410

A vár.

A várat nagyon szépen felújították, mielőtt megnyitották volna a turisták előtt. Az udvar nagyrészt üres (a várakban megszokott íjászkodás és lovaglási lehetőség itt is van), persze egy-két ágyú azért ki van állítva, ezeken kívül egy kisebb épület áll csak az egyik sarokban. Ebben kapott helyett a vár és a város történetét bemutató múzeum. A feliratok orosz mellett angol nyelven is olvashatók, látszik, hogy a nyugati turistákra is gondoltak.

DSC_1317

A kietlen várudvar, hátul a múzeumnak helyet adó épület.

A falakra is fel lehet mászni, de az igazán jó kilátás a vártornyokból nyílik a környékre. A Dnyeszter-kanyarulata, a Benderi-híd és Bender látképe tárul a szemünk elé. A síkvidéken ez a kb. 2-3 emeletnyi magasság is bőven elég környék belátására. A toronyból átláthatunk a szomszédos katonai bázisba is (ennek része volt régebben a vár is), mely a mai napig működik. Ez is mutatja, hogy a szovjetes virtus azért már itt is eléggé leáldozóban van: A Szovjetunióban soha nem engedtek volna olyan kilátót építeni, amiről külföldi turisták katonai bázisok területére láthatnak be.

20170607_111330

Kilátás Bender központja felé. Az Alexander Nevszkij templom, körülötte pedig a katonai bázis. Az egyik tetőn a katonák épp valamilyen javítási munkát végeznek. 

A vár megközelítése kissé trükkös, ugyanis a logikus, belváros felőli irányból a katonai bázis miatt nem lehet bejutni (jó azért az még mindig sok, hogy idegenek mászkáljanak át egy laktanyán, de ez szerintem Magyarországon sem férne bele). E miatt tehát hátulról kell közelíteni a várat. A legegyszerűbben a belvárosból az 1,5 és 5A jelű trolibuszokkal 1-2 megállót utazva lehet eljutni a bejárathoz, leszállni az “AZSz” megállónál kell. Innen már táblák mutatják az utat az erődhöz, ami nem is hátrány, mert egy autógyár teherportáján keresztül lehet bejutni, amire az ember nem annyira gondol, ha egy középkori várat keres.

20170607_101826

Ez a várhoz vezető bejárat…jobb oldalt a tábla orosz és angol nyelven igazítja útba a látogatókat.

De a lényeg, hogy a táblák egyértelműen, angolul is mutatják az utat. A teherportán egy irodában lehet megvenni a jegyet. Normális ablak nincs, csak bemegyünk egy irodába, megállunk az egyik íróasztal előtt, és a nénitől megvesszük a jegyet, ami fejenként 25 PMR-rubelbe (kb, 1,5 euró, azaz jó 500Ft) kerül. Innen egy néhol aszfaltnyomokat tartalmazó földúton kell még egy jó fél kilométert sétálni.

20170607_102514

Igen, ez az út vezet Bender legszebb, és legnépszerűbb turisztikai célpontjához…

Senki ne ijedjen meg, az erőd egészen az utolsó pillanatig rejtegeti magát, kietlen vasbeton gyárcsarnokok és garázsok között vezet utunk. A távolból kalapálás, és gépek zúgása hallatszik, a PMR gazdasága szó szerint dübörög :). Aztán egyszer csak ott a vár, teljes pompájában! Én azt mondom, hogy megéri a sétát, és belépőt, nem olyan szép talán, mint az ukrajnai Kamjanec-Pogyilszkij vára, de ha már valaki ellátogat Benderbe, kár lenne kihagyni.

DSC_1297

Végre előbukkan a vár!

A vár előtt híres fejedelmek, bárók, hadvezérek szobrai vannak felállítva. Köztük megtalálhatjuk a híres Münchhausen bárót, aki az orosz-török háborúk idején az oroszok oldalán harcolva maga is megfordult Benderben. Később ezen háború eseményeit mesélte el oly nagyot mondóan, hogy az megihlette Rudolf Erich Raspe német írót, aki megalkotta a fiktív Münchhausen-bárót, aki hihetetlen kalandokról számol be történeteiben.

DSC_1300

Münchhausen szobra.

Ha végeztünk az erőddel, akkor érdemes ismét trolira szállni, hogy visszatérjünk a belvárosba, ebbe az irányba az 1-es vagy a 4-es trolit lehet igénybe venni. A város központjában érdemes egy sétát tenni a piacon, ha még nem voltatok poszt-szovjet ország városi piacán, de ha már több ilyet láttatok, akkor nagy újdonságra nem érdemes számítani.

20170607_100348

A trolin még átélhetünk némi szovjet-nosztalgiát…

Bender központi útja a Lenin-út, itt érdemes egy sétát tenni a Szuvorov-úttól a vasútállomásig. Rögtön az út eleje egy nagy térré szélesedik, itt található a városháza. Pár évvel ezelőttig az épületet eredeti, golyó-szaggatta állapotában hagyták meg. Gyanítom, hogy ez egyfajta emlékezés volt a Dnyesztermenti-háborúra (1991-1993), mert a többi épület a városban már nem viselt ilyen sebeket, de az is lehet, hogy csak nem volt pénz. Mára a városháza is fel van újítva, így a lassan 30 évvel ezelőtti háború nyomai szinte már egyáltalán nem látszanak az országon.S6301900

A városháza 2011-ben, még golyónyomokkal…

20170607_095639

…és felújítva 2017-ben.

A következő említésre méltó épület a tagadhatatlanul 50-es évekbeli Gorkij-mozi. Ma is működik, így ha egy híres, hollywoddi filmet orosz szinkronnal szeretnétek megnézni, itt a lehetőség :). A mozival szemben Lenin szobra áll egy park közepén. Szintén nem egy nagy szám, ha valaki már sok ilyet látott Ukrajnában (régebben), Belaruszban, Oroszországban vagy épp Komrat-ban.

S6301881

Ma már a Gorkij-moziban is főleg hollywoodi filmeket adnak.

A mozitól már csak két utcányira van sétánk vége, Bender-1 vasútállomás (van Bender-2, sőt Bender-3 is). Az állomás épülete szintén szép példája az 50-es évek szovjet építészetének. Ma már sajnos nincs utasforgalom az állomáson, és teherforgalom is alig (ennek oka a Moldova és a PMR közötti nem épp baráti viszony), ennek ellenére be lehet menni az épületbe, ugyanis a jegypénztár a mai napig működik.

S6301888

Az egykor szebb napokat látott Bender-1 vasútállomás.

Ezek lennének Bender főbb látnivalói, persze akad még egy-egy emlékmű a város különböző részein, de ezek nem feltétlenül érnek annyit, hogy az ember keresgesse őket. A legtöbben Bendert Tiraszpol megtekintésével kötik össze, ami érthető, a PMR két legnagyobb, és talán legérdekesebb városa alig 10km-re van egymástól. Én azt ajánlom, hogy Kisinyovból korán reggel induljatok el egy marsrutkával (busszal), és gyertek el Benderig. Kisinyovban a benderi és tiraszpoli járatok a Gara Centru-ról indulnak.

20170607_084042

Bender buszállomása.

Benderből Tiraszpolba is lehet busszal tovább utazni, de én ajánlom, hogy inkább a két várost összekötő városközi trolibusszal utazzatok, az sokkal autentikusabb élmény! Benderben az összes troli végállomása a Szergej Lazo utca a belvárosban, könnyű lesz megtalálni, mert egy rövid kis utca, amiben rengeteg troli parkol (ha egyébként korábban kimentetek az erődbe, akkor már ismeritek is a helyet). Innen a 19 és a 19A trolibuszok indulnak Tiraszpolba 12-15 percenként. Mindegy melyikre szálltok, a különbség a tiraszpoli vonalvezetésben van, de a két vonal között kb. 2 utca van, így lényegi különbség nincs, mindkettő Tiraszpol belvárosába visz.

20170607_130731

A Szergej Lazo utcában lévő trolivégállomást nehéz eltéveszteni 🙂

Tiraszpol felé utazva még egy érdekesség mellett vezet az út, ez a benderi hídfő. Míg a PMR nagyja a Dnyesztertől keletre található, addig Bender a Dnyeszter nyugati oldalán fekszik. A város ezért stratégiai fontosságú a PMR-nek, így az itteni hidat a mai napig komoly katonai jelenléttel védik. Persze hivatalosan a hídfőnél állomásozó katonák nem a PMR-t védik, hanem orosz “békefenntartók”, de azért ne legyenek kétségeink a felől, hogy egy esetleg kiújuló konfliktus esetén kinek az oldalán tartanák fenn a békét a derék orosz katonák.

S6301873

A benderi hídfőnél állomásozó orosz békefenntartók. 

A közúti hídról jól látszik a szomszédos vasúti híd is, melynek két acélszerkezetéből az egyiket a PMR-zászlójának színeire festettek, a másikat pedig az orosz trikolór díszíti. Csak arra az esetre, ha valakinek kétségei lennének a helyi politika irányultságát illetően :).

uj

A bender vasúti híd a PMR- és az orosz zászló színeiben pompázik.

Ez lett volna hát Bender, a PMR egyetlen nyugati-parti nagyvárosa. Talán nem a legizgalmasabb hely, de szerintem Tiraszpol fele egy 2-3 órára érdemes megállni itt is. Rövidesen egy másik cikkben Tiraszpolról is olvashattok majd részletesen.

DSC_1310

Hadvezérek a benderi vár előtt.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

2 gondolatok ezen: “Bender

  1. Pingback: Kisinyovi Közlekedési Kisokos - Intravel

  2. Pingback: Ohrid, egy hely, ahova mindig vissza fogsz vágyni - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük