Intravel

A buszállomás trükk, avagy busz-menetrendek kelet-Európában

Mai posztom célja, hogy megkönnyítsem a kelet-európai országokba utazók dolgát, amennyiben busszal szeretnének utazni. Sokan ugyanis nem találnak használható busz-menetrendet erre a térségre, ennek azonban nem az az oka, hogy ilyen nincs, hanem az hogy az emberek nem tudják, hogy hol keressék őket (sokáig én magam sem tudtam :)).

A legtöbb ember, akárcsak korábban én, nyugat-európai illetve magyarországi tapasztalatai alapján próbál valamiféle busztársaságot találni, és annak a honlapjára eljutni. Ez teljesen logikus elgondolás, hiszen mondjuk a PolskiBus menetrendjeit, árait a PolskiBus honlapján találjuk meg. Ez néhány kelet-európai országban is működhet (pl.: Szerbiában vagy Bulgáriában), de sokszor kudarccal végződik ez a próbálkozás.

Többször utaztunk már a Polski busszal. Olcsó és hatékony.A lengyel PolskiBus járatait saját honlapján találhatjuk meg.

A megoldás, hogy nem busztársaságot, hanem buszállomást keresünk. A legtöbb buszállomást üzemeltető állami szervezetnek van honlapja, és ezen fent vannak az adott buszállomásról induló járatok menetrendjei. Ez sem általános arany-szabály, de sok esetben működhet, egy próbát mindenképpen megér.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány buszállomás-üzemeltető honlapját, és ezekhez egy-két szóban leírom, hogy hogyan találjátok meg a menetrendeket:

Szerbia, Belgrád

http://www.bas.rs/

Szerbiában több nagy busztársaságnak is van honlapja, ám ezek csak az adott társaság járatait mutatják. Ezen az oldalon minden társaság járata fent van, persze hátránya, hogy csak Belgrádból induló, vagy oda érkező buszokat lehet keresni, így pl. egy Szabadka-Zenta járat kiderítésére teljesen alkalmatlan. A honlapon angolul is lehet keresni, így nyelvi gondokkal nem kell küzdeni.

Moldova

Moldovában alapvetően két honlapból tudunk dolgozni. Az egyik a http://www.autogara.md/ . Ez az összes moldovai buszállomást összefogja, kivéve a kisinyovi Gara de Nord-ot (a szintén kisinyovi Gara Centru, Gara de Sud és Gara Suburban viszont elérhető róla). Az “Orarul Curselor” menüpontnál egy klasszikus menetrendi kereső jön elő, be kell írnunk, hogy honnan hova mennénk, és már adja is ki a járatokat. Az “Orarul din Filiale” menüpont alatt ki kell választanunk, hogy melyik buszállomás érdekel minket, majd a kis “Go” gombra kattintva meg is kapjuk az adott buszállomást érintő összes járatot. Az egyes járatokra rá is lehet kattintani így azok részletes útvonala és menetrendje jön elő, sőt, a menetrend mellett azt is megtudhatjuk, hogy a busszal utazva az egyes megállókig mennyit kell fizetni a jegyért.

S6301731

A kisinyovi központi buszállomás (Gara Centru) csarnoka, az innen induló buszok menetrendjével. 

Mint azt fent is említettem, külön honlapja van a kisinyovi Gara de Nordnak, ez a http://www.garanord.md/ domainen érhető el. Itt a fenti listából az “Orarul Rutelor” menüt kell kiválasztani, majd be kell írni a kívánt célpontot, majd rányomni a “Cauta” gombra. Ez után az oldal kilistázza a keresésnek megfelelő találatokat. Ezek közül bármelyikre rákattintva meg is jelenik az adott irányba közlekedő összes busz. Itt egy-egy konkrét járatra kattintva nem a menetrend, hanem a szabad helyek száma tudható meg. A jegy árát viszont itt is megtudhatjuk.

Pridnyesztrovje (PMR esetleg helytelenül Transznisztria)

Bár hivatalosan Moldova része, gyakorlatilag külön országként működik Pridnyesztrovje, így természetesen külön honlapja van a helyi buszállomás-üzemeltetőnek. A http://www.avpmr.com/ címen elérhető honlap bizony már megdolgoztatja az embert, ez ugyanis csak oroszul érhető el. Ide már kell a cirill betűk ismerete. A menetrendet a “Passzazsiram/Raszpiszanije” (пассажирам/расписание) menüpont alatt lehet elérni. Itt még ki kell választani a kívánt buszállomást és dátumot, majd rá kell kattintani az “Iszkaty” (искать) gombra, és már meg is jelenik az összes busz, mely az adott napon, az adott buszállomásról indul.

Ukrajna

Ukrajnában nagyon jó a vonatközlekedés, így nem javaslom a buszozgatást, de ha mégis szükségetek lenne, akkor a http://bus.com.ua/ oldalon tudtok busz-menetrendeket keresni egész Ukrajnára. Itt is meg kell barátkozni a cirill betűkkel. Angolul is elérhető viszont a http://ticket.bus.com.ua/ oldal, ahol elméletileg on-line jegyet is lehet venni ukrán buszjáratokra. Ezt a szolgáltatást még soha nem próbáltam, így nem tudom, hogy hogyan, és mennyire megbízhatóan működik (ha esetleg te már próbáltad, kérlek oszd meg tapasztalataidat itt, kommentben!). A menetrend mellett az árakat is megtudhatjuk erről az oldalról. A buszok egyébként általában 2-3-szor annyiba kerülnek, mint a vonatok, így én Ukrajnában továbbra is a vonatot javasolom.

Munkácsig közlekedő busz Csapon

Munkácsig közlekedő busz Csapon.

Montenegró, Podgorica

Podgorica buszállomásának honlapja a http://www.busterminal.me/ oldalon érhető el. Az oldal átállítható angolra, így talán egy picit könnyebb használni. Itt nem csak Podgoricát érintő járatokat lehet keresni, hanem egész Montenegróra működik. A jegyeket akár on-line meg is lehet vásárolni.

DSCF8218A podgoricai buszállomás

Belarusz

Bár felteszem nem érint tömegeket, de ha valakit mégis érdekelne, akkor Belaruszon belüli utazáshoz a https://ticketbus.by/ honlapot érdemes igénybe venni. Az oldal csak orosz nyelven, cirill betűkkel használható, így mindenképpen érdemes legalább az alap fogalmakkal tisztában lenni, és persze ismerni a cirill betűket. Ha megadtuk, hogy honnan hova mennénk, és melyik napon, akkor a rendszer kidobja a szóba jöhető járatokat. Az indulási és érkezési időn kívül megmutatja az árakat is. Elméletileg jegyet is vehetünk itt a buszokra, de ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Elvileg nemzetközi jegyeket (pl.: Minszk-Kijev) is lehet venni.

Románia

http://www.autogari.ro/ oldalon kereshetünk buszokat az egész országra. Az oldal előnye, hogy magyarul is elérhető. Igaz, a településneveket ez esetben is románul kell megadni, tehát Csíkszereda-ból Miercurea Ciuc, Temesvárból Timisoara, Nagyvárad-ból Oradea és Aradból Arad lesz. A menetrenden kívül a legtöbb járatnál itt is megtudhatjuk az árakat.

DSC06227

Buszállomás Marosvásárhelyen

Bulgária, Szófia

A bolgár főváros buszállomásának honlapja a http://www.centralnaavtogara.bg/#b címen érhető el. Hátránya, hogy csak Szófiából induló járatokra lehet keresni, és bizony csak bolgárul érhető el. A cirill betűk ismerete elengedhetetlen. Ezen az oldalon is lehet jegyet venni, bár akárcsak a fenti esetekben, ezt a lehetőséget még soha nem próbáltam ki.

Én ennyi országot szerettem volna nektek bemutatni, de a módszert más országoknál is ki lehet próbálni, ha esetleg elakadnátok. Remélem hasznosnak találtátok ezt a cikket! Mielőtt azonban egy hosszú útra buszra szállnátok, mindenképpen olvassátok el cikkünket az éjszakai buszozásról, melyet ide kattintva érhettek el! Ha esetleg van saját tapasztalatotok a témában, azt osszátok meg velünk kommentben!

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

9 gondolatok ezen: “A buszállomás trükk, avagy busz-menetrendek kelet-Európában

 1. P. G.

  Podgorica / Montenegró esetén annyi minimális kiegészítést tennék hozzá, hogy a buszpályaudvar honlapja már egy külön magáncég honlapjára irányít tovább, ami valóban megbízható menetrendet szolgáltat és jegyet is lehet online venni. (Többször megtettem, nemzetközi jegyek esetében). A podgoricai buszállomáson és más városokban is ennek a cégnek a menetrendjét vetítik ki tájékoztatásként, ez is sokat elmond. Szóval egyszerűbb a közvetlen link: https://busticket4.me/EN

   1. jpeti

    Többször is vásároltam már a bus.com.ua oldalon. Megbízható és jól működik. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem buszjegyet ad, hanem vouchert. Ezt díjmentesen be kell váltani buszjegyre, az indulási hely szerinti busz-állomáson. Mivel a jegy járatra szóló, és előfordul, hogy a járat kimarad, szólni kell a pénztárban és kicserélik a következő buszra, vagy ha nem is, a forgalomirányító szól a következő busz sofőrjének, hogy engedjen fel.

 2. Vajda Sándor

  Szia’
  A buszmenetrendeknél Szerbia esetében nekem bejött a BalkanViator https://www.balkanviator.com/en/bus Júliusban voltam Belgrádban és busszal Galambócra utaztam. A keresésnél az okoz gondot, hogy (mint a szerb vasút estében is) csak a közvetlen összeköttetéseket hozza. Próba alapon lehet kitalálni, hogy meddig megy az illető járat. Átszállásost nem lehet keresni. És ár sincs. Fontos, hogy a menettérti jegyre 20% kedvezmény jár. Az Arriva Belgrád-Kladovo járatával utaztam.

  1. ruba A Bejegyzés szerzője

   Szia!

   Köszönjük a kiegészítést, a BalkanViator valóban jó kis oldal és a legtöbb balkáni ország menetrendjére lehet benne keresni.

 3. Pingback: Kisinyovi Közlekedési Kisokos - Intravel

 4. Pingback: Montenegró vonattal - Intravel

 5. Pingback: Podgorica, egy izgalmas ország unalmas fővárosa - Intravel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük