Intravel

A Boszorkánykőtől Somoskőig

A külföldre utazás korlátozásával egyelőre maradunk belföldi témáknál, ami nem is baj, hiszen kis hazánk is számos csodás tájat rejt. Az egyik ilyen, sokak által méltatlanul mellőzött térség Salgótarján és környéke. Most egy itteni, szerintem nagyon szép túraútvonalat mutatok be, mely Salgóbánya, Boszorkánykő, Salgói-vár, Eresztvény és végül Somoskő útvonalon vezet.

Túránkat Salgóbányán a 11B busz végállomásán kezdjük (részletesebb infó a megközelítésről a cikk végén). Innen a Salgótarjánhoz tartozó kis falu központján keresztülhaladó zöld sáv jelzésen kell elindulni a Salgói vár felé. Pár perc után az út be is ér az erdőbe, egyik oldalt fenyves, másik oldalon tölgyes szegélyezi az utat. Ez a szakasz egy kellemes kis emelkedő, egyáltalán nem megerőltető.

20200821_160643
Salgóbánya, buszvégállomás, innen indul a túra.

Az első komolyabb kereszteződésnél, a piros “L” jelzésen kell balra, Zagyvaróna, és a Boszorkánykő fele indulni. Itt már szinte vízszintesen halad az út, egészen a Boszorkánykő-ig, csak az utolsó métereken van egy komolyabb emelkedő. A Boszorkánykő lapos bazalttömbjéről gyönyörű kilátás nyílik Salgótarjánra, és a várost körülölelő hegyekre. Maga a Boszorkánykő is érdekes, lapos, “pados elválású” bazaltja megéri, hogy alaposabban szemügyre vegyük. A csúcs közlében azért csak óvatosan 🙂 !

20200521_195223
A Boszorkánykő, a távolban Salgótarján központja.

A Boszorkánykő megtekintése után visszafele kell elindulni a piros “L” jelzésen, és a korábbi kereszteződésnél (ahol erre az útra tértünk), egyenesen kell továbbhaladni. Itt kezdődik egy meredekebb kaptató, ami a 627m magasan fekvő Salgói várhoz vezet fel. Rövidesen újabb elágazáshoz érünk, ahol a piros “L” út jobbra lekanyarodik, a hegy tetej felé pedig a piros háromszög vezet tovább. Bár nem kötelező, de érdemes egy kis kitérőt tenni a várhoz.

DSC_7472
Elágazás az erdőben: A legtöbb elágazás ilyen jól kitáblázott.

A Salgói vár ma már inkább egy kilátóra emlékeztet, vár jellegét a kb. derékig érő falmaradványok adják. Ingyen látogatható. A kilátó tetejéről nyílik talán az egész túra legjobb panorámája. Délre a korábban meglátogatott Boszorkánykő, mögötte Salgótarján látható, kelet felé Salgóbánya, és a Medves-fennsík terül el, nyugaton a Karancs tekintélyes csúcsa magasodik Somoskőújfalu mögött, míg északra utunk célja, Somoskő vára áll, háttérben Szlovákia hegyeivel (jó időben akár a Tátrát is láthatjuk innen).

20191023_135901
Kilátás a Salgói Várból ősszel, Somoskőújfalu felé.

Ha kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, rövid ereszkedés után visszaérünk a kereszteződéshez, és folytathatjuk utunkat a piros “L” jelzésen Eresztvény felé. Itt rövidesen egy meredek szurdok tetején találjuk magunkat, ahonnan szép kilátás nyílik az alattunk elterülő meredélyre. Nekem ez az egyik kedvenc szakaszom a környéken, pedig elég sok, szép kirándulóutat bejártunk erre felé.

DSC_7453
Az erdő a vár alatt.

Az erdő mélyén hamarosan egy újabb elágazáshoz és egy kis pihenőhöz érkezünk. Itt (bár picit kerülő) a sárga jelzésen “Salgóbánya Buszforduló” felé kell folytatni utunkat. Nyugi, nem megyünk vissza a kiinduló pontra, mindössze kb. 200m-t megyünk ezen az úton, majd egy kereszteződésnél balra fordulva rátérünk a zöld “T”-vel jelzett tanösvényre. A tanösvény egyik legizgalmasabb látnivalója a bányászati emléktáró. Ez az első patakhíd előtt közvetlenül balra található, figyelni kell, mert ebből az irányból érkezve könnyű eltéveszteni.

DSC_7413
Emléktáró

Az emléktáró után két hídon átkelünk a Várberek-patak fölött, innentől, Eresztvényig ennek a pataknak a völgyében halad az út. A patak igazi kis szurdokvölgybe vájja magát egy szakaszon, ezt a részt itt nagyon szeretem. Nem sokkal Eresztvény előtt egy kis hegyoldalban óriás-zsurlók nőnek. A Magyarországon viszonylag ritka zsúrlófaj egészen sajátságos hangulatot kölcsönöz ennek a résznek.

IMG_20200801_113929
Óriás-zsúrlók Eresztvény közelében.

A tanösvény végén egy madárpark található, ahol a környéken élő madarakról tudhat meg többet a túrázó. A madárparkból kilépve már látszik is az eresztvényi látogatóközpont. A túrát itt érdemes megszakítani egy kis pihenéssel, itt van lehetőség enni-inni. Mi szeretünk ide járni az ételek, italok jó minőségűek, és az árak is rendben vannak. A látogatóközpontban az evés-iváson kívül rengeteg információs anyag, térképek, szuvenírek kaphatók, és wc-re is el lehet menni. Itt a teljes túra kb. felénél járunk, így ebből a szempontból is ideális megállóhely. Aki esetleg csak kisebb túrát tenne, az itt is felszállhat a 11B buszra, és hazaindulhat, vagy épp leszállhat itt, ha a salgói szakasz nem érdekli (bár ez hiba lenne), és kezdheti innen a túrát Somoskő felé.

DSC_7409
Az erdő Salgóbánya és Eresztvény között

Eresztvény után a piros “+” úton folytatjuk túránkat Somoskő felé. Az út eleje egy üdülőövezet határán vezet, így kevésbé vadregényes a táj, mint korábban. Az autók által is járt kavicsos út egyik oldalán kisebb-nagyobb nyaralók sorakoznak. A nyaralók után egy egykori vasúti töltésen halad az út, így szinte végig vízszintesen haladhatunk, ez egy nagyon kényelmes szakasz. Az Eresztvény előtti hatalmas fás erdőt itt egy cserjés, kisfás erdő váltja fel, sok helyen rétekre láthatunk rá a fák között.

Hamarosan felbukkan előttünk Somoskő vára, illetve az előtte elterülő kis falu. Az erdei út utolsó néhány métere egy elég meredek leejtőként ereszkedik le a falu szélére. Innen már könnyű dolgunk van, hiszen a vár végig ott magasodik a falu felett, nem igazán lehet eltéveszteni az irányt. A falu hangulatos kis utcáján végigsétálva egy komolyabb emelkedő végén érünk a vár alá.

IMG_20200425_174352
Somoskő, háttérben a várral.

A vár már Szlovákiában van, de még a határ magyar oldalán megtekinthető a Petőfi-kunyhó, ahol Petőfi Sándor szállt meg, mikor a környéken járt. A ház nem tud túl sokat, egy egyszerű régi kunyhó, berendezés nincs is benne, és sajnos nincs is a legjobb állapotban. Mindenesetre egy nézést megér, ha már erre járunk 🙂 .

20200503_131918
Somoskő vára, előtérben a Petőfi-kunyhó

Átlépve a határt nem kell sokat sétálnunk, hogy elérjük a vár felé vezető lépcsőt. A várban sok minden nincs, de a salgóinál azért vár-szerűbb. A kilátás innen is szép, Salgótarján központjára innen már nem lehet rálátni, de Somoskő és a Salgói vár szépen látszanak. A másik irányba pedig Fülek és Losonc látszik. A borítóképen a Somoskői várból a Salgói panoráma látható.

20200503_134443
Somoskő

A várban töltött idő után érdemes még egy nagyon picit továbbmenni a szlovák oldalon, hogy megnézzük a vár aljában található, világ szinten is ritkának számító bazalt-zuhatagot. Fantasztikus természeti képződmény, nagyon látványos!

20200503_133459
Bazaltorgonák

A túra végeztével Somoskő központjáig kell visszagyalogolni, ahol a buszfordulóban fel lehet szállni a 11B buszra. Ha esetleg sokat kell várni a buszra, akkor innen nem messze egy “Bakancsos” nevű helyen lehet egy ital mellett elütni az időt.

DSC_7476
A Salgóbánya-Boszorkánykő úton.

Gyakorlati tudnivalók

A túra kezdőpontját, Salgóbányát, Salgótarján központjából a 11B jelű busszal lehet megközelíteni. Salgótarjánba Budapestről busszal a legegyszerűbb jönni, de a kalandvágyóbbak vonattal, hatvani átszállással is eljuthatnak ide. Budapesten kívül a nagyobb városok közül leginkább Egerből és Miskolcról lehet közvetlen busszal eljutni Salgótarjánba.

20200823_161226
Salgótarján vasútállomás

Salgótarjánban mind a busz- mind a vasútállomás kb. 2-3 perc sétára található a Főtér-től, ahol a 11B buszra fel lehet szállni. Ez a busz óránként közlekedik, nagyjából minden óra 30-kor van a Főtéren, de érdemes 20-körül már kiérni a megállóba, és akkor tuti nem maradunk le róla. A buszjárat végállomása Salgóbánya, így nem lehet eltéveszteni, hol kell leszállni.

A buszok egy része Salgóbánya előtt érinti Somoskőt is, így akár fordítva is meg lehet tenni az utat, én azért ezt az irányt ajánlom, mert így többet megy lefelé az ember, mint felfele, szóval ez a kényelmesebb verzió 🙂 . Ha valaki fordítva teszi meg az utat, és Salgóbányáról indulna haza, az úgy számoljon, hogy a buszok minden óra egészkor indulnak a város fele. Ahogy írtam fentebb, a buszok Eresztvénynél is megállnak, így aki akar, féltúrát is tehet . Aki Eresztvénytől indulna haza, azoknak a 11B busz menetrend szerint minden óra 5 perckor van a megállóban, de azért itt is érdemes 1-2 perccel korábban ott lenni, biztos-ami-biztos alapon.

20200821_160135
11B járat érkezik Salgóbányára.

Somoskőn Eresztvénytől a vár felé haladva elmegyünk a buszmegálló mellett, itt érdemes megnézni a konkrét menetrendet, és a következő 2-3 indulást felírni/megjegyezni, mert itt már kicsit kuszább a dolog. Bizonyos buszok (napközben a legtöbb járat) Salgóbánya fele menet érintik Somoskőt, ezek jellemzően óra 50-körül vannak a megállóban. Ezekre a járatokra nyugodtan fel lehet szállni, egy jeggyel teljesen legális az, hogy az ember elmegy a salgóbányai végállomásig, ott fent marad a buszon, és visszajön a belvárosba. Más járatok Salgóbánya felől a belváros felé érintik Somoskőt, ezek nagyjából óra 5 és 10 között vannak a megállóban.

Buszjegyeket még érdemes Salgótarjánban, a buszállomáson venni, így ugyanis egy vonaljegy 210Ft, míg a sofőrnél vásárolva bizony 345Ft-ot kell leszurkolni. Nagyobb családnak érdemes lehet 10db-os gyűjtőjegyet venni 1945Ft-ért, a gyűjtőből a jegyek kitéphetők, és természetesen több személy is használhat egy gyűjtőből származó jegyeket. Salgótarjánban a helyijárati autóbuszokra mindig az első ajtón kell felszállni, a jegyet is itt kell kilyukasztani, hátrébb már nincs jegylyukasztó.

DSC_7416
Búcsúzóul még egy erdei kép 🙂 .

Megjegyzés: A bejegyzésben több túra képei szerepelnek, így ezek eltérő évszakban, napszakban készültek.

Ha tetszett, megosztásodat köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük