Intravel

Az éjszakai buszozás viszontagságairól – tippek, hogy könnyebben teljen az éjjel

Utazás során a szállásköltségek jelentős mértékben megemelik az úthoz kapcsolódó kiadásainkat. A vendégéjszakák eltöltésére az ingyenes kanapészörftől kezdve, az olcsó hosteleken át a nívósabb szállodák kínálatáig széles skáláról választhatunk. De mit tehetünk akkor, ha lehetőségünk van olcsó repülő-, busz- vagy vonatjegy megvásárlására, ám a szállás kifizetése már a kelleténél jobban megterhelné pénztárcánkat? Aranyszabály: az utazást vissza nem mondjuk, csak megokosítjuk. Válasszunk éjjeli járatot, megfelelő kispárnát, és másnap reggel keressünk egy jó kávézót!

Sokan vannak, akik irtóznak a buszon éjszakázástól, ami egyáltalán nem oktalan siránkozás. Az éjszakai buszozás valóban olyan, mint egy átmulatott éjjel után a másnaposságtól kínlódva fogadkozni, hogy soha többé nem iszunk egyetlen korty alkoholt sem. Aztán persze iszunk, majd fogadkozunk, majd ismét iszunk. Én már többször megfogadtam, hogy soha többé nem utazom éjszakai busszal, azután megint ott találom a kis pokrócom alatt magamat az ülésre felcsomagolva az utastér félhomályában.

Út közben láthatod.

Nappal még könnyen eltöltjük az időt nézelődéssel. Bár érdemesebb inkább oldalra kitekinteni, nem előrefelé. 🙂

A busszal utazás kihívás faktora éjjel tapasztalható meg legmarkánsabban a kinti sötétség és a benti unalom következményeként. Minden valós negatívuma ellenére mégis szeretném bemutatni nektek, miért érdemes ezt az utazási formát választanotok, mire készüljetek fel, ha már elszántátok magatokat és rövidesen egy pokróc alatt feszengtek az utastér félhomályában…

(Vigyázat: az írás helyenként kognitív disszonanciát és iróniát tartalmaz).

Testi tünetek

Egy buszon eltöltött éjjel alatt rendre megfájdul a nyakunk, hátunk, lábunk és minden más olyan testrészünk, amiről talán korábban nem is tudtunk. Testünk minduntalan lázad a kényelmetlen körülmények ellen: minden átaludt 30 percre jut egy-egy ébren töltött félóra, amikor is komolyan elgondolkodunk azon, vajon megéri-e bevállalni ezeket a purgatóriumi körülményeket éjszakára.

„Lámpaoltás” után a buszunk komfort fokozatától függően lehetőségünk van az előttünk lévő háttámlán felszerelt kijelzőn filmet nézni, vagy csak zenét hallgatni. Ha ilyen nincs előttünk, akkor esetleg a közös plafonra szerelt kistévén élvezhetjük végig ugyanazt a filmet végtelenítve. (Egy Velencébe tartó éjszakai buszozásunk alkalmával mi körülbelül négy-öt nyelven élhettük át többször is a buszon utazás szabályait bemutató kilencvenes években készült kisfilmet, ami megfelelő humorérzékkel kezelve a dolgot egészen szórakoztató volt.) Amennyiben se a háttámlán, se a plafonon fellógatva nem találunk nézhető alkalmatosságot, még mindig elő vehetjük és nyomkodhatjuk okostelefonunkat. Ha az sincs nálunk vagy lemerült, akkor maradnak a gondolataink.

Egy idő után természetesen érezzük az alvás szükségszerűségét. Ilyenkor kezdődik az igazi kaland: kitámasztani úgy a testünket, hogy egy-egy éles kanyar után se zuhanjunk le az ülésről és a testünk vérkeringését se állítsuk le veszélyes mértékben. A vérkeringés megfelelő biztosítása kulcsfontosságú, ugyanakkor teljes mértékben lehetetlen is buszon alvás közben. Igyekezzünk olyan pózt találni, amelyben nyakunkat kitámasztva pihentethetjük.

Az útinyakpárnákkal nincs jó tapasztalatom, de egy saját kispárna segítségével vagy akár egy puha pulcsit megfelelően meghajtogatva nagyjából kényelmesen megtámaszthatjuk nyakunkat, fejünket.

A pokrócos példát nem véletlenül hoztam fel korábban. Az alvást számomra mindig nagymértékben megkönnyíti, ha van nálam egy vékonyabb saját pokróc, amit magamra teríthetek az éjjel. A buszokon sok esetben nem találják el a légkondicionáló megfelelő beállítását, így többségében hűvös az éjszaka, ezért érdemes felkészülni valamilyen melegebb ruhadarabbal, lányoknak nagykendővel vagy pokróccal.

Többször utaztunk már a Polski busszal. Olcsó és hatékony.

Többször utaztunk már a PolskiBus-szal. Olcsó és hatékony busztársaság.

Busz, a spirituális utazás

Ne lepődjünk meg a jelenségen, de az előttünk ülő rendszerint sokkal jobb alvó nálunk – a legszebb álmát persze csak akkor éri el, ha kellemesen az arcunkba tolja ülésének háttámláját. Ilyenkor félhangos sóhaj hagyja el ajkainkat, majd belenyugszunk a gondolatba, hogy legalább neki legyen jó. Kerüljük a konfliktust! Ne ébresszük fel és kezdjünk el vitatkozni arról, hogy számunkra kellemetlen ennyire intim közelségbe kerülni az ülésével! Jobb a békesség!

Első spirituális lépcsőfok: a buszozás empátiára és elfogadásra nevel!

Apránként belenyugszunk, hogy itt bizony össze vagyunk zárva 30-40 idegennel, akik szuszognak, sutyorognak, terpeszkednek, léteznek hozzánk zavaróan közel. Ahogy egyre jobban elfogadjuk a helyzetet, az elalvás is egyre könnyebbé válik.

Hirtelen arra ijedünk fel, hogy aludtunk. Sajnos csak múlt időben, mivel ismét ébren vagyunk. Az ébredésnek számtalan oka lehetett az izommerevségtől, egy éles kanyaron át, a mellettünk ülő szájszagáig. Jusson eszünkbe, hogy itt most elfogadást tanulunk. Próbálkozzunk ismét egy kényelmes testhelyzet felvételével és az elalvással.

Úti felszerelés a Eurolines kínálatából.

Út közben is vásárolhatunk éjszakai kellékeket, de a legjobb ha a saját holmijainkat visszük magunkkal. Forrás: elines.cz

Ha nem sikerül elaludnunk, újabb nehézséggel találjuk szembe magunkat. Elkezdünk mérgelődni a helyzeten. „Miért bőr ez az ülés, amiről ezáltal lecsúszunk, bezzeg ha plüss lenne, akkor legalább adna egy minimális tapadást.”- mérgelődünk magunkban. Az üléshuzatról elsőre nem gondolnánk, de valóban egy problémás pont. Bőr ülésen sokkal nehezebb aludni, mivel könnyebb lecsúszni róla, főleg, ha valaki hozzám hasonlóan csak 160 cm.

Második spirituális lépcsőfok: Dühkezelés és még több elfogadás!

Amennyiben hajlamosak vagyunk az elégedetlenkedésre és morcoskodásra, az éjszakai buszozás kiváló alkalom, hogy önuralmat gyakoroljunk. A buszon nem lehet nyafogni, miközben körülöttünk alszanak. Nem lehet valamilyen cinikus megjegyzéssel kiadni a mérgünket, ezért át kell transzformálnunk. A dolog pozitív oldalára kell figyelnünk: reggelre egy klassz helyen leszünk, ahová nagyon vágyakozunk és mindez nagyon jó lesz.

Harmadik spirituális lépcsőfok: Az élet napos oldalára figyelés!

A buszon alvás egy eszköz, amellyel olcsón eljuthatunk egy olyan helyre, ahol azt a pénzt, amit a szálláson megspóroltunk elkölthetjük belépőjegyekre, kiadósabb ebédre vagy szuvenírre, amennyiben erre van igényünk. Amikor elkezdjük látni a megérkezés utáni másnap csodáit a fejünkben, sokkal könnyebb lesz átvészelni az éjszaka megpróbáltatásait.

Másnap reggel megérkezünk. A leszállás felett érzett mámor keveredik a kialvatlanság okozta tompasággal, amely elegyből végül megszületik a hála érzése. Hála, amiért végre kiegyenesíthetjük végtagjainkat és beleszippanthatunk a hely friss vagy kevésbé friss, de levegőjébe.

Negyedik spirituális lépcsőfok: Hála!

A magam részéről az éjszakai buszos utazást kihívásként próbálom felfogni. Sokszor bosszankodom, de éjszakai busz nélkül sok szép városról és élményről lemaradtam volna, ezért próbálom magam a pozitívumokra kondicionálni.

Összegzésként egy csekklista az útra, amit átnézhetsz indulás előtt.

  • Irataid és a jegyeid mindig legyenek számodra könnyen elérhető helyen. Ne felszálláskor kelljen keresgélni.
  • Egy kisebb kézitáska, amiben az értékeid vannak, ezt tartsd mindig magad mellett.
  • Ha van okostelefonod, tableted, akkor ezeket feltétlenül töltsd fel az út előtt. Segítenek a haszontalan idő eltöltésében, ha éppen nem tudsz aludni.
  • Egy vékonyabb pokróc, vagy lányoknak egy nagyobb kendő betakarózáshoz.
  • Szemmaszk, füldugó, hogy a kizárhasd a külső zavaró tényezőket, amikor alszol.
  • A frissítő kendő is jó szolgálatot tesz útközben, legyen nálad egy kisebb csomaggal.
  • A nyak kitámasztására egy puha anyagú pulcsi, vagy egy kicsi utazós párna. Előfordul, hogy párnát a buszon is tudsz venni, de valószínűleg egy kisebb vagyont kérnek majd érte. Nyakpárnából érdemes lehet drágábbat venni. Az olcsóval nekem nem volt jó tapasztalatom.
  • Kis üveg víz vagy tea elérhető közelségben. Jól jön, ha éjjel megszomjaznál.
  • Csomagolj magadnak szendvicset, vagy valamilyen más nassolni valót az útra. Biztos, hogy meg fogsz éhezni egy többórás út alatt. Ha szimpatikusak az utastársaid, akkor meg is kínálhatod őket – örülni fognak.
  • Egy utazós tracklist összeállítása. Hajnalban csodás zenére figyelni, ahogy ébredezik a világ odakint.
Grúz táj reggel.

Kit érdekel az éjjel, ha ez a látvány fogadja reggel? Grúzia ébredezik.

 • Megérkezést követően egy jó kávé vagy tea elfogyasztása egy kellemes helyen feledteti az éjjel viszontagságait. Keressetek egy kedves kis helyet a környéken.
 • Végtelen türelem és elfogadás!

Az éjszakai buszozást tehát azoknak ajánljuk elsősorban, akik szeretnének a szállásköltségeiken spórolni, ugyanakkor vállalják, hogy kicsit kényelmetlenebb körülmények között jutnak el a kiválasztott célállomásig.

A buszozásnál jóval élvezetesebb utazási formának tartom a vonatozást, ami számtalan tekintetben közelebb áll hozzám, illetve kényelmesebb és szerintem romantikusabb is. A rövidesen megjelenő éjszakai vonatozásról szóló írásomban az eddigi vonaton töltött éjszakáimról szeretnék mesélni nektek és megosztani néhány kulisszatitkot, hogyan készüljetek fel egy ilyen éjszakai útra.

Remélem, hasznosnak találtátok a fenti tippeket. Nemsokára újra találkozunk!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

8 gondolatok ezen: “Az éjszakai buszozás viszontagságairól – tippek, hogy könnyebben teljen az éjjel

 1. Pingback: Isztambul busszal és vonattal - Intravel

 2. Sztbeni

  Képzeld el, hogy nekem milyen az éjszakai buszozás a 195 centimmel :D. 2-3 óra után már rendesen fáj a lábam. Amúgy a cikkben említett Polskibus nagyon jó, bejártam vele Lengyelországot, és igazi élmény volt a volán buszok után 😀

  1. kr.agota

   Azt hiszem, neked a masik veglet miatt kellemetlen a buszozas. Szoktam mondogatni, hogy 175-180 centis emberekre terveztek ezt a vilagot a jelek szerint. 🙂 A Polskibus tenyleg jo. Emellett sokszor tenyleg buszon alvassal lehet erezheto mertekben sporolni, ugyhogy olykor megeri bevallalni.

 3. Pingback: Éjszaka a vonaton - tippek, hogy könnyebben teljen az éjjel - Intravel

 4. Pingback: A buszállomás trükk, avagy busz-menetrendek kelet-Európában - Intravel

 5. Pingback: Busszal nyaralni? - Intravel

 6. Pingback: Szárazföldön a Kaukázusba - Intravel

 7. Pingback: Párizs egy nap alatt - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük